Ειδησεογραφικό site

Financial Times: Ο Τόμσεν απειλεί να κόψει τη «γραμμή ζωής» της Ελλάδας – Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Λαγκάρντ

41

Η Ελλάδα είναι μέχρι στιγμής εκτός πορείας όσον αφορά στο τρέχον πρόγραμμα ύψους 172 δισ. ευρώ σε σημείο που κινδυνεύει να χάσει τη ζωτικής σημασίας υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τα παραπάνω αναφέρει σε νέο δημοσίευμά του για την χώρα μας ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ, τονίζοντας ότι το Ταμείο προειδοποίησε τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας ότι θα σταματήσει κάθε παροχή βοήθειας στην χώρα, εκτός κι αν η Ευρωζώνη αποφασίσει τη διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον Πίτερ Σπίγκελ η προειδοποίηση αυτή έφτασε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης μέσω του Πολ Τόμσεν, υπεύθυνου ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα των FT, η προειδοποίηση ενισχύει τις ανησυχίες ότι το Ταμείο μπορεί να μην προχωρήσει στην αποδέσμευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ενώ η Αθήνα προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει την χρεοκοπία.

Ο  Σπίγκελ διευκρινίζει πως χωρίς τα χρήματα αυτά, η Ελλάδα κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστότητα στα τέλη του μήνα, υπογραμμίζοντας πως οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εμφανίζονται αντίθετοι στο ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Όμως, όπως τονίζει, την ίδια στιγμή η στήριξη του ΔΝΤ είναι σημαντική τόσο λόγω των κεφαλαίων που καταβάλει, όσο και της πολιτικής στήριξης που προσφέρει στο πρόγραμμα.

Ο Πίτερ Σπίγκελ επικαλείται δύο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, οι οποίοι βρέθηκαν στο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας και οι οποίοι είπαν ότι ο Πολ Τόμσεν ανέφερε πως τα αρχικά στοιχεία που το ΔΝΤ έλαβε από τις ελληνικές αρχές έδειξαν πως η Αθήνα βρίσκονταν σε σωστή πορεία ώστε να εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ φέτος, αν και με βάση τους στόχους του υπάρχοντος προγράμματος η Αθήνα υποτίθεται ότι θα επιτύγχανε πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ για το 2015.

Το δημοσίευμα του Πίτερ Σπίγκελ στους FT 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο κ. Τόμσεν μίλησε ξεκάθαρα για μέτρα ανακούφισης του ελληνικού χρέους κατά τη διάρκεια του τρίωρου Eurogroup.

«Το ΔΝΤ πιστεύει ότι το χάσμα μεταξύ των δύο υπαρκτών στοιχείων είναι πολύ μεγάλο αυτή τη στιγμή», υποστήριξε ένας εκ των αξιωματούχων που συμμετείχε στη Σύνοδο και υπογράμμισε ότι τόσο η Αθήνα, η οποία αρνείται νέες μεταρρυθμίσεις, όσο και οι Ευρωπαίοι θα παλέψουν ενάντια στο ΔΝΤ για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Λαγκάρντ για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Τσίπρας και Λαγκάρντ συζήτησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών.

Αλλά και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας συζήτησε με την κυρία Λαγκάρντ «θέματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.