Ειδησεογραφικό site

Φορτσάκης για Ρουβίκωνα: Η επιτροπή Παρασκευόπουλου ενίσχυσε τις ανωμαλίες

88

Το «γραφείο» Ρουβίκωνα στο 516 της Φιλοσοφικής ανοιχτό κάθε Τετάρτη για τους ενδιαφερόμενους – Τι θα κάνουν οι πανεπιστημιακοί – Στόχος «στέκια» στα Πανεπιστήμια και φοιτητική δραστηριότητα – Διαδηλωτές μαθητές μπήκαν στο γραφείο του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου

«Μάχη» Ρουβίκωνα εναντίον Εθνοσοσιαλιστών διεξάγεται για την αίθουσα «516» της Φιλοσοφικής Σχολής. Μέσα στο Σαββατοκύριακο τα μέλη του «Ρουβίκωνα» που δηλώνουν ότι «ήρθαν για να μείνουν στα Πανεπιστήμια» και να δημιουργήσουν περισσότερα «στέκια» στα Πανεπιστήμια, απομακρυνόμενοι από πλάνα για δημιουργία κινήματος, διέγραψαν τους αγκυλωτούς σταυρούς και επανέφεραν τα δικά τους συνθήματα στους τοίχους του 5ου ορόφου της Φιλοσοφικής σχολής.

Οι πανεπιστημιακοί αναγνωρίζουν μέλη του «Ρουβίκωνα» ως φοιτητές της Φιλοσοφικής σχολής και όπως λένε χαρακτηριστικά «δεν μπορούμε εμείς να τα βάζουμε με τους φοιτητές μας». Ενδεικτικό πάντως για τα σχέδια του Ρουβίκωνα στα Πανεπιστήμια είναι ότι στον 5ο όροφο της Φιλοσοφικής έχουν γραφεία όλες οι φοιτητικές παρατάξεις, ενώ όπως λέει στο «protothema.gr» η πρόεδρος του ΦΠΨ Μαρίζα Φουντοπούλου, για να δημιουργηθεί μία φοιτητική παράταξη, πρέπει να υπάρχει σχετική απόφαση Πρωτοδικείου και διαδικασίες εκλογής εκπροσώπων.

Την Τετάρτη, ημέρα ενημέρωσης κοινού από τα μέλη του Ρουβίκωνα από τις 10 έως και τη 1 οι πανεπιστημιακοί, θα πραγματοποιήσουν συμβολική διαμαρτυρία , ζητώντας να αποχωρήσουν τα μέλη του Ρουβίκωνα από τη Φιλοσοφική.

«Η Επιτροπή Παρασκευόπουλου ενίσχυσε τις ανωμαλίες που έχουν δημιουργηθεί στα Πανεπιστήμια αντί να τις περιορίσει” επισημαίνει μιλώντας στο «protothema.gr» ο βουλευτής της ΝΔ, Θ. Φορτσάκης, για να τονίσει ότι «δεν είναι τυχαίο που πρότεινε να δώσουν γραφείο στους καταληψίες».

«H κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει ξεφύγει από κάθε όριο» επισημαίνει ο κ. Φορτσάκης τονίζοντας ότι «δυστυχώς τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν να επιτελέσουν το έργο για το οποίο έχουν φτιαχτεί. Ο κ. Φορτσάκης τόνισε οτι δεν μπορεί το Πανεπιστήμιο να αμυνθεί μόνο του Και χρειάζεται δραστική παρέμβαση από την πολιτεία. Ο βουλευτής της ΝΔ προτείνει ανασυγκρότηση του πλαισίου φύλαξης αλλά και ανασυγκρότηση του πλαισίου σπουδών για αυτό έχει “χαλαρώσει” με το μέσο όρο της χρονικής διάρκειας αποφοίτησης να είναι διπλάσιος στην χώρα συγκριτικά με άλλες χώρες.

Σήμερα πάντως στο γραφείο του Κώστα Γαβρόγλου εισέβαλαν το μεσημέρι δεκάδες μαθητές, οι οποίοι είχαν έντονο διάλογο με τον υπουργό Παιδείας.

Ο υπουργός εξήγησε στους μαθητές τις αλλαγές που προωθούνται στην Εκπαίδευση, με τους ίδιους να παραμένουν για αρκετή ώρα στους χώρους του ΥΠΠΕΘ.Αντικείμενο του σημερινού μαθητικού συλλαλητηρίου ήταν η αντίθεση στις αλλαγές που προωθούνται στο Λύκειο και την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.Όπως λένε οι μαθητές, οι αλλαγές αυτές τους αποκλείουν από την ουσιαστική γνώση και εντατικοποιούν το πρόγραμμά τους.Οι φοιτητές που συμμετείχαν επίσης στη διαμαρτυρία αντιδρούν στις αλλαγές που φέρνει ο νόμος στις συνενώσεις ΑΕΙ – ΤΕΙ και στις διασπάσεις τμημάτων.Λίγο μετά τις 15:00, το μαθητικό συλλαλητήριο στο Υπουργείο Παιδείας ολοκληρώθηκε.Οι μαθητές έδωσαν νέο ραντεβού τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου και οι φοιτητές την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου, στα Προπύλαια.

Θλιβερές εικόνες με παραληρηματικούς ή ημιθανείς χρήστες έξω τα Πανεπιστήμια

Θλιβερή είναι η κατάσταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια με πολλά περιστατικά βίας και ανομίας ενώ ενώ εκτός από επιθέσεις, εμπρησμούς, ματαιώσεις φοιτητικών εκλογών και «λουκέτα» σε τμήματα , αποκλεισμός καθηγητών σε αίθουσες, έχουν καταγραφεί περιστατικά όπως σεξουαλική παρενόχληση, βιασμοί, ένας φόνος, αλλά και ένας νεκρός ως αποτέλεσμα χρήσης ναρκωτικών ουσιών εντός Πανεπιστημιακού χώρου. Επίσης ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης των ελληνικών Πανεπιστημίων είναι η ύπαρξη πολλών λειτουργικών ελλείψεων με προσωπικό και αίθουσες που δεν επαρκούν με χώρους εργαστηρίων σε μισθωμένα και ακατάλληλα κτίρια , στοιχειώδη εργαστήρια , ανύπαρκτες βιβλιοθήκες ή εγκαταστάσεις φοιτητικής μέριμνας.

Την έντονη ανησυχία για την ασφάλεια φοιτητών εργαζομένων και υποδομών της Σχολής, διατυπώνει η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής επισημαίνοντας οτι: “ Την Παρασκευή το πρωί, ό εξωπανεπιστημιακά άτομα, τα οποία αυτοπροσδιορίζονται ως «Ελληνική Σοσιαλιστική Αντίσταση» (ΕΣΑ), εισήλθαν στον χώρο της Σχολής, ανέγραψαν συνθήματα με την επωνυμία ΕΣΑ και σχεδίασαν αγκυλωτό σταυρό στην πόρτα και στους τοίχους της αίθουσας 516 καθώς και σε παρακείμενους χώρους. Προέβησαν επίσης σε ρίψη σχετικού έντυπου υλικού”

Την ίδια ώρα τονίζεται από την ηγεσία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ΟΠΑ που απειλεί να κλείσει το ίδρυμα καθώς νέα πιάτσα διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών δημιουργήθηκε σε δρόμο παραπλεύρως οτι “Η κατάσταση που επικρατεί στους χώρους γύρω από τις κτηριακές εγκαταστάσεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία έχει διαμορφωθεί από την εμπορία-διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, τις θλιβερές εικόνες με παραληρηματικούς ή ημιθανείς χρήστες, διάσπαρτους στους γύρω δρόμους, τις δυσάρεστες οσμές και την έλλειψη καθαριότητας”.

Τον περασμένο Ιανουάριο n ηγεσία του ΟΠΑ είχε διαμαρτυρηθεί εντόνως για τα πρόβλημα των διακινητών και των χρηστών ναρκωτικών που από το Πεδίον του Αρεως περνούσαν στους ισόγειους χώρους του ιδρύματος . Το πρόβλημα παραμένει και η Σύγκλητος εξετάζει την αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος επισημαίνοντας : Οι φοιτητές αποθαρρύνονται να προσέρχονται στα μαθήματα λόγω ανεξέλεγκτης παρουσίας τοξικοεξαρτημένων ατόμων μέσα και γύρω από το Πανεπιστήμιο

Προβληματική είναι η εικόνα και των κεντρικών πανεπιστημίων που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων μαζί και με τις μετεγγραφές από την περιφέρεια , χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση . Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (2016), η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη χειρότερη αναλογία φοιτητών/διδασκόντων (44,1 φοιτητές ανά διδάσκοντα) μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Σύμφωνα με στοιχεία που βρίσκονται στα χέρια του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση τα Πανεπιστήμια μένουν «μεταξεταστέα» λόγω υποχρηματοδότησης. Η μειωμένη χρηματοδότηση, ο μεγάλος αριθμός φοιτητών, η υψηλή αναλογία φοιτητών ανά διδάσκοντα, η παρατεταμένη διάρκεια σπουδών για το 42% των φοιτητών, η αδυναμία προσέλκυσης φοιτητών και διδακτικού προσωπικού από το εξωτερικό και οι δυσκολίες στην ανάπτυξη αποτελεσματικών διοικητικών υπηρεσιών (π.χ. φοιτητικής μέριμνας, διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, διασφάλισης ποιότητας) λόγω υποστελέχωσης,περιορίζουν την αποτελεσματικότητα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητών σε σχέση με τον πληθυσμό της (6,58%), καθώς και το μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητών που σπουδάζει στο εξωτερικό (0,34%), από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης, το 70% των φοιτητών για τα πανεπιστήμια και το 40% για τα ΤΕΙ εισάγεται πλέον των δηλωμένων δυνατοτήτων τους για εκπαίδευση. Ετσι με τους μειωμένους πόρους που διατίθενται, η Ελλάδα δυσκολεύεται να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για ανώτατη εκπαίδευση. Η έρευνας δείχνει οτι οι φοιτητές με κανονική διάρκεια σπουδών αποτελούν το 58% των φοιτητών των πανεπιστημίων, ενώ οι φοιτητές με διάρκεια σπουδών πάνω από ν+2 έτη ανέρχονται στο 29% του συνόλου των εγγεγραμμένων φοιτητών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (2016), η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη χειρότερη αναλογία φοιτητών/διδασκόντων (44,1 φοιτητές ανά διδάσκοντα) μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Τη χειρότερη επίδοση μεταξύ όλων των χωρών της Ε.Ε. εμφανίζει η Κροατία, με αναλογία 76,9 φοιτητές ανά διδάσκοντα. Ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση η Σερβία (23,9/1), η Τουρκία (23,1/1), το Βέλγιο (21,2/1) και η Ιταλία (20,2/1). Οι χαμηλές επιδόσεις της Ελλάδας οφείλονται, μεταξύ άλλων, στην αύξηση των συνταξιοδοτήσεων, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των προσλήψεων λόγω της οικονομικής κρίσης.Η Ελλάδα εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ε.Ε., τόσο στο σύνολο του πληθυσμού (23,6%) όσο και στους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 25-34 (28%).Τα τελευταία χρόνια, η φυγή των Ελλήνων σε πανεπιστήμια του εξωτερικού εμφανίζει αύξουσα τάση. Το 2011 αναχώρησαν για σπουδές σε ΑΕΙ του εξωτερικού 29.577 άτομα, αριθμός ο οποίος το 2017 ανήλθε σε 37.484 (αύξηση κατά 26,73%).

Την ίδια ώρα σε χώρους τέλεσης έως και ποινικών αδικημάτων έχουν μετατραπεί κάποια από τα ΑΕΙ της χώρας ενώ από τα 350 κρούσματα βίας και ανομίας τα, 95 αφορούν σε επιθέσεις καθηγητών σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο του 2018 και αφορά στην περίοδο 2011-2017.

Την τελευταία επταετία έχουν σημειωθεί 107 παρεμποδίσεις δραστηριότητας, 96 καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων, 76 εισβολές, 45 απειλές κατά προσώπων, 44 καταστροφές εντός ΑΕΙ, 38 επιθέσεις και 35 προπηλακισμοί, 31 ματαιώσεις εκλογών, 30 περιστατικά διακίνησης ναρκωτικών εντός πανεπιστημίων, 2 βιασμοί, 6 διαρρήξεις, 10 εμπρησμοί και περιστατικά ηλεκτρονικής βίας, 17 περιστατικά ξυλοδαρμού και 10 ομηρίας, μία περίπτωση πυροβολισμού, ένα κρούσμα σεξουαλικής παρενόχλησης, 24 σοβαροί τραυματισμοί, ένας φόνος, 23 συλλήψεις, ενώ δύο φορές στο παρελθόν εντοπίστηκαν ακόμη και όπλα σε πανεπιστημιακούς χώρους. Σε οτι αφορά στα ναρκωτικά, ενδεικτικές είναι πρόσφατες καταγγελίες για φαινόμενα διακίνησης και χρήσης ουσιών στο ΑΠΘ, ενώ και το ΟΠΑ γίνεται συχνά «καταφύγιο» τοξικομανών όπως και η Νομική σχολή όπου με καθηγητές και φοιτητές να έρχονται αντιμέτωποι με φαινόμενα χρήσης και διακίνησης.

Τι περιλαμβάνει ο θλιβερός “χάρτης” τα τελευταία χρόνια :

14/05/2015 ΕΜΠ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

15/04/2016 ΠΑΠΑΤ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟ, ΟΜΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ, ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟΙ

6/10/2016 ΑΠΘ ΒΙΑΣΜΟΣ 23ΧΡΟΝΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΑΤΟΜΑ

02/06/2017 ΑΠΘ ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΕΚΡΗ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

23/06/2017 ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΤΡΙΑΣ ΓΙΑ ΒΙΑΣΜΟ

23/06/2017 ΟΠΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΦΥΓΑΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ

23/06/2017 ΠΑΜΑΚ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ

19/07/2017 ΠΑΘΕΣ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ

26/08/2017 ΟΠΑ ΛΑΘΡΑΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ

03/10/2017 ΠΑΝΤΕΙΟ ΝΕΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΡΙΓΟΥ ΜΕ ΑΦΙΣΑ

06/10/2017 ΠΑΠΑΤ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

10/10/2017 ΕΚΠΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΚΔΟΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ

14/10/2017 ΑΠΘ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ

16/10/2017 ΟΠΑ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΑΝΑΠΗΡΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

17/10/2017 ΑΠΘ ΟΜΗΡΙΑ ΜΕΛΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ

17/10/2017 ΔΠΘ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΦΥΛΑΚΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.