Ειδησεογραφικό site

Ευρωβαρόμετρο: Απαισιόδοξοι οι Έλληνες με καθολική έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

43

Με «μαύρα» χρώματα περιγράφουν το προσωπικό τους μέλλον αλλά και την κατάσταση της οικονομίας οι Έλληνες στο Ευρωβαρόμετρο της άνοιξης του 2017 που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Παράλληλα εκφράζουν την σχεδόν καθολική έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα το 98% των Ελλήνων δηλώνει ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι τελείως κακή (αύξηση 1% σε σχέση με το Ευρωβαρόμετρο του φθινοπώρου του 2016). Αντίστοιχη απαισιοδοξία καταγράφεται και στην ερώτηση για την οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών με επτά στους 10 να τη χαρακτηρίζουν τελείως κακή ενώ το 49% απαντά ότι τελείως κακή είναι η προσωπική του επαγγελματική κατάσταση.

Στην ερώτηση, δε, για την εμπιστοσύνη που έχουν οι Έλληνες στην κυβέρνηση, οι αρνητικές απαντήσεις φτάνουν το 88% με μόλις 11% να απαντά ότι τείνει να εμπιστευτεί την κυβέρνηση. Παρόμοια έλλειψη εμπιστοσύνης υπάρχει και για το κοινοβούλιο με το 86% να δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τη Βουλή.

Την ίδια ώρα το 62% εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα θα επιδεινωθεί τους επόμενους 12 μήνες με το 61% να απαντά ότι θα γίνει χειρότερη η κατάσταση και στην αγορά εργασίας.

Όσον αφορά τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα οι Έλληνες κατονομάζουν κατά σειρά την ανεργία (51%), την οικονομική κατάσταση (45%), το χρέος (26%), τη φορολογία (16%), την μετανάστευση και το κόστος ζωής (12%), την κατάσταση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (11%) και τις συντάξεις (10%).

Αντίστοιχα για την Ευρωπαϊκή Ένωση κατονομάζουν  ως τα σημαντικότερα προβλήματα την τρομοκρατία, την μετανάστευση, την οικονομική κατάσταση, την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών, την ανεργία και το έγκλημα.

Το 52% των Ελλήνων, τέλος, δηλώνει ότι νοιώθει Ευρωπαίος πολίτης με το 48% να απαντά αντίθετα.

Δείτε όλη την έρευνα εδώ

 

Oικονομική κρίση: Ο μεγαλύτερος φόβος για το 86% των Ελλήνων

Η οικονομική κρίση αποτελεί τον πρώτο κίνδυνο για την πλειονότητα των Ελλήνων σύμφωνα με έρευνα του κέντρου Pew.

Συγκεκριμένα το 86% των Ελλήνων απαντά ότι η κρίση της οικονομίας είναι η μεγαλύτερη ανησυχία του κατονομάζοντας ως δεύτερο κίνδυνο μια πιθανή επίθεση από τους τζιχαντιστές (79%) και τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή (79%).

Εκτός από τους Έλληνες μόνο οι κάτοικοι της Βενεζουέλας τοποθετούν την οικονομική κρίση στην κορυφή της ανησυχίας τους ανάμεσα στις 8 πιθανές απειλές που περιλαμβάνει η έρευνα.

Οι οχτώ απειλές ήταν: το Ισλαμικό Κράτος, η παγκόσμια κλιματική αλλαγή, οι κυβερνο-επιθέσεις, η παγκόσμια οικονομική κρίση, το μεγάλο κύμα προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία και η δύναμη και επιρροή των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας.

Στην Ελλάδα καταγράφεται και το υψηλότερο ποσοστό πολιτών που θεωρούν το μεταναστευτικό ως απειλή. Το 67% των ερωτηθέντων απαντούν πως οι μεταναστευτικές ροές συνιστούν απειλή, ποσοστό υψηλότερο και από αυτό της Ουγγαρίας, που αναγνωρίζει το προσφυγικό ως την πιο σημαντική απειλή για τη χώρα.

Δείτε πίνακα με τα αποτελέσματα της έρευνας στις 35 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα:

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.