Ειδησεογραφικό site

Financial Times: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα επανέρχεται και ξεπερνά τη Γερμανία

62

Εκτενείς αναφορές στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση κάνουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.
«Η ανάπτυξη στην Ελλάδα επανέρχεται και ξεπερνά τη Γερμανία» αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times και συμπληρώνεται πως τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα τελικά βγήκε από τη μακρά και επώδυνη ύφεσή της νωρίτερα φέτος και έχει ανακάμψει με τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων επτά ετών.

«Τα ισχυρά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο -οι αναλυτές περίμεναν έναν τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης 0,4% αντί του 0,7%- αύξησαν τον εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στο 1,4% (σ.σ.: στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat), υψηλότερα από το 1,2% της Γερμανίας και ταχύτερα από τον μεγαλύτερο αριθμό των χωρών της Ευρωζώνης, για πρώτη φορά από το 2007», προσθέτουν oι FT.

Ο συντάκτης παρατηρεί επίσης ότι «στην πραγματικότητα η ανάπτυξη κατά 0,7% στο τρίτο τρίμηνο ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, ενώ και μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. ήταν η υψηλότερη, με εξαίρεση τη Ρουμανία και τη Βρετανία (που σημείωσε την ίδια επίδοση με την Ελλάδα)».
Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην πρόβλεψη του ΔΝΤ για ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 0,6% φέτος και 2,9% το 2015.

«Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει μετά από έξι έτη», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ηλεκτρονικής έκδοσης της Wall Street Journal, η οποία εκτιμά πως ο μεγαλύτερος του αναμενόμενου ρυθμός ανάπτυξης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ρεκόρ που κατέγραψε φέτος ο τομέας του τουρισμού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα είναι εντός τροχιάς για να επιτύχει φέτος ανάπτυξη για το σύνολο του έτους, μετά από έξι χρόνια. «Λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης του πρώτου 9μήνου, η οικονομία είναι σε τροχιά να επιτύχει τον στόχο 0,6% για το σύνολο του έτους. Το τέλος της ύφεσης προήλθε κυρίως από τον τουρισμό, αλλά η ιδιωτική κατανάλωση εισήλθε επίσης σε θετικό έδαφος στο δεύτερο τρίμηνο του έτους», δήλωσε στη WSJ ο υψηλόβαθμος οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας.

Η Ελλάδα τερμάτισε τη χειρότερη ύφεσή της εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg με τίτλο «Η Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση μετά την κρίση που έθετε σε κίνδυνο το ευρώ».

Aκόμη τονίζεται ότι η επιβεβαίωση πως η Ελλάδα βγήκε από την ύφεση μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να ακολουθήσει την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία όσον αφορά την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης.

Υπό τον τίτλο «Η ελληνική οικονομία βγήκε από την ύφεση το πρώτο τρίμηνο», το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ δείχνουν ότι αυξήθηκε κατά 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2014 (σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο) και ότι ήταν η πρώτη φορά που η οικονομία αναπτύχθηκε μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Τα σχόλια είναι κλειστά.