Ειδησεογραφικό site

Fitch: Η συμφωνία θα κλείσει αλλά…

136

Την αξιολόγηση «CCC» για το ελληνικό αξιόχρεο επιβεβαίωσε ο οίκος Fitch, προειδοποιώντας ωστόσο ότι οι καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Ως βασικό σενάριο ο οίκος εκτιμά ότι η συμφωνία θα κλείσει, έστω και αν η ελληνική κυβέρνηση χρειαστεί να υιοθετήσει επιπλέον μέτρα, τα οποία είναι πιθανό να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες πάντως δεν αποτελούν βασικό σενάριο για τον Fitch.

Όπως αναφέρει, σύμφωνα με το newmoney.gr, η ελληνική κυβέρνηση συμμορφώνεται σε γενικές γραμμές με τους όρους του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Ωστόσο, η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος παραμένει ανολοκλήρωτη, ενώ υπάρχουν και ασυμφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών και του ΔΝΤ σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όπως προειδοποιεί ο Fitch, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, αυξάνει τον κίνδυνο η πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη να υπονομευθεί, είτε από ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη είτε από την συσσώρευση οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, προκειμένου να διατηρηθεί η ρευστότητα.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται τόσο στις διαφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ όσο και στις διαφωνίες εντός των δανειστών. Στο τέλος, πάντως, όπως υποστηρίζει, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε ένα ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ, ειδικά εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, τα πτωτικά ρίσκα παραμένουν και ένα αρνητικό σοκ σε ό,τι αφορά στη β’ αξιολόγηση και την πληρωμή της επόμενης δόσης δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2017 και στο 3% για το 2018, από 1,8% και 2,2%, αντίστοιχα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.