Ειδησεογραφικό site

Φοβάται τους δανειστές, τρέμει τους βουλευτές του

69

 

tsipras

Με ανοικτές τις… κεραίες και το βλέμμα εξ ολοκλήρου στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθώντας αντιδράσεις, βρίσκεται το Μαξίμου, έχοντας στόχο να προλάβει παράπονα τόσο των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας όσο και της Κουμουνδούρου, έχοντας στο συρτάρι του… εισηγήσεις και προτάσεις για παν ενδεχόμενο.

 

Της Κατερίνας Καραδήμα

Γεγονός πάντως είναι πως ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες μπορεί να έχουν πρωταρχικό στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης με μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ευελπιστώντας πως η τελική πρόταση που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή δεν θα προκαλέσει ρήγματα στην κυβερνητική πλειοψηφία, το βέβαιο όμως είναι πως παρακολουθούν και με …κομμένη την ανάσα τη στάση ΚΟ και Κουμουνδούρου αναφορικά και με το θέμα του κ. Καμμένου.

Την ίδια ώρα, η ανησυχία σε αρκετούς βουλευτές είναι έκδηλη, τηρώντας, όμως, στάση αναμονής μέχρι να δουν τις διαθέσεις των δανειστών. Τα πυρά του Νίκου Φίλη, αλλά και η διπλή προειδοποίηση του Νίκου Μανιού, είναι ενδεικτικά του κλίματος που υπάρχει στις τάξεις των βουλευτών, καθώς και άλλοι, συμπεριλαμβανομένης και της κίνησης των «53+», έχουν επιλέξει να κρατήσουν αρκετά ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για την τελική συμφωνία.

ΟΙ «ΕΛΕΓΚΤΕΣ» ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ…

Να σημειωθεί πως πρόβα για τις όποιες διαφωνίες – αποφάσεις αποτελεί και η απόφαση των Νίκου Φίλη, Θοδωρή Δρίτσα και Γιώργου Κυρίτση να τοποθετηθούν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων όπου θα επιχειρήσουν να ελέγξουν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Και μπορεί επισήμως οι πληροφορίες από πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν λόγοι για το ότι οι Ν. Φίλης και Θ. Δρίτσας τοποθετήθηκαν στις επιτροπές που ζήτησαν, καθώς εκτιμάται ότι μπορούν να βοηθήσουν λόγω της εμπειρίας τους.

Μάλιστα, θέλοντας να υποβαθμίσουν το θέμα Φίλης – Καμμένος, υπογραμμίζουν πως ο πρώην υπουργός Παιδείας υπήρξε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αρμόδιος για τους τομείς Εξωτερικών και Άμυνας.

Αυτά βέβαια στο πλαίσιο της επίσημης γραμμής, γιατί, όπως συμβαίνει εδώ και καιρό, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -κυβερνητικά και κομματικά- σε δηλώσεις τους προσπαθούν να προσεγγίσουν το κομματικό ακροατήριο, αλλά και να δημιουργήσουν νέες συμμαχίες, ακολουθώντας τη γραμμή Φίλη, ο οποίος πρώτος μίλησε για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ…

ΨΙΘΥΡΙΖΟΥΝ… ΝΕΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Στο μεταξύ και ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, η Κουμουνδούρου συνεπικουρούμενη και από τους βουλευτές αναζητά τρόπους πώς θα υποδεχτεί την επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένου του δημοσκοπικού κατήφορου αλλά και των εκλογών -όποτε και να προκηρυχθούν- δεν είναι λίγες οι φωνές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνουν λόγο για την ανάγκη συμμαχιών – συνεργασιών με άλλα κόμματα πιο… αριστερόστροφα από τους ΑΝΕΛ.

Ενδεικτικό αυτού οι δηλώσεις του διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος σε δηλώσεις του υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Συνεργαζόμαστε με τους ΑΝΕΛ, αλλά δεν ταυτιζόμαστε. Θα πρέπει να συγκλίνουμε με κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας», δήλωσε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ο κ. Ζαχαριάδης επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ αλλά δεν ταυτίζεται. «Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δυο κόμματα, ιδεολογικές και πολιτικές, όμως συνεργαζόμαστε χωρίς προβλήματα. Δεν μας απαγορεύει κανείς να δούμε και με άλλα κόμματα τι γίνεται». Σημείωσε μάλιστα πως όπως και στην Ευρώπη έτσι και στην Ελλάδα θα πρέπει τα κόμματα της Αριστεράς με τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας να συγκλίνουν σε προγράμματα και πολιτικές.

Μάλιστα δεν είναι λίγα τα στελέχη της Κουμουνδούρου που με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά μουρμουρίζουν και κάνουν λόγο για «επικίνδυνους παλικαρισμούς» του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ασκεί προεκλογική πολιτική, την οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, δεν μπορεί να την κάνει ως υπουργός…

«ΠΥΡΑ» ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ενδεικτικό αυτού του κλίματος είναι τα όσα δήλωσε με αφορμή τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Ρήγας και στον απόηχο των δηλώσεων που προηγήθηκαν, ο οποίος συνέστησε «να είμαστε προσεκτικοί για αυτά τα θέματα, στην εκφορά στο δημόσιο λόγο».

Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τις διαθέσεις των δανειστών σε μια προσπάθεια να δει αν το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί εξαρχής είναι εφικτό ή αν για άλλη μια φορά το παιχνίδι των καθυστερήσεων θα οδηγήσει τη διαπραγμάτευση προς τα πίσω και θα πυροδοτήσει εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου όσο και της χώρας.

Είναι βέβαιο πως σαφή εικόνα η κυβέρνηση θα έχει μετά το Euroworking Group της ερχόμενης Πέμπτης, ενώ και ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να επιλύσει τα «αγκάθια» που υπάρχουν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 9-10 Μαρτίου. Η κακή εξέλιξη για το Μέγαρο Μαξίμου θα ήταν τα αντισταθμίσματα τα οποία προκρίνουν οι δανειστές να είναι τέτοια που να μην μπορούν να ισορροπήσουν τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων. Η πιθανή απόρριψη της πρότασης των δανειστών από την κοινοβουλευτική ομάδα της πλειοψηφίας αναμένεται να οδηγήσει τις συζητήσεις ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι με την οικονομική ασφυξία να είναι προ των πυλών. Σε αυτό το κακό σενάριο, που ξορκίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις.

Η ασάφεια αλλά και η «παγωμάρα» που επικρατεί στο Μαξίμου για τις συζητήσεις και τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων είναι τέτοια που δεν έχουν κινηθεί οι συνήθεις διαδικασίες για τη σύγκληση τόσο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όσο και των κομματικών οργάνων της Κουμουνδούρου -Κεντρική Πολιτική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ- και όλα δείχνουν πως αυτά θα συνεδριάσουν όταν θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως το περιεχόμενο των «αντιμέτρων» έχοντας αντιληφθεί το μέγεθος από το πολιτικό κόστος- και όχι μόνο- που θα προκύψει από τη μείωση του αφορολόγητου αλλά και την περικοπή των συντάξεων. Και παρά την αισιοδοξία (μόνο στο Μαξίμου) για μείωση του λογαριασμού των πρόσθετων μέτρων, αφού το ΔΝΤ δέχεται να ενσωματώσει στις προβλέψεις του τα τελικά στοιχεία του 2016, η εξίσωση «μέτρα ίσον αντίμετρα» θα λυθεί πολύ δύσκολα. Και αυτό το ξέρει καλύτερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΟΙ «7» ΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΚΛΕΙΔΗ

Και παρά τις περί του αντιθέτου διαψεύσεις της κυβέρνησης, το βέβαιο είναι πως οι σχέσεις και η οπτική για το κλείσιμο της αξιολόγησης μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται κάτω από ασαφή στίγματα… Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με εφτά λέξεις, «εμείς δεν λέμε ότι τέλειωσε η λιτότητα», έβαλε τη δική του κόκκινη γραμμή, αδειάζοντας το Μαξίμου αναφορικά με την προνομοθέτηση μέτρων, χαρακτηρίζοντάς τη ως προβληματική.

Τέλος, όσο περίεργο και να ακούγεται, είναι βέβαιο πως το Μαξίμου παρακολουθεί κατά πόδας και τους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αφού συχνά- πυκνά οι δηλώσεις για τα της διαπραγμάτευσης δίνουν το κλίμα που επικρατεί στη ΚΟ τους, τόσο για τα όσα έχει δηλώσει ο κ. Φίλης όσο και για τη διαπραγμάτευση. Ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος είναι το στέλεχος των ΑΝΕΛ που ενημερώνει για την πορεία της διαπραγμάτευσης βουλευτές και στελέχη, λειτουργώντας επί της ουσίας ως ο συνδετικός κρίκος με την κυβέρνηση για τα οικονομικά θέματα. «Αν δεν πάρουμε τη δόση το ταμείο είναι αρνητικό γύρω στα 4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την εικόνα που επικρατεί στο στρατόπεδο των ΑΝΕΛ.

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.