Ειδησεογραφικό site

FAZ: Ο «πρώτος καβγάς» ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ

29

Αίσθηση προκαλούν τα πρώτα δείγμα γραφής της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Γερμανοί σχολιαστές αξιολογούν την αντιπαράθεση περί επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ως την πρώτη σύγκρουση μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.

Στην κόντρα μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ για το θέμα της Ουκρανίας και των επαπειλούμενων νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, αναφέρεται σήμερα ο γερμανικός τύπος. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την ανακοίνωση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία προέβη σε δήλωση «αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ» σε σχέση με την ουκρανική κρίση, χωρίς να ερωτηθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Με την δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, μεταξύ άλλων, προειδοποιούν την Μόσχα με την επιβολή νέων κυρώσεων εξαιτίας της κλιμάκωσης της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία. Ευρωπαϊκοί κύκλοι απαντούν ότι ακολουθήθηκε η συνήθης διαδικασία και πως η μη αντίδραση μιας χώρας-μέλους, αξιολογείται ως συγκατάθεση.

«Η Ελλάδα τάσσεται κατά νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung που επισημαίνει ότι «μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ έχει ξεσπάσει ο πρώτος καβγάς, και αυτός δεν αφορά καν το χρέος. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας παίρνει αποστάσεις από τις νέες απειλές της ΕΕ κατά της Ρωσίας».

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων η FAZ, στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας «αναμένεται να δώσει οδηγίες στους υπουργούς του και να σκιαγραφήσει την μελλοντική πολιτική πορεία. Ήδη έγινε γνωστό ότι σταματά η ιδιωτικοποίηση του Λιμένος Πειραιώς, παρά το γεγονός ότι η ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας είναι ένας από τους όρους των διεθνών πιστωτών για τη βοήθεια προς την υπερχρεωμένη χώρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εφημερίδα Die Zeit που σημειώνει: «Η Ελλάδα εισέρχεται σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Τσίπρας είναι κατά της επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και διακόπτει την ιδιωτικοποίηση του Λιμένος Πειραιώς».

Τα σχόλια είναι κλειστά.