Ειδησεογραφικό site

FAZ: Το ΔΝΤ τορπιλίζει τη συμφωνία με την Ελλάδα

41

Σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα, περιγράφει σε εκτενές της ρεπορτάζ η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το ΔΝΤ είναι αυτό που τορπίλισε τη συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και εταίρους και δανειστές, αφήνοντας έκθετο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ήταν έτοιμος να προτείνει ένα συμβιβασμό που θα απέκλειε τις περικοπές συντάξεων.

«Η Αθήνα θα μπορούσε να αναβάλει τις μειώσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους εάν ως αντάλλαγμα μείωνε αντίστοιχα τα εξοπλιστικά. Πρόκειται για 400 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή την πρόταση μετέφερε ο Γιούνκερ στον Τσίπρα με την έγκριση της Μέρκελ και του Ολάντ. Το ΔΝΤ δεν δέχεται τέτοια παζάρια, είπε ένας από τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε ταχθεί από την εποχή που βρισκόταν στην θέση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και του επικεφαλής του Eurogroup, υπέρ της μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών της Ελλάδας θεωρώντας πως η χώρα μας ξοδεύει τεράστια ποσά για αμυντικές δαπάνες.

Σύμφωνα με την FAZ, Ελλάδα και εταίροι είχαν καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία ακόμα και στο όριο του πρωτογενούς πλεονάσματος και μάλιστα οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ προκάλεσαν την οργή αρκετών Ευρωπαίων αξιωματούχων, χαρακτηρίζοντας εξωφρενικό να αποφασίζει για την Ε.Ε. ένας οργανισμός (το ΔΝΤ) που δεν έχει καμία σχέση με την Ε.Ε. «Υπήρξε και μια παράλληλη συμφωνία. Εάν για το τρέχουν έτος ήταν δυνατό το πρωτογενές πλεόνασμα να επιβληθεί στο 0,8% οι συμμετέχοντες θα ήταν ευχαριστημένοι. Η Λαγκάρντ αρχικά, αν και με δυσκολία, ενέκρινε αυτή τη συμφωνία. Όμως την επόμενη μέρα πήρε τηλέφωνο τη Μέρκελ και το πήρε πίσω».

Τα σχόλια είναι κλειστά.