Ειδησεογραφικό site

Forbes: Ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα θα λειτουργούσε πριν τέσσερα χρόνια, όχι τώρα

39

Τις τελευταίες ώρες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα δεν θα ήταν και τόσο κακή ιδέα. Αντιθέτως, θα ήταν μια πράξη που θα έλυνε την κρίση χρέους της χώρας, ωστόσο ο αρθρογράφος του Forbes, Τim Worstall, δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη.

Όπως γράφει, ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα θα επέτρεπε στον ελληνικό λαό να θέσει τις δικές του «κόκκινες γραμμές». Και ίσως οι Έλληνες να ήθελαν να μείνουν στο ευρώ, έστω και αν αυτό θα σήμαινε πως θα πρέπει να αποπληρώσουν το σύνολο του χρέους τους.

«Αυτό το δημοψήφισμα θα έπρεπε να γίνει πριν από μερικά χρόνια, αλλά οι εταίροι της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, το είχαν μπλοκάρει. Το δεύτερο ζήτημα που αναφύεται είναι τι θα ερωτηθούν οι πολίτες και το τρίτο είναι αν, τελικά, θα βοηθήσει, με δεδομένο πως δεν έχει μείνει χρόνος», αναφέρει.

Η καλύτερη στιγμή για να γίνει το δημοψήφισμα στην Ελλάδα ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου το είχε θέσει στους ξένους ηγέτες, οι οποίοι τότε δεν άκουγαν τίποτα και απειλούσαν αλλά εκείνη τη στιγμή δεν το συζητούσαν με τίποτα και απειλούσαν πως θα μπλοκάρουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Εκείνη την εποχή η Ελλάδα, με το τεράστιο έλλειμμα στον δημόσιο τομέα της, ήταν μια απειλή που δεν μπορούσε να ελεγχθεί.

Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει, κατά τον Worstall,το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι Έλληνες. «Αν ερωτηθούν για το αν θέλουν να μείνουν στο ευρώ, τότε η πλειοψηφία θα απαντήσει ‘ναι’. Όλοι γνωρίζουν πως οι Έλληνες είναι υπέρ του ευρώ. Το ερώτημα που θα έπρεπε στην πραγματικότητα να απαντήσουν είναι αν δέχονται, για να μείνει η χώρα στο ευρώ, να επωμιστούν όλες τις απαραίτητες οικονομικές αλλαγές. Κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο να το δούμε να μπαίνει ως ερώτημα στη λογική του ‘ναι/όχι'».

Καταλήγοντας, το άρθρο σημειώνει πως ένα δημοψήφισμα δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας, καθώς αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι τα χρήματα από την τελευταία δόση. «Τι θα είναι αυτό το δημοψήφισμα; Για την παραμονή στο ευρώ; Για τη διαπραγμάτευση του χρέους; Τίποτα από αυτά δεν θα λύσει τα σημερινά προβλήματα. Ίσως, αν είχαν γίνει όλα αυτά πριν από τέσσερα χρόνια, να ήταν αλλιώς τα πράγματα. Αλλά, τότε, θα πρέπει το ΔΝΤ να οργανώσει την ελεγχόμενη χρεοκοπία, όπως πριν από τέσσερα χρόνια».

Τα σχόλια είναι κλειστά.