Ειδησεογραφικό site

«Φωτιά» οι φόροι και οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες

602

Θα φτάσουν να πληρώνουν έως και το 60% των εισοδημάτων τους – Πώς τους επηρεάζει τυχόν αύξηση του κατώτατου μισθού

Ασφυκτικός αναμένεται να είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2019 ο φορολογικος κλοιός για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς με τις ρυθμίσεις που έρχονται θα φτάσουν στο σημείο να πληρώνουν έως και το 60% των εισοδημάτων τους σε φόρους και εισφορές.

Η βασική διαφορά για τους 1,4 εκατ. δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, αυτοαπασχολούμενους κτλ. είναι ότι με το νέο έτος οι εισφορές τους θα υπολογίζονται στο 100% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος καθώς καταργείται η έκπτωση 15% που ισχύει σήμερα.

Παράλληλα από την Πρωτοχρονιά αυξάνεαι κατά δύο μονάδες η εισφορά κύριας ασφάλισης για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ (από 16% σε 18%).

Σε επιπλέον κίνδυνο ενδέχεται να εξελιχθεί και η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς αυτό αφενός θα προκαλέσει και αύξηση των εισφορών που θα πρέπει να καταβάλουν οι εργοδότες ως ποσοστό των μεικτών αποδοχών των εργαζομένων και αφετέρου θα παρασύρει προς τα πάνω και την αύξηση των κατώτατων εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών που υπολογίζονται επί του μικτού βασικού μισθού του άγαμου ανειδίκευτου εργάτη.

eisfores-4z-new
eisfores-3

Την ίδια ώρα περίπου 300.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες βρίσκονται χωρίς ασφάλιση γιατί δεν κατάφεραν να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ το 2017 για ασφαλιστικές εισφορές με το σύστημα που προβλέπει υπολογισμό των κρατήσεων με βάση το εισόδημα που απέκτησαν από άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.