Ειδησεογραφικό site

«FeelSafe»: Πλατφόρμα για ασφαλέστερο ηλεκτρονικό εμπόριο από την ΕΛ.ΑΣ

24

Το περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας για την ενημέρωση του κοινού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρουσίασαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υποστράτηγος Εμμανουήλ Σφακιανάκης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.), κ. Βασίλειος Κορκίδης.

Παράλληλα παρουσιάστηκε η πλατφόρμα καινοτόμων δράσεων «FeelSafe» και το υλικό για την ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το ασφαλές ηλεκτρονικό εμπόριο.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης  (από 5 έως 13-09-2015) η Ελληνική Αστυνομία θα λειτουργήσει πληροφοριακό κέντρο (περίπτερο), στο οποίο θα παρουσιάζονται: α) από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η πλατφόρμα καινοτόμων δράσεων «FeelSafe» με κεντρική θεματολογία το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω ασφαλούς χρήσεως πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και β) δραστηριότητες άλλων αστυνομικών υπηρεσιών.

Η συνεργασία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας έχει ως στόχο την από κοινού συστηματική και επιστημονική μελέτη των θεμάτων και προβλημάτων που προκύπτουν για το εμπόριο και τους καταναλωτές από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, καθώς και την ενημέρωση εμπόρων και καταναλωτών για τους διαδικτυακούς κινδύνους και την ασφαλή χρήση του διαδικτύου στις εμπορικές συναλλαγές με την χρήση καρτών (Πιστωτικών – Χρεωστικών).

Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιήθηκε η ιστοσελίδα www.cyberalert.gr/feelsafe, αλλά και η πρωτοποριακή εφαρμογή (application) για iOS & Android «FeelSafe», οι οποίες θα αποτελέσουν βασικό βήμα ενημέρωσης των καταναλωτών αλλά και των μελών της Ε.Σ.Ε.Ε., καθώς το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών, χρησιμοποιεί «έξυπνα» κινητά στην καθημερινότητά του.

Στην πλατφόρμα αυτή θα παρουσιάζονται με άμεσο τρόπο οδηγίες για την αποφυγή ηλεκτρονικών απατών ανά κατηγορία. Ο συνδυασμός αυτών των πληροφοριών με online γραμμή καταγγελιών (SOS) και η καθημερινή ενημέρωση από εξειδικευμένους αξιωματικούς της ΔΙ.Δ.Η.Ε. για τις τρέχουσες παγίδες – απάτες κρίνεται ως καθοριστική για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών.

Κατά την παρουσίαση της δράσης ο κ. Γιάννης Πανούσης, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Κορκίδη γιατί μας δίνει την ευκαιρία να αποδείξουμε στην πράξη ότι η αστυνομία έχει κοινωνικό πρόσωπο και ξέρει να διαχειρίζεται πτυχές της κρίσης ή να συμβάλλει στη διαχείριση πτυχών της κρίσης.

Σε μία περίοδο που εκδηλώνονται συγκρούσεις -οι περισσότερες είναι και ανούσιες- οι δομές της Πολιτείας και της αγοράς συνεργάζονται για το κοινό καλό. Το δημόσιο συμφέρον δεν είναι απλά μια διακήρυξη. Πρέπει στην πράξη να αποδεικνύουμε πως προστατεύουμε τον κάθε πολίτη ξεχωριστά και, μέσω αυτού, τους θεσμούς της χώρας.

Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η συνέργεια θα αναπτύξει τι σηματοδοτεί η ασφάλεια των συναλλαγών, που στην ουσία είναι και ασφάλεια δικαίου και βάση της ανάπτυξης. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να υπάρξει μετάβαση από ένα παλιό σύστημα, όχι μόνο σε επίπεδο του πελατειακού κράτους, αλλά και σε επίπεδο αναχρονιστικής λειτουργίας των δομών της αγοράς, αν δεν υπάρξει εκσυγχρονισμός μιας επιχείρησης, ενός συστήματος συνομοσπονδίας, παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό των δομών του κράτους».

O προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υποστράτηγος Εμμανουήλ Σφακιανάκης δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Προ δέκα μηνών είχα μία εθιμοτυπική συνάντηση με τον κ. Κορκίδη και συμφωνήσαμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Αυτό πήρε σάρκα και οστά. Δουλεύτηκε σωστά από τους επιστήμονες που διαθέτει η Ελληνική Αστυνομία, τους Αξιωματικούς και από τους ανθρώπους που μας έφερε ο κύριος Κορκίδης, επιστήμονες.

Έτσι λοιπόν, όλοι μαζί μέσα σε 10 μήνες κατορθώσαμε να κάνουμε κάτι το οποίο θα δείτε σε λίγα λεπτά να εξελίσσεται μπροστά σας και θα δείτε ότι αν κάποιοι δουλεύουν σωστά και ομαδικά και υπάρχει η αγάπη και το ενδιαφέρον για τη δουλειά τους κάνουν αυτό που θέλουν και επιτυγχάνουν πάντα θεαματικά αποτελέσματα.

Πήραμε το concept που ήταν το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι πιστωτικές – χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες, το δουλέψαμε και χτίσαμε πάνω ένα concept που το έχουμε ονομάσει FeelSafe».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε., κ. Βασίλειος Κορκίδης ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Ξεκινήσαμε πριν ένα χρόνο, με το Στρατηγό τον κύριο Σφακιανάκη, μία συνεργασία, βλέποντας ότι οι συνθήκες και οι εξελίξεις μας οδηγούν από το φυσικό παρεμπόριο στο ηλεκτρονικό παρεμπόριο. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθήσαμε να προλάβουμε καταστάσεις. Είμαστε κι εμείς της άποψης ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από το να κυνηγάμε καταστάσεις από πίσω.

Πραγματικά τα επιτεύγματα της ΕΛ.ΑΣ. και υπό τις συνθήκες των τελευταίων πέντε (5) ετών, είναι τεράστια. Το κοινωνικό έργο, νομίζω ότι όποιος δε θέλει να το αποδεχθεί, σφάλει. Αυτό, το οποίο, λοιπόν εμείς θέλουμε και πραγματικά σας ευχαριστώ και εκ μέρους όλου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΕΕ κι όλων των Ελλήνων εμπόρων, εάν θέλετε και μικρομεσαίων επιχειρηματιών, είναι ότι μας δίνετε τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο οι αριθμοί μαρτυρούν την ανάπτυξη την οποία θα έχουμε.

Και πραγματικά το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ο μόνος κλάδος της Ελληνικής Οικονομίας, όπου τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει θεαματική αύξηση, μέσα σε μία οικονομία η οποία συρρικνώνεται. 18% είναι η αύξηση του Ηλεκτρονικού Εμπορίου τα τελευταία τρία (3) χρόνια, έχει φτάσει σε τζίρο 3,2 δις. 700 εκατομμύρια ήταν η αύξηση μεταξύ ’13 και ‘14, δηλαδή, στην καρδιά της κρίσης και δείχνει ότι τα επόμενα 2 χρόνια οι συναλλαγές αυτές θα φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ» .

Τα σχόλια είναι κλειστά.