Ειδησεογραφικό site

Financial Times: Η ΕΚΤ ασκεί πίεση σε Βερολίνο για συμφωνία σε ελάφρυνση χρέους

117

«H EKT ζητάει τολμηρά μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε οι επενδυτές να εμπιστευτούν ξανά την Ελλάδα», σημειώνουν οι Financial Times

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκεί πίεση στο Βερολίνο για τολμηρά μέτρα όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρουν οι Financial Times, με αφορμή τις δηλώσεις του αξιωματούχου της ευρωτράπεζας, Μπενουά Κερέ, μετά και τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια.

«Η ΕΚΤ ασκεί πιέσεις στη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας να συμφωνήσει σε τολμηρά και »αυτόματα» μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τασσόμενη στο πλευρό του ΔΝΤ ενόψει της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

ft1

Ειδικότερα, ο Κερέ δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες -με επικεφαλής το Βερολίνο- πρέπει τελικά να συμφωνήσουν σε «ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα για το χρέος», προκειμένου η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

«Η παρέμβαση της ΕΚΤ έρχεται καθώς αυξάνεται η ένταση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας σχετικά με το επίπεδο του πολιτικού ελέγχου που θα έχουν οι δανειστές στον μηχανισμό ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που θα προσαρμόζει τις αποπληρωμές του ελληνικού χρέους ανάλογα με την οικονομική απόδοση της χώρας.

Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της στην Ολλανδία, την Αυστρία και τη Φινλανδία θέλουν σύνδεση του μηχανισμού με δύσκολες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η σε ετήσια βάση ψηφοφορία στη Bundestag, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο οπισθοδρόμησης από τις μελλοντικές κυβέρνησης όσον αφορά την επίτευξη των στόχων ή την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων στο μέλλον, σύμφωνα με αξιωματούχους» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Το Παρίσι και το ΔΝΤ πιέζουν για ένα αυτόματο σύστημα χωρίς περιθώριο για πολιτικό υπολογισμό ως τον καλύτερο τρόπο ώστε οι επενδυτές να πειστούν ότι η Ελλάδα μπορεί να αυτοχρηματοδοτείται.
«Όσο πιο εμπροσθοβαρή μπορούν να είναι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και όσο πιο αυτοματοποιημένα είναι, τόσο περισσότερο μπορούν να συμβάλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των αγορών», δήλωσε ο Coeure μετά τη συνάντηση του Eurogroup στη Σόφια.

Τα σχόλια είναι κλειστά.