Ειδησεογραφικό site

Financial Times: Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ευρώπη να επιδιώξει συμβιβασμό με την Αθήνα

26

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times», επικαλούμενοι Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους, ασκούν πιέσεις στους ηγέτες της Ευρωζώνης ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διάθεση συμβιβασμού με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η πίεση από την πλευρά της Ουάσιγκτον εντείνεται ενόψει της συνάντησης της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, τη Δευτέρα, αλλά και εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πως μια παρατεταμένη αντιπαράθεση θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία.

«Αυτή είναι μια συζήτηση που έχουμε με ορισμένους ανθρώπους. Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη πρωτοβουλία, δεν νομίζω πως η στάση μας έχει αλλάξει, όμως αυτό που έχει αλλάξει είναι πως ξαφνικά η κατάσταση στην Ελλάδα φαντάζει πολύ πιο προβληματική», δήλωσε στους Financial Times ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος, τη στιγμή που η Ευρώπη – και ιδιαίτερα η Γερμανία – μοιάζουν αποφασισμένες να τηρήσουν σκληρή διαπραγματευτική γραμμή έναντι της Αθήνας, συμπλήρωσε: «Δεν προσπαθούμε να μεσολαβήσουμε έχουμε συμβουλεύσει όλες τις πλευρές πως πρέπει να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός από όλους. Υπάρχουν όρια στο πόση λιτότητα μπορεί να αντέξει μια κοινωνία».

Μολονότι η Ουάσιγκτον δεν προωθεί κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, όπως τόνισε η ίδια πηγή, η συνεχιζόμενη έμφαση στην επιβολή μέτρων λιτότητας μοιάζει πλέον αχρείαστη, ενώ αντίθετα αυτό που πρέπει να προέχει είναι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που θα καταστήσουν την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική.

Κατά τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης τονίσει πως και η Ελλάδα πρέπει να λειτουργήσει συναινετικά στις διαβουλεύσεις με την Ευρώπη και το ΔΝΤ, και να μην υποχωρήσει στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.