Ειδησεογραφικό site

Fitch: Οι παρατεταμένες συνομιλίες αυξάνουν τους κινδύνους για την Ελλάδα

85

Οι συνεχιζόμενες και άνευ αποτελέσματος διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της δημιουργούν υψηλούς κινδύνους για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας τόσο της χώρας όσο και των τραπεζών, όπως προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Στο report του οίκου αναφέρεται ότι η επίτευξη συμφωνίας θα απομακρύνει -έστω και την τελευταία στιγμή- το ενδεχόμενο μίας μη συντεταγμένης ελληνικής χρεοκοπίας και επακόλουθου Grexit. Παρά ταύτα προσθέτει ότι αυτό που πιέζει ασφυκτικά είναι ο χρόνος, καθώς η συμφωνία θα πρέπει να ψηφιστεί τόσο από το ελληνικό κοινοβούλιο όσο και από τα κοινοβούλια άλλων χωρών και κυρίως αυτό της Γερμανίας.

Επίσης προστίθεται ότι η κυβέρνηση πιθανώς να βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλα εμπόδια, καθώς αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝΕΛ έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν συμφωνία που περιλαμβάνει μείωση συντάξεων ή αύξηση του ΦΠΑ. Ως εκ τούτου ο Fitch δεν αποκλείει διάσπαση της κυβέρνησης ή πραγματοποίηση δημοψηφίσματος προκειμένου οι πολίτες να αποφασίσουν εάν θέλουν ή όχι τη συμφωνία που προτείνουν οι θεσμοί.

Προσθέτει ακόμη ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην αξιολόγηση της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η Ελλάδα θα «δείξει» εάν επιθυμεί ή όχι να αποπληρώσει το ΔΝΤ, αλλά και από το πως θα αντιδράσουν οι θεσμοί σε ελληνική απόφαση μη αποπληρωμής του Ταμείου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.