Ειδησεογραφικό site

Φώφη Γεννηματά «Εδώ και τώρα εκλογές…» ο αιφνιδιασμός που αλλάζει το πολιτικό σκηνικό

147

Στο φουλ βάζουν τις μηχανές στο Κίνημα Αλλαγής, με στόχο να κερδίσουν το στοίχημα της συγκρότησης του νέου κόμματος, σε οργανωτικό και προγραμματικό επίπεδο, επιλέγοντας ταυτόχρονα να βαδίσουν στον δικό τους διακριτό και αυτόνομο δρόμο.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Σε πολιτικό επίπεδο, η Φώφη Γεννηματά, με μια αιφνιδιαστική κίνηση που συνιστά αναμφισβήτητα αλλαγή πολιτικής στρατηγικής και διαμορφώνει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, ζήτησε εκλογές «εδώ και τώρα», πριν κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Με επιστολή της στον Νίκο Βούτση, καλεί την κυβέρνηση να προσφύγει στις κάλπες, προκειμένου ο ελληνικός λαός να αποφασίσει το σχέδιο «βιώσιμης εξόδου» από το καθεστώς των μνημονίων.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές ξεκίνησε, κάνοντας λόγο για κυβέρνηση σε αποδρομή, που δεν έχει την απαιτούμενη πολιτική νομιμοποίηση να λάβει αποφάσεις για τα επόμενα χρόνια. Θεωρούν ότι η κυβέρνηση τα δίνει όλα στους δανειστές για να υποστηρίξει το αφήγημα της «καθαρής εξόδου», δεσμεύοντας τη χώρα με ιδιαίτερα επώδυνες συμφωνίες που υποθηκεύουν το μέλλον της. Αυτός είναι και ο λόγος που στην επιστολή της η Φώφη Γεννηματά ζητά και προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση για τη μεταμνημονιακή περίοδο.

ΕΠΤΑΣΦΡΑΓΙΣΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά, που στέλνει μηνύματα τόσο εντός όσο και εκτός Κινήματος Αλλαγής, κρατήθηκε τις τελευταίες ημέρες επτασφράγιστο μυστικό. Έγινε μάλιστα γνωστή στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και στους βουλευτές της ΔΗΣΥ,  λίγη ώρα πριν τη δημοσιοποίηση της.  Επισήμως, κάποιο δημόσιο σχόλιο δεν υπήρξε από τις υπόλοιπες συνιστώσες  του Κινήματος Αλλαγής, ωστόσο, τόσο το Ποτάμι όσο και η ΔΗΜΑΡ φέρονται να έχουν ήδη εκφράσει τις πρώτες επιφυλάξεις.

Όσον αφορά τα οργανωτικά, ο νέος φορέας διαθέτει πλέον κεντρικά όργανα (Κεντρική Επιτροπή, Εκτελεστική Γραμματεία), ενώ πρόσφατα απέκτησε Τομέα Επικοινωνίας, προκειμένου να αποφεύγεται η εικόνα σύγχυσης προς τα έξω. Επικεφαλής του ανέλαβε ο έμπειρος δημοσιογράφος και διευθυντής Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, ενώ στη γραμματεία μετέχουν ο σύμβουλος επικοινωνίας της Φ. Γεννηματά, Φίλιππος Φιλιππακόπουλος, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επί Ε. Βενιζέλου, Δημήτρης Καρύδης, ο Κωνσταντίνος Αλεξάκος από το ΚΙΔΗΣΟ, από τη ΔΗΜΑΡ ο Δημήτρης Στάμου, ο στενός συνεργάτης του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργος Σταματόπουλος και ο Γιώργος Ασημακόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα αρκετά στελέχη αναμένεται να «καθίσουν στα θρανία», καθώς στα σχέδια του Τομέα Επικοινωνίας είναι η «μετεκπαίδευση» τους, προκειμένου να προβάλλουν αποτελεσματικά προς τα έξω τις θέσεις και τα μηνύματα του νέου κόμματος. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, το όνομα που ακούγεται να αναλάβει την ευθύνη για το media training των στελεχών, αλλά και τον κρίσιμο χώρο της τηλεόρασης, είναι του πρώην δημοσιογράφου και προερχόμενου από την ΔΗΜΑΡ, Δημήτρη Στάμου. Επίσης, σύμφωνα με τον επικοινωνιακό σχεδιασμό, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην αναβάθμιση και αξιοποίηση των social media, την διαχείριση των οποίων αναμένεται να αναλάβει ο Γιώργος Ασημακόπουλος.

Παράλληλα, συγκροτήθηκε Γραμματεία Οργανωτικού και Δικτύων, στην οποία μετέχουν οι γραμματείς των κομμάτων και κινήσεων του Κινήματος Αλλαγής, δηλαδή οι: Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Γκαρής , Γιώργος Ελενόπουλος, Γιώργος Μπουλμπασάκος και Στέφανος Παραστατίδης. Η Γραμματεία, η οποία θα λειτουργεί υπό την καθοδήγηση του Μανώλη Χριστοδουλάκη, θα πλαισιώνεται από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ,  Τόνια Αντωνίου, Χρήστο Πολυζωγόπουλο, Κώστα Παπαδημήτρίου, Γιώργο Λυμπερόπουλο, Δημήτρη Καρύδη και Ανδρέα Σπυρόπουλο, τον Θανάση Σερέπα από το ΚΙΔΗΣΟ και την Ελισάβετ Απέργη από το Ποτάμι. Παράλληλα, κάτω από την Γραμματεία θα ενταχθούν στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής που θα αναλάβουν την ευθύνη για την καθοδήγηση των οργανώσεων σε νομούς της χώρας.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η σύσταση των 35 και πλέον τομέων δράσης – πολιτικής και δικτύων, αλλά και η οργάνωση – δικτύωση του νέου κόμματος σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι τομείς που θα ανακοινωθούν θα καλύπτουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως: αυτοδιοίκηση, κοινωνικές υποθέσεις, θεσμοί και κράτος δικαίου, παιδεία – πολιτισμός – έρευνα και καινοτομία, οικονομία και μεγάλες επενδύσεις, νέα γενιά, άμυνα και εξωτερικής πολιτικής, ενέργεια κ.α.

«ΨΗΦΙΑΚΟ KΟΜΜΑ»

Tο σχέδιο προβλέπει ακόμα και τη σύσταση τομέα που θα αναλάβει, σε συνεργασία με τον Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής, τη δημιουργία «Ψηφιακού Kόμματος», το λεγόμενο e-κόμμα, που θα εγκαινιάσει διαδικασίες ηλεκτρονικής δημοκρατίας. Όπως μάλιστα δήλωσε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης «το Κίνημα Αλλαγής θα είναι το πρώτο σύγχρονο «ψηφιακό κόμμα» και έχει υλοποιηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα κάνει πράξη τη δέσμευση μας για λειτουργία από τη βάση προς την ηγεσία, από κάτω προς τα πάνω. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει με τα θεσμικά όργανα του κινήματος στην επαρχία, και στη συνέχεια στόχος είναι να εξαπλωθεί σε όλα μας τα μέλη.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα προσφέρει δυνατότητες που θα έχουν ως στόχο την αμεσότερη αλληλεπίδραση και επικοινωνία μεταξύ των στελεχών, αλλά και του νέου κόμματος με τα μέλη και τους πολίτες. Στις καινοτομίες τού υπό σύσταση ψηφιακού κόμματος, συγκαταλέγονται τα τοπικά δημοψηφίσματα σε περίπτωση κρίσιμων αποφάσεων, όπως π.χ. η συμμετοχή σε κυβερνήσεις συνεργασίας ή η στάση του φορέα σε κρίσιμες εθνικές επιλογές.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ορισθούν οι Νομαρχιακές Επιτροπές, που θα αποτελούνται από έντεκα έως δεκατρία μέλη, ανάλογα με το δυναμικό τους, με αναλογική και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων που συμμετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα 11 – 13 μέλη αντίστοιχα θα κατανέμονται ως εξής: ΠΑΣΟΚ (5  – 7), Ποτάμι (2-2), ΚΙΔΗΣΟ (2 -2), ΔΗΜΑΡ (1-1), Καμίνης (1-1).

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, στις 24 Ιουνίου τα μέλη των τοπικών οργανώσεων θα εκλέξουν σε όλη τη χώρα, με άμεση καθολική ψηφοφορία, τις 5μελής ή 7μελής  Συντονιστικές Γραμματείες, οι οποίες στη συνέχεια θα αναδείξουν τον συντονιστή και αναπληρωτή συντονιστή.

Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και προσωπικά της Φώφης Γεννηματά είναι τόσο για την συγκρότηση των τομέων και των δικτύων, όσο και για αυτή των περιφερειακών οργάνων, να υπάρξει υπέρβαση των κομματικών αντιλήψεων και των μηχανισμών, ώστε να επιλεγεί το καλύτερο δυναμικό που θα δώσει αποτελεσματικά τη μάχη των εκλογών, σε περίπτωση εκλογικού αιφνιδιασμού.

Προκειμένου μάλιστα να αποφύγουν τις γκρίνιες που προκαλούν οι επιλογές προσώπων σε θέσεις – κλειδιά από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ανασυγκρότηση του χώρου να μην γίνει σε στη λογική του ΠΑΣΟΚ plus, στη Χαριλάου Τρικούπη φιλοδοξούν στις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις να μπουν πολλά πρόσωπα και κοινωνικά στελέχη που βρίσκονται εκτός των στενών κοµµατικών τειχών.

«ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ»

Στο μεταξύ, με στόχο να ξεφύγουν από τη συζήτηση περί των οργανωτικών που κυριάρχησε το προηγούμενο διάστημα και να περάσουν στην παραγωγή πολιτικής, στο Κίνημα Αλλαγής προγραμματίζουν «πορεία στον λαό», με επισκέψεις τόσο της Φώφης Γεννηματά όσο και κορυφαίων στελεχών, σε νομούς, γειτονιές και χώρους εργασίας, ώστε να επικοινωνήσουν τις θέσεις του νέου κόμματος. Μεγάλο βάρος αναμένεται να ρίξουν στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω του «Μακεδονικού», στην Κρήτη και στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Στο μεταξύ, οι αρρυθμίες σε μια σειρά από κομβικά πολιτικά ζητήματα, δεν λένε να κοπάσουν. Μια ακόμη σοβαρή δοκιμασία συνοχής αποτελεί το νομοσχέδιο για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, όπου δεν λείπουν οι διαφωνίες, μεταξύ των συλλογικοτήτων που απαρτίζουν το νέο φορέα, με τις περισσότερες να εντοπίζονται στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ.

Ενώ οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων (Χριστοφιλοπούλου – Λυκούδης), δήλωσαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, πως αποδέχονται τη συγκεκριμένη ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί «πράσινοι» βουλευτές εκφράζουν  διαφωνίες που οφείλονται είτε στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου είτε επειδή θεωρούν ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα πρέπει να ψηφίζει στη Βουλή νομοσχέδια, αν δεν τα ψηφίζουν οι ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον οκτώ βουλευτές φέρονται να διατυπώνουν ισχυρές ενστάσεις και διαφωνίες, μεταξύ αυτών, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Μιχάλης Τζελέπης, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο Γιώργος Αρβανιτίδης, ο Γιώργος Καρράς.

Ενδεικτική του κλίματος, άλλωστε, είναι τα όσα δημόσια ανέφερε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει την σχετική διάταξη και πρότεινε έως τις εκλογές να μην ψηφίζουν κανένα νομοσχέδιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, «με το αίτημα να φύγουν τώρα».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος φέρεται να είπε στη συνεδρίαση του συντονιστικού ότι «δεν θα κάνουν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τα ρεπό του Καμμένου». Ο Γιάννης Μανιάτης, που συμφώνησε με την εισήγηση της Εύης Χριστοφιλοπούλου, έθεσε το ζήτημα της λειτουργίας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ενώ ο Μιχάλης Τζελέπης πρότεινε να καταθέσει η Κ.Ο της ΔΗΣΥ τη δική της ολοκληρωμένη πρόταση.

Τη δική του λακωνική απάντηση σε όσους διακινούν την άποψη ότι η αντιπολίτευση δεν θα πρέπει να ψηφίζει ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ακόμα και αν συμφωνεί με τις διατάξεις του, έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. Με ένα tweet ξεκαθάρισε ότι η κοινοβουλευτική συμπεριφορά των βουλευτών του Ποταμιού, αλλά και γενικότερα των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής δεν μπορεί να καθορίζεται από τη στάση των ΑΝΕΛ.

Η ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΔΙΧΑΖΕΙ

Να σημειωθεί ότι θέση υπέρ της αναδοχής και υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια παίρνουν τόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που ξεκαθάρισε ότι «θα στηρίξει μία τέτοια προοδευτική τομή, ακόμα και αν έχει πολιτικό κόστος», όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης, που έχει τοποθετηθεί αναφανδόν υπέρ της αλλαγής που επιφέρει το νομοσχέδιο. Στην ίδια γραμμή κινείται και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών που έχει προαναγγείλει τη θετική του στάση, κάνοντας λόγο για πρωτοβουλία σε «σωστή κατεύθυνση». 

Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη συνεδρίασε το συντονιστικό της  Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προκειμένου να συζητήσει τελικά τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα επί του νομοσχεδίου.

Να σημειωθεί  ότι την ίδια ημέρα, κατά την ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή επί της αρχής του σχεδίου νόμου, το Ποτάμι ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ η ΔΗΣΥ εξέφρασε επιφυλάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική στάση των βουλευτών της ΔΗΣΥ, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο θα κάνουν αποδεκτές τις νομοθετικές βελτιώσεις – προσθήκες, τόσο ουσιαστικού όσο και διαδικαστικού χαρακτήρα, που δημοσιοποίησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη και τις οποίες θα καταθέσει η εισηγήτρια, Εύη Χριστοφιλοπούλου, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, πριν αυτό εισαχθεί προς  ψήφιση στην Ολομέλεια.

Τυχόν μη συμπερίληψη των προτεινόμενων αλλαγών από την κυβέρνηση και με δεδομένο ότι δεν θα επιβληθεί κομματική πειθαρχεία, πιθανότατα θα οδηγήσει πολλούς βουλευτές στην καταψήφιση της σχετικής διάταξης

Τα σχόλια είναι κλειστά.