Ειδησεογραφικό site

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η Βρετανία μπορεί μονομερώς να ανακαλέσει την απόφασή της για Brexit

3.003

Σύμφωνα με την απόφαση κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ μπορεί να ανακαλέσει τη διαδικασία του άρθρου 50 χωρίς να χρειαστεί έγκριση από κάποιο άλλο κράτος-μέλος – Δεν αλλάζουν τα σχέδιά μας λένε από την βρετανική κυβέρνηση

Στην απόφαση ότι η Βρετανία μπορεί μονομερώς να διακόψει τη διαδικασία του Brexit κατέληξε το πρωί της Δευτέρας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων.

Όπως παρατηρεί ο Guardian η απόφαση αυτή θα ενισχύσει το επιχείρημα όσων ζητούν δεύτερο δημοψήψισμα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκη Ένωση.

Σύμφωνα με την απόφαση κάθε κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί να ανακαλέσει τη διαδικασία του άρθρου 50 περί αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς να χρειαστεί έγκριση από κάποιο άλλο κράτος-μέλος.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έρχεται μια ημέρα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στο Βρετανικό κοινοβούλιο για την αποδοχή ή όχι της συμφωνίας της Τερέζα Μέι για το Brexit.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ελεύθερο να ανακαλέσει μονομερώς την ειδοποίηση της πρόθεσής του να αποχωρήσει από την ΕΕ» αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.

Υπέρ της μονομερούς ανάκλησης είχε ταχθεί ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Κάμπος Σάντσες- Μπορντόνα σύμφωνα με τον οποίο το δικαστήριο μπορεί να αποφανθεί ότι το άρθρο 50 της Συνθήκης για τη Λειτοιυργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπει τη μονομερή ανάκληση της γνωστοποίησης της πρόθεσης αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, έως την οριστικοποίηση και επισημοποίηση της συμφωνίας για την αποχώρηση, υπό τον όρο ότι η ανάκληση αποφασίστηκε σύμφωνα με τις συνταγματικές απαιτήσεις του κράτους-μέλους, κοινοποιήθηκε επισήμως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν συνεπάγεται καταχρηστική πρακτική.

Διαβάστε εδώ την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Σε μια πρώτη αντίδραση ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκοβ δήλωσε ότι η απόφαση δεν επηρεάζει τις ενέργειες της κυβέρνησης Μέι γιατί η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ «ούτως ή άλλως». «Δεν θέλουμε να παραμείνουμε στην ΕΕ. Η ψηφοφορία ήταν ξεκάθαρη, 17,4 εκατομμύρια πολίτες έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι θέλουμε να αποχωρήσουμε από την ΕΕ. Και αυτό σημαίνει και αποχώρηση από την αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Οπότε η απόφαση αυτή δεν αλλάζει σε κάτι την απόφαση του δημοψηφίσματος ή την ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να διασφαλίσει ότι αποχωρούμε στις 29 Μαρτίου» δήλωσε ο Γκοβ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.