Ειδησεογραφικό site

Focus: Η Μέρκελ είναι η νούμερο ένα εχθρός του Τσίπρα

28

«Οι Έλληνες ενδέχεται να ξαναψηφίσουν σύντομα για κυβέρνηση. Φαβορί είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ένας αριστερός που θα μπορούσε να προκαλέσει μία νέα ευρωκρίση», σημειώνει δημοσίευμα του εβδομαδιαίου περιοδικού Focus.

Όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, το γερμανικό περιοδικό σχολιάζει πρόσφατη εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο και κάνει μία σύντομη αναδρομή στην πολιτική σταδιοδρομία του Αλέξη Τσίπρα, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε αναλάβει στα νεανικά του χρόνια σε σχολικές καταλήψεις στην Αθήνα.

Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, «ο 40χρονος πλέον (σ.σ. Τσίπρας) πολώνει. Επικριτές του διαπιστώνουν την έλλειψη αυτοκριτικής και την απληστία του για δημοσιότητα. Θαυμαστές επαινούν την διαισθητική του εγγύτητα με το λαό. Για πολλούς είναι απλά ένας αδιόρθωτος λαϊκιστής».

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι αν εκλεγεί πρωθυπουργός «ο Τσίπρας θέλει να άρει τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί η τρόικα, να επαναδιαπραγματευθεί την εξόφληση του χρέους και να αυξήσει σημαντικά τις κρατικές δαπάνες για να δώσει ώθηση στην οικονομία».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στον Αλέξη Τσίπρα «αρέσει να ανεβάζει τους τόνους σε ρητορικό επίπεδο. Αγαπημένος του εχθρός: η Άγκελα Μέρκελ», σχολιάζει ο αρθρογράφος εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει «καλές πιθανότητες» να κερδίσει τις εκλογές.

«Οι ταλαιπωρημένοι από την κρίση Έλληνες τον αγαπούν. Ο Τσίπρας είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός της χώρας».

«Ο Σαμαράς προσεγγίζει την αντιπολίτευση»
Για «αβεβαιότητα στην Αθήνα» κάνει λόγο σύντομο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Welt. Όπως σημειώνει: «Στη μάχη για την εκλογή νέου προέδρου η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να προσελκύσει ανεξάρτητους βουλευτές με μία συμμετοχή στην κυβέρνηση και εκτός αυτού προτείνει εντελώς απρόσμενα πρόωρες βουλευτικές εκλογές».

Με τίτλο «Ο Σαμαράς προσεγγίζει την αντιπολίτευση», σχολιάζει τις τελευταίες προτάσεις του έλληνα πρωθυπουργού η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Zeit. Όπως σημειώνεται, «με την πρόταση να επισπεύσει τις βουλευτικές εκλογές για το τέλος του 2015, ο έλληνας πρωθυπουργός θέλει να κερδίσει στήριξη για τον υποψήφιό του για την προεδρία και να αποτρέψει τις επαπειλούμενες εθνικές εκλογές στην αρχή της (σ.σ. νέας) χρονιάς». Όπως εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, πρόκειται για «έναν συμβιβασμό προκειμένου να διασωθούν οι συνομιλίες για τα δάνεια και η προεδρική εκλογή».

Τα σχόλια είναι κλειστά.