Ειδησεογραφικό site

«Φόβος»: Ο δημοσιογράφος του Watergate στο βιβλίο του ξεγυμνώνει τον Τραμπ

137

Οι μαρτυρίες που παρουσιάζει ο Μπομπ Γούντουορντ  σοκάρουν – Οι επιθέσεις Τραμπ στους συνεργάτες του – Η κόντρα του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν – Ο χαρακτηρισμός «Έρνεστ Χέμινγουεϊ του Twitter» – Το «μαγαζάκι του διαβόλου» και η «ώρα που βγαίνουν τα φαντάσματα»

Πονοκέφαλο εξακολουθούν να προκαλούν στον Ντόναλντ Τραμπ τα όσα περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Μπομπ Γούντγουορντ, του δημοσιογράφου που αποκάλυψε το σκάνδαλο Watergate και το οποίο οδήγησε στην παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον από την προεδρία των ΗΠΑ το 1974.

Όσα περιγράφει στο «Fear», όπως είναι ο τίτλος του βιβλίου του, ο βετεράνος δημοσιογράφος της Washington Post, που έχει γράψει βιβλία για οχτώ προέδρους των ΗΠΑ από τον Νίξον μέχρι τον Ομπάμα, αποτελούν προϊόν εκατοντάδων ωρών συνεντεύξεων του ίδιου με αξιωματούχους και εργαζομένους του Λευκού Οίκου.

Ο Γούντγουορντ περιγράφει έναν μηχανισμό που βρίσκεται σε «νευρικό κλονισμό» λόγω της συμπεριφοράς του Τραμπ με συνεργάτες του να φτάνουν στο σημείο να του κρύβουν χαρτιά για να μην τα δει ή να μην τα υπογράψει. Το παράδειγμα που χρησιμοποιεί ο Γούντγουορντ είναι αυτό του πρώην οικονομικού συμβούλου του πρόεδρου των ΗΠΑ, Γκάρι Κον, ο οποίος σταμάτησε την άνοιξη του 2017 τον Τραμπ από το να υπογράψει την αποχώρηση της Αμερικής από τη NAFTA (North American Free Trade Agreement) απλά αποσύροντας το χαρτί από το γραφείο του.

Ενδεικτικές είναι και οι επαναλαμβανόμενες αναφορές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε η ομάδα εθνικής ασφαλείας του Τραμπ την απουσία αποριών και γνώσεων για τις διεθνείς σχέσεις αλλά και την περιφρόνησή του για τις απόψεις των επικεφαλής του στρατού και των υπηρεσιών κατασκοπείας.

Το τηλέφωνημα των δύο ανδρών

Ο Γούντγουορντ προσπάθησε, μάλιστα, να πάρει και τη γνώμη του Τραμπ για όσα του καταμαρτυρούν αλλά βρήκε κλειστές πόρτες. Τελικά κατάφερε να μιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στις 14 Αυγούστου σε ένα τηλεφώνημα που ο ίδιος κατέγραψε – με την άδεια του Τραμπ. Στο τηλεφώνημα ο Τραμπ αρχικά δηλώνει άγνοια για το γεγονός ότι ο διάσημος δημοσιογράφος επιχείρησε να μιλήσει μαζί του, όταν, όμως, ο Γούντγουορντ του αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα, παραδέχεται ότι απλά αδιαφόρησε για το περιεχόμενο του βιβλίου. Στο ίδιο τηλεφώνημα ο Τραμπ εμφανίζεται να αντιμετωπίζει «ελαφρά τη καρδία» το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος της Washington Post του τονίζει ότι όλες οι συνεντεύξεις που έχει πάρει είναι καταγεγραμμένες και απομαγνητοφωνημένες, με γραμμή «άμυνας» ότι ο ίδιος έχει πετύχει τις καλύτερες εμπορικές συμφωνίες και ότι απλά θα πρόκειται για άλλο ένα κακό βιβλίο.

Ακούστε το διάλογο των δύο ανδρών:

Οι μαρτυρίες για πράγματα που έχουν πει αξιωματούχοι και υπουργοί για τον Τραμπ αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ προκαλούν ρίγη ανησυχίας σε όλο τον πλανήτη τόσο για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο επικεφαλής της μεγαλύτερης υπερδύναμης όσο και για τη γνώμη που έχουν γι’ αυτόν οι πιο στενοί του συνεργάτες.

«Είναι ανόητος. Είναι μάταιο να τον πείσεις για οτιδήποτε. Έχει εκτροχιαστεί. Είμαστε στο τρελοκομείο (crazytown)» φέρεται να έχει πει για τον Αμερικανό πρόεδρο ο σημερινός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι.

«Ο Τραμπ έχει τη διανοητική ικανότητα ενός παιδιού του δημοτικού» έχει πει για τον πρόεδρο των ΗΠΑ ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις μετά από μια σύσκεψη για τη Βόρεια Κορέα όταν ο Τραμπ αναρωτήθηκε γιατί η Αμερική δίνει χρήματα προκειμένου να μπορεί, μεταξύ άλλων, να εντοπίσει την εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγιάνγκ.

Η αγωνία του δικηγόρου του για την έρευνα της Δικαιοσύνης για τη Ρωσία

«Δεν είσαι καλός μάρτυρας. Κύριε πρόεδρε φοβάμαι ότι δεν μπορώ να σε βοηθήσω» είπε στον Τραμπ ο δικηγόρος του Τζον Ντάουντ όταν ετέθη το ερώτημα αν θα πρέπει να καταθέσει ενώπιον του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μίλερ που ερευνά τη ρωσική ανάμειξη στις τελευταίες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Οι δύο τους συναντήθηκαν στο Λευκό Οίκο για να προετοιμαστεί ο Τραμπ, ο οποίος μετά τις επίμονες ερωτήσεις του δικηγόρου του κατέληξε να του πει «αυτό είναι μια απάτη, Δεν θέλω να καταθέσω». Όπως αναφέρεται στον επίλογο του βιβλίου «ο Τραμπ έχει ένα ανυπέρβλητο πρόβλημα που ο Ντάουντ γνώριζε ότι δεν μπορούσε να του το τονίσει: «Είσαι ένας γ@@@μενος ψεύτης».

Το ίδιο σοκαριστικά είναι και όσα φέρεται να έχει πει ο Τραμπ για στενούς του συνεργάτες όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς. «Αυτός ο τύπος είναι πνευματικός ανάπηρος. Είναι ένας ανόητος Νότιος. Πώς στο καλό με έπεισαν να τον διαλέξω για υπουργό Δικαιοσύνης; Δεν θα μπορούσε να είναι ούτε ένας απλός δικηγόρος στην Αλαμπάμα. Τι δουλειά έχει να είναι υπουργός Δικαιοσύνης;».

Κατά τον Γούντγουορντ ορισμένες από τις προσβολές εκστομίζονται από τον Τραμπ και κατά πρόσωπο, όπως αυτή κατά του υπουργού Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος στον οποίο φέρεται να είπε «δεν σε εμπιστεύομαι, έχει περάσει ο καιρός σου» ενώ για τον πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει τον χαρακτηρισμό «μικρός αρουραίος». Ο Πρίμπους από την πλευρά του χαρακτήριζε ως «το μαγαζάκι του διαβόλου» το υπνοδωμάτιο του Τραμπ, τον χώρο, δηλαδή, που ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρακολουθεί μανιωδώς καλωδιακή τηλεόραση. Ειδικό τίτλο – «οι ώρες που βγαίνουν τα φαντάσματα» – είχαν κατά τον πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και τα ξημερώματα και τα απογεύματα της Κυριακής, τις ώρες κατά τις οποίες ο Τραμπ αρέσκεται να κάνει αναρτήσεις στο Twitter.

Η σχέση του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και η εντολή δολοφονίας του Μπασάρ αλ Άσαντ

Η επικίνδυνη ελαφρότητα με την οποία ο Τραμπ αντιμετωπίζει τη διεθνή πολιτική σκηνή και τις συνέπειες των πράξεών του φαίνεται και από την αντίδρασή του μετά την επίθεση με χημικά που εξαπέλυσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ τον Απρίλιο του 2017 με τον Τραμπ να φέρεται να φωνάζει «ας τον σκοτώσουμε τον γ@@@μενο. Ας εισβάλουμε. Ας σκοτώσουμε αρκετούς από αυτούς τους γ@@@μενους». Αν και αρχικά, σύμφωνα με το βιβλίο, ο Μάτις συμφώνησε με τον Αμερικανό προεδρο, στη συνέχεια είπε στους συνεργάτες του ότι «δεν θα κάνουμε τίποτα από αυτά, η αντίδραση μας θα είναι πολύ πιο συγκρατημένη» με την ομάδα του να ετοιμάζει τις λεπτομέρειες για την αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ.

Ο Τραμπ εμφανίζεται, επίσης, να πανηγυρίζει για το παρατσούκλι «μικρός άνθρωπος-πύραυλος» που χρησιμοποίησε στο Twitter κάποτε για τον Κιμ Γιονγκ Ουν όταν όλος ο κόσμος παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τις προσβολές που εκτόξευαν οι δύο ηγέτες χωρών με πυρηνικό οπλοστάσιο. «Πιστεύω ότι αυτό είναι το καλύτερο παρατσούκλι που έχω διαλέξει» φέρεται να υπερηφανεύεται σαν μικρό παιδί ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ειδικά για τη σχέση του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ο Γούντγουορντ γράφει ότι όταν το φθινόπωρο του 2017 μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου στα Ηνωμένα Έθνη οι συνεργάτες του Τραμπ του επισήμαναν ότι μπορεί με τις λέξεις να προκαλεί τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε ότι αντιμετωπίζει τη διένεξη ως μια μάχη θέλησης. «Όλο το πράγμα είναι «ηγέτης εναντίον ηγέτη». Άνδρας εναντίον άνδρα. Εγώ απέναντι στον Κιμ».

«Είμαι ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ των 140 χαρακτήρων»

Η…. λατρεία του Τραμπ για το Twitter, τον προσφιλή τρόπο με τον οποίο συνηθίζει να τοποθετείται δημόσια, φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο, όπως γράφει ο Γούντγουορντ, αντέδρασε όταν διπλασιάστηκε ο αριθμός των χαρακτήρων στη συγκεκριμένη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. «Είναι καλό που συνέβη αυτό (σ.σ. από τους 140 πήγε στους 280 χαρακτήρες) αλλά είναι κρίμα γιατί ήμουν ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ τον 140 χαρακτήρων» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στον τότε υπεύθυνο προσωπικού του Λευκού Οίκου Ρομπ Πόρτερ.

Η λογική του επιχειρηματία που διαπνέει τον Τραμπ φαίνεται και από την αντίδρασή του μετά τη δημόσια καταδίκη των επεισοδίων που προκάλεσαν ακροδεξιοί στο Σάρλοτσβιλ. «Αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έχω κάνει. Ποτέ δεν κάνεις τέτοιες υποχωρήσεις. Ποτέ δεν ζητά συγγνώμη. Εξάλλου δεν έκανα ποτέ κάτι λάθος. Γιατί να φανώ αδύναμος;».

Η επίθεση στον ΜακΚέιν

Στο βιβλίο παρουσιάζεται και ο υποτιμητικός τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζε ο Τραμπ τον Τζον ΜακΚέιν, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες έφυγε από τη ζωή. Ο δημοσιογράφος περιγράφει ένα δείπνο κατά τη διάρκεια του οποίου ο Τραμπ μιλώντας σε ανώτερους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου είπε ότι ήταν δειλός ο τρόπος με τον οποίο ο ΜακΚέιν απελευθερώθηκε από το στρατόπεδο στο Βιετνάμ στο οποίο ήταν κρατούμενος πολέμου.

Μετά τη δημοσιοποίηση των αποσπασμάτων του βιβλίου του Γούντγουορντ, δύο από τους αναφερόμενους σε αυτό, ο Τζον Κέλι και ο Τζέιμς Μάτις, αρνήθηκαν ότι έχουν κάνει τέτοιους χαρακτηρισμούς για τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.