Ειδησεογραφικό site

FAZ για Τσίπρα: Αινιγματική φιγούρα – Κάνει το αντίθετο από αυτό που προπαγάνδιζε

28

 

Η συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο του γερμανικού αλλά και του διεθνή Τύπου, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται τώρα στην πολιτική γραμμή του Αλέξη Τσίπρα.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung τονίζει ότι η πολιτική γραμμή του Έλληνα πρωθυπουργού προκαλεί απορίες, σημειώνοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει «αινιγματική φιγούρα».

«Τώρα κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που προπαγάνδιζε μέχρι το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου. Αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει πρακτική και συνετή εναλλακτική στο πακέτο στήριξης και τους όρους του, και γι’ αυτό έκανε τη μεταβολή. Σχεδόν κανείς στην Ελλάδα δεν τον κατηγορεί γι’ αυτό», αναφέρει η FAZ, σημειώνοντας ότι ο κόσμος τον πιστεύει και αυτό δημιουργεί την ευκαιρία να γίνουν αποδεκτές ακόμη και οι πιο σκληρές περικοπές.

Από την πλευρά της η εφημερίδα Tagesspiegel σχολιάζει τις κινήσεις Τσίπρα σε αρκετά πιο αυστηρό ύφος.

«Ποτέ ξανά η Ελλάδα δεν βρέθηκε τόσο κοντά στον γκρεμό της χρεοκοπίας όπως με την κυβέρνηση Σύριζα που δρα χωρίς σχέδιο. Η χώρα απειλείται από Grexit εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν. Ο Τσίπρας γνωρίζει: Η μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων ψηφοφόρων δεν θα του το συγχωρήσει ποτέ. Γι’ αυτό θέλει τώρα να κλείσει γρήγορα το πακέτο στήριξης -ακόμη και εάν χρειαστεί να θάψει όλες τις προεκλογικές του υποσχέσεις».

Την ίδια ώρα, στον διεθνή τύπο σχολιάζεται μεταξύ άλλων η ταχύτητα με την οποία συμφωνήθηκε το τρίτο πακέτο για την Ελλάδα.

«Σαν να μη συνέβη ποτέ τίποτα. Σαν να μην υπήρξε ποτέ η αναστάτωση πριν από ένα μήνυμα περίπου», γράφει χαρακτηριστικά η αυστριακή εφημερίδα Die Presse και διερωτάται: «Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Γιατί είναι για όλους η πιο βολική λύση. Το ίδιο συνέβη και όταν άφησαν την Ελλάδα να μπει στην ευρωζώνη. Εάν τότε είχε αμφισβητηθεί η Ελλάδα, θα έπρεπε να είχε εξεταστεί και η αξιοπιστία της Ιταλίας και της Ισπανίας. Και αυτό θα ήταν ιδιαίτερα άβολο πολιτικά. Και προφανώς αυτή η αντίληψη δεν έχει αλλάξει».

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η άποψη που εκφράζεται στο σημερινό φύλλο της γαλλικής Le Figaro.

«Μπορεί να ακούγεται πολύ αυστηρό αλλά το πρόγραμμα της Αθήνας προβλέπει μόνο την σωστή διαχείριση δημοσίων χρημάτων, την είσπραξη φόρων, όπως γίνεται σε όλες τις άλλες χώρες και το τέλος της σπατάλης. Με αυτά επιτέλους στην Ελλάδα στρώνεται το έδαφος μιας σύγχρονης οικονομίας, που αξίζει να έχει μια ευρωπαϊκή χώρα»,, αναφέρει.

Όπως τονίζει, «για τον Αλέξη Τσίπρα αυτή είναι η αρχή μιας τεράστιας αποστολής: πρέπει να κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκε. Εάν αποτύχει, τότε όλο αυτό το οικοδόμημα που έχει χτιστεί με τόσο πόνο μαζί με την Ευρώπη, θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος».

Πηγή: Deutsche Welle

Τα σχόλια είναι κλειστά.