Ειδησεογραφικό site

«Φρειδερίκος ο Μέγας»: Ο σούπερ δεξιός πιθανός διάδοχος της Μέρκελ

3.000

O Φρίντριχ Μερτς, παλιός αντίπαλος της Ανγκελα Μέρκελ, είναι το φαβορί για την ηγεσία του γερμανικού συντηρητικού κόμματος CDU και ο άνθρωπος που μπορεί να την αναγκάσει να εγκαταλείψει την καγκελαρία νωρίτερα από ό,τι εκείνη ελπίζει.

Ο Μερτς είναι άγνωστος εκτός Γερμανίας. Αν εκλεγεί στην ηγεσία του CDU, στη θέση της Ανγκελα Μέρκελ, θα πρόκειται για την «εκδίκηση» της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, μετά από χρόνια κεντρώας πολιτικής της καγκελαρίου.
Ο Μερτς έκανε το τελευταίο διάστημα μια εντυπωσιακή επάνοδο στο πολιτικό προσκήνιο το οποίο είχε εγκαταλείψει για περίπου δέκα χρόνια. Ηλικίας 62 ετών, ο πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, στις αρχές του 2000, επισημοποίησε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος.

Εγκατέλειψε την πολιτική και ασχολήθηκε την τελευταία δεκαετία στον οικονομικό τομέα. Ωστόσο, 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της Ανγκελα Μέρκελ ότι δεν θα διεκδικήσει πάλι την ηγεσία του CDU, ο Μερτς επανέκαμψε. «Πρόκειται για πράξη εκδίκησης», σχολίασε το Der Spiegel.

Πράγματι, η Ανγκελα Μέρκελ, πριν γίνει καγκελάριος, είχε διώξει τον Φρίντριχ Μερτς, το 2002, από επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU. Ο φιλόδοξος πολιτικός δεν της το συγχώρησε ποτέ, αλλά αναγκάστηκε το 2009, έχοντας απέναντί του μια πανίσχυρη Μέρκελ, να εγκαταλείψει την πολιτική.


Ο Μερτς δεν προέβη σε κανένα επικριτικό σχόλιο για την καγκελάριο αλλά δικαιολόγησε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του CDU μιλώντας για την ανάγκη «μιας νέας αρχής και ανανέωσης». Η εκλογή θα γίνει στις 7 και 8 Δεκεμβρίου σε Συνέδριο του CDU. Δύο άλλοι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν την εκλογή, αλλά ο Μερτς παραμένει φαβορί.

Το αντι-μοντέλο Μέρκελ
Αν εκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος, ο Φρίντριχ Μερτς θα στρίψει αναμφίβολα το κόμμα προς τα δεξιά, γεγονός που θα φέρει την καγκελάριο σε δύσκολη πολιτική θέση. Θα μπορούσε, κατά συνέπεια, σε αυτές τις συνθήκες, να κρατηθεί στην εξουσία ως καγκελάριος ως το τέλος της θητείας της που είναι σε  τρία χρόνια; «Ο Μερτς είναι φιλελεύθερος σε θέματα οικονομίας και συντηρητικός στα κοινωνικά θέματα, είναι το αντι-μοντέλο της Μέρκελ», σχολίασε ο αναλυτής του Βερολίνου Oskar Niedermayer στην εφημερίδα Rhein-Neckar Zeitung.
Ο Μερτς είναι δικηγόρος και διευθύνει σήμερα την γερμανική θυγατρική της BlackRock, που είναι αμερικανική επιχείρηση με μετοχές σε γερμανικούς κολοσσούς, όπως η Allianz και η Bayer. Ο γερμανικός τύπος παρουσιάζει τον Φρίντριχ Μερτς ως εκατομμυριούχο.

Ο πρώην βουλευτής ενσαρκώνει την χριστιανο-δημοκρατία όπως ήταν πριν την Μέρκελ: συντηρητική, φιλική στις επιχειρήσεις, ανδρική.
Η ανακοίνωση του Μερτς για υποψηφιότητά του προκάλεσε τόση αναστάτωση στα γερμανικά ΜΜΕ που αναλυτές σχολίασαν ότι θα είναι ο επόμενος ηγέτης του CDU. Η ταχύτητα με την οποία πέρασε από το παρασκήνιο στο πολιτικό προσκήνιο, μετά από δέκα χρόνια μακριά από την πολιτική, δείχνει ότι διαθέτει ισχυρά στηρίγματα στους συντηρητικούς κύκλους της Γερμανίας. Ακόμη και πριν η Μέρκελ ανακοινώσει ότι αποσύρεται από την ηγεσία του CDU, η Bild έγραψε το όνομά του για την διαδοχή της καγκελαρίου. Η συντηρητική εφημερίδα, μάλιστα, ανέφερε και πηγές κοντά στον Φρίντριχ Μερτς που έλεγαν ότι «ετοιμάζεται να αναλάβει ευθύνες επικεφαλής του CDU».

«Φρειδερίκος ο Μέγας»
Αμέσως, ο συντηρητικός και οικονομικός τύπος της Γερμανίας άρχισε να του αφιερώνει πρωτοσέλιδα και μεγάλα ρεπορτάζ. Μετά την Bild,  και η Die Welt, η άλλη μεγάλη συντηρητική εφημερίδα, είχε τίτλο « Friedrich der Große » (Φρειδερίκος ο Μέγας, η ονομασία του εμβληματικού βασιλιά της Πρωσίας). Την ίδια ημέρα, η Frankfurter Allgemeine Zeitung τον αποκαλεί «τον υποψήφιο που κάνει το ακραίο, λαϊκιστικό κόμμα AfD [Alternative für Deutschland] να τρέμει». Ακόμη και η καθημερινή οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αφιέρωσε στον Φρίντριχ Μερτς το ένθετο του σαββατοκύριακου.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.