Ειδησεογραφικό site

Φόρουμ των Δελφών – Παπανδρέου: Κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία

151

Η Δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση, ο καπιταλισμός έχει δημιουργήσει τεράστιο πλούτο και τεράστιες ανισότητες, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός στο 7ο Φορουμ των Δελφών

Με τον καθηγητή του LSE, Κέβιν Φέδερστοουν, συνομίλησε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου στο 7ο Φορουμ των Δελφών. Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, η Δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης ενισχύονται συνεχώς οι νέες ιδέες, προκειμένου να προωθούνται εκείνες που θα αποτρέπουν την διάβρωση των θεσμών.

Κατά τον ίδιο, ο καπιταλισμός έχει δημιουργήσει τεράστιο πλούτο και τεράστιες ανισότητες, ενώ παράλληλα έχει καταστρέψει και το περιβάλλον, με τον άνθρωπο να έχει πλέον ως κίνητρό για τις δράσεις του μόνο το κέρδος.

Όλα αυτά, κατά τον κ. Παπανδρέου, είναι πιθανό να επηρεάσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη επίθεση στην Ουκρανία. «Βλέπουμε κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, με συνέπειες τα θύματα πολέμου, την ενεργειακή κρίση, την επισιτιστική και τελευταία την ανθρωπιστική κρίση που θα οδηγήσει σε τεράστια μεταναστευτικά κύματα» επισήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Αναφέρθηκε και στη δύναμη των Social media, παραλληλίζοντάς τα με ό,τι γίνονταν στην αρχαιότητα, ενώ τόνισε την ανάγκη για επιστροφή στα «βασικά» της δημοκρατίας: «Το κύριο θέμα μας αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι η οπισθοχώρηση της δημοκρατίας, το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τους θεσμούς μας, το πως μπορούμε να επανέλθουμε στα βασικά της δημοκρατίας. Τώρα έχουμε τα Social media, στην αρχαιότητα είχαμε την έννοια της ισηγορίας. Στόχος μας πρέπει να είναι η εμβάθυνση των δημοκρατικών μας θεσμών και η ενίσχυση των αξιών. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, γιατί όταν υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα, οι άνθρωποι αναζητούν σωτήρες. Το βλέπουμε στην Ευρώπη αυτό, όπως πχ με τον Ορμπάν, ο οποίος επανεξελέγη»

Τα σχόλια είναι κλειστά.