Ειδησεογραφικό site

Financial Times: Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εγείρει εκ νέου το φόβο του Grexit

31

Το πολιτικό και οικονομικό τοπίο στην Ελλάδα, έτσι όπως διαμορφώνεται μετά την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, επιχειρούν να αναλύσουν οι Financial Times.

Σε άρθρο της, η έγκριτη βρετανική οικονομική εφημερίδα σχολιάζει την αντίδραση των διεθνών αγορών και την εκτίναξη των speads (στο 8%), αλλά και την ιστορική (από το 1987) κατάρρευση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την οποία, όπως λέει, «πυροδότησε» η ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για επιτάχυνση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως παρατηρούν οι αρθρογράφοι Elaine Moore, Robin Wigglesworth, Kerin Hope και Peter Spiegel, εάν ο υποψήφιος που προτάθηκε από την κυβέρνηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας, αποτύχει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 180 ψήφους για την εκλογή του, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Και τότε, όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς, είναι πολύ πιθανό να επιβεβαιωθούν οι φόβοι των επενδυτών: ήτοι, να εκλεγεί το «ριζοσπαστικό» κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ και να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θέτοντας εκ νέου εν αμφιβόλω τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Και αυτό, γιατί, όπως εξηγεί η εφημερίδα, οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και η πρόθεσή του να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος, τον φέρνουν σε πλήρη αντίθεση με τη βούληση των δανειστών.

«Μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, η Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί για τις διεθνείς αγορές πολύ πιο σημαντική, απ’ ότι ήταν η Ρωσία και η Ουκρανία το 2014» εκτιμά ο Τσάρλς Ρόμπερτσον, επικεφαλής αναλυτής στη Renaissance Capital. Και προσθέτει: «Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναγκάσει την ευρωζώνη να διαλέξει ανάμεσα σε μια οικονομική ένωση (με διαγραφή του ελληνικού χρέους) ή στην πρώτη έξοδο μιας χώρας από το ευρώ».

Οι Financial Times επικαλούνται μάλιστα και την αποκάλυψη του protothema.gr για την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των επενδυτών στο Σίτι του Λονδίνου, που χαρακτήριζε το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «χειρότερο από τον κομμουνισμό», για να εξηγήσουν τον «τρόμο» που προκαλεί στο εξωτερικό μια ενδεχόμενη εκλογική επικράτηση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα στις εθνικές εκλογές.

Παράλληλα, ερμηνεύουν την αιφνιδιαστική κίνηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως μια απόπειρα να τερματιστεί η πολιτική αβεβαιότητα, που δεν επιτρέπει στην Αθήνα να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές και καταστρέφει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει την οικονομική ανάκαμψη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.