Ειδησεογραφικό site

Φόροι δίχως αντίκρισμα

56

 

 

 

 

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

Ο μέσος επιχειρηματίας και η μέση ελληνική οικογένεια δεν χρειάζονται τις στατιστικές για να επιβεβαιώσουν αυτό που… βιώνουν καθημερινά. Δηλαδή, την υπέρμετρη φορολαίλαπα που τσακίζει τη δυνατότητά τους να καταναλώσουν, να επενδύσουν, ακόμα και να επιβιώσουν σε κάποιες περιπτώσεις.

Τα 1,8 δισ. ευρώ νέων μέτρων που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση μόνο μέσα στο 2017, αλλά και η νέα «διάκριση» της μέσης ελληνικής οικογένειας στις λίστες του ΟΟΣΑ για το ύψος των φορολογικών βαρών που επωμίζεται, απλώς «πιστοποιούν» το γνωστό πρόβλημα.

Οι αριθμοί, όμως, αποδεικνύουν και κάτι άλλο, πολύ πιο οδυνηρό: ότι όλες αυτές οι θυσίες έγιναν χωρίς «αντίκρισμα».

Τα φορολογικά έσοδα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν. Η πτώση στα έσοδα το 2017 ήταν εντυπωσιακή: από τα 87.365 εκατ. ευρώ το 2016, υποχώρησαν στα 86.776 εκατ. ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με τα ίδια δηλαδή στοιχεία που «ανέβασαν» το πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,2% του ΑΕΠ πέρυσι…

Γιατί συνέβη αυτό; Λόγω της κόπωσης, της ασφυξίας της οικονομίας και της αδυναμίας της κυβέρνησης να διασφαλίσει ότι θα διευρυνθεί «υγιώς» η φορολογική βάση.

Και ποια είναι η συνέπεια; Η παραδοχή ακόμα και από κυβερνητικά χείλη, από τους αξιωματούχους της κυβέρνησης που είχαν εκπροσωπήσει τη χώρα στην Ουάσινγκτον την προηγούμενη εβδομάδα, ότι το ΔΝΤ επιμένει σε μια «διεύρυνση» της φορολογικής βάσης μέσω της εφαρμογής του μειωμένου αφορολόγητου έναν χρόνο νωρίτερα, από το 2019.

Δηλαδή η κυβέρνηση, επειδή δεν μπορεί να εφαρμόσει τα μέτρα που έχει θεσπίσει, καθώς διαλέγει λάθος μείγμα πολιτικής, φέρνει αντιμέτωπη τη χώρα με τον κίνδυνο και άλλων, πρόσθετων φορολογικών μέτρων.

Προκαλεί, όμως, και άλλα δεινά. Για να «συντηρήσει» και να «θρέψει» αυτά τα υπερπλεονάσματα, πέρα από την υπερφορολόγηση, στερεί από την οικονομία και από την κοινωνία τη ρευστότητα που της «ανήκει». Καθυστερεί τις νέες συντάξεις, δεν βεβαιώνει επιστροφές φόρων, περιορίζει τις δημόσιες επενδύσεις. Με αντίκτυπο στην ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι προβλέψεις του ίδιου του ΥΠΟΙΚ για το ΑΕΠ μειώθηκαν κατά 4,3 δισ. ευρώ λόγω της φορολαίλαπας…

 

 

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.