Ειδησεογραφικό site

Ezel Akturel: Ο Τουρκοκύπριος που έσωσε 18 Ελληνοκύπριους από τη σφαγή το 1974

3.095

Ο Ezel είχε εντοπίσει τις οικογένειες των Ελληνοκυπρίων που δεν είχαν παραδοθεί στα τουρκικά στρατεύματα και κρύβονταν σε σπίτια – Δύο αδελφές τον ξαναβρήκαν για να του πουν «ευχαριστώ»

Δύο Ελληνοκύπριες αδελφές, 44 χρόνια μετά τη τουρκική εισβολή του 1974, κατάφεραν να εντοπίσουν τον Τουρκοκύπριο αξιωματικό, ο οποίος τους είχε σώσει τη ζωή, σε μια περίοδο που οι Τούρκοι στρατιώτες έσφαζαν και βίαζαν στα χώρια που καταλάμβαναν.

Η Νέδη και η Θέλμα Ζανέττου, ζήτησαν την βοήθεια της Τουρκοκύπριας δημοσιογράφου της εφημερίδας «Πολίτης» Sevgul Uludag, η οποία αξιοποιώντας τις πληροφορίες που της δώσανε κατάφερε να βρει τον Ezel Akturel, ο οποίος το 1974 ως αξιωματικός του τουρκικού στρατού έσωσε τρεις οικογένειες Ελληνοκυπρίων, 18 άτομα συνολικά.

Ο Ezel που κατάγεται από τη Πάφο μιλούσε ελληνικά και κατά τη διάρκεια της εισβολής είχε εντοπίσει τις οικογένειες των Ελληνοκυπρίων που δεν είχαν παραδοθεί στα τουρκικά στρατεύματα και κρυβόντουσαν σε σπίτια. Παρά την δυσπιστία που υπήρχε τους είχε ζητήσει να τον ακολουθήσουν και αφού τους μετέφερε σε ασφαλή χώρο στο χωριό Μόρα κάλεσε τον Ερυθρό Σταυρό να τους καταγράψει, έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα τους πείραζε. Κοινοτάρχης του Τουρκοκυπριακού χωριού Μόρα ήταν ο πεθερός του αξιωματικού ο οποίος προστάτευσε τους Ελληνοκύπριους κυκλοφορώντας ένοπλος έξω από τον χώρο που είχαν μεταφερθεί.

kibris

Η Νέδη Ζανέττου σε επιστολή της στην Sevgul Uludag γράφει: «Το χωριό μας φρόντιζε. Κάθε μέρα μαγείρευαν και μας έφερναν φαγητό και φρέσκο νερό. Μετά από τρεις μέρες μας πήραν με λεωφορείο στο Γκαράζ Παυλίδη (χώρος συγκέντρωσης αιχμαλώτων). Τους άντρες τους πήραν στα Άδανα για δύο μήνες. Πολύ δύσκολοι καιροί.

Εμάς τα γυναικόπαιδα μας απελευθέρωσαν δύο μέρες αργότερα. Με τη βαλίτσα μας ανέγγιχτη όπως μας υποσχέθηκαν».

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι Ελληνοκυπριακές οικογένειες που σώθηκαν είχαν βρει καταφύγιο αρχικώς στο χωριό Άσσια. Στην Άσσια κατά την εισβολή έγιναν απίστευτες σφαγές και διαπράχθηκαν φοβερές αγριότητες από τους Τούρκους και αυτό κάνει ακόμα πιο συγκινητική τη στάση του Τουρκοκύπριου αξιωματικού που ρίσκαρε για να σώσει τους 18 Ελληνοκύπριους.

Η Νέδα, η Θέλμα και ο Ezel συναντήθηκαν μετά από 44 χρόνια και η συνάντηση τους έγινε θέμα στις τουρκικές εφημερίδες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.