Ειδησεογραφικό site

Financial Times: Οι πολιτικές δυναστείες της Ελλάδας δεν θα εξαφανιστούν

40

Οι πολιτικές δυναστείες της Ελλάδας δεν θα εξαφανιστούν έπειτα από μια νίκη ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times η οποία σε νέο δημοσίευμά της, τονίζει πως για τα νεότερα μέλη των πολιτικών δυναστειών, ο δρόμος προς την εξουσία είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα ανοίξει ξανά.

Ο αρθρογράφος των FT, Τόνι Μπάρμπερ, αναφέρει ότι πολλά από τα μέλη της παλιάς πολιτικής τάξης στην Ελλάδα, θα κερδίσουν έδρες και στη νέα βουλή.

 

Μάλιστα, τονίζει πως για τα νεότερα μέλη των πολιτικών δυναστειών  ο δρόμος προς την εξουσία κάποια στιγμή θα ανοίξει ξανά, σημειώνοντας ότι από το 1944 αυτές οι τρεις δυναστείες έχουν βγάλει έξι πρωθυπουργούς, οι οποίοι κυβέρνησαν την Ελλάδα σχεδόν τα μισά από τα 71 χρόνια που ακολούθησαν μέχρι σήμερα!

Σύμφωνα με τους FT, η οικογένεια Μητσοτάκη, έχει μείνει περισσότερο στην εξουσία. Όπως αναφέρεται, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πατριάρχης της οικογένειας, ήταν πρωθυπουργός από το 1990 έως το 1993.

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι ο 46χρονος σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί πραγματική ελπίδα της οικογένειας. Μάλιστα, τον χαρακτηρίζουν δυνατό υποψήφιο για τη διαδοχή του Αντώνη Σαμαρά, αν τεθεί θέμα ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας.

Όσον αφορά τον 35χρονο Κώστα Μπακογιάννη, γιο της Ντόρας, θεωρείται ανερχόμενο πρόσωπο στη Νέα Δημοκρατία. Μέλος της οικογένειας, είναι η 55χρονη Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Οικονομικών, ανιψιά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και υποψήφια με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.

Στη συνέχεια αναφέρεται στην οικογένεια Καραμανλή, σημειώνοντας πως ο πατριάρχης, Κωνσταντίνος Καραμανλής, διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1974, μετά την επταετία της χούντας, ίδρυσε τη ΝΔ, υπηρέτησε ως πρωθυπουργός συνολικά 14 χρόνια, από το 1955 μέχρι το 1980 και ήταν δύο φορές πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Κώστας Καραμανλής, 58 ετών σήμερα και ανιψιός του Κ. Καραμανλή, διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2004 μέχρι το 2009. Σύμφωνα με τους FT, θα μπορούσε να επιστρέψει δυναμικά στην πολιτική σκηνή, «αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θέλει να το κάνει».

Ο 40χρονος ξάδελφος του Κ. Καραμανλή, Κώστας Καραμανλής ο νεότερος, είναι ο πολιτικός με τις πιο λαμπρές προοπτικές. Εργάζεται για τη ναυτιλιακή επιχείρηση της οικογένειας και είναι υποψήφιος βουλευτής για πρώτη φορά στις Σέρρες.

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τις λιγότερο λαμπρές προοπτικές έχει η οικογένεια Παπανδρέου. Μάλιστα, οι FT τονίζουν ότι δεν είναι βέβαιο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπει στη Βουλή, ενώ κανείς νεότερος Παπανδρέου δεν εμφανίζεται πρόθυμος να ασχοληθεί με την πολιτική.

Τα σχόλια είναι κλειστά.