Ειδησεογραφικό site

Εβδομάδα Σπύρου Ζαγοραίου

43

Της Ρούλας Γεωργακοπούλου

Αν ζούσε κι έβλεπε να εκπληρώνονται μία-μία όλες οι προφητείες του, αυτός ο μονόχειρας βάρδος με τις φαβορίτες, τα τετράγωνα γυαλιά, το τουίντ σακάκι και τη φωνή σαν καμπάνα σαράντα καθεδρικών και βάλε, νομίζω ότι θα χαιρόταν πολύ. Τελευταία φορά που τον είδα ήταν σε αφίσα, στο έμπα του ΚΤΕΛ Πελοποννήσου, να προπαγανδίζει κάποιο απ’ τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου – δεν έχει σημασία. Και ποιoς προφήτης δεν πέρασε εν ζωή των παθών του τον τάραχο; Απ’ όλες πάντως τις προφητείες του, προτιμώ μακράν το «Εντελαμαγκέν», που εκπληρούται σχεδόν κάθε μέρα, καθώς και το «Ήρθαν τα μαντάτα σου επάτησες τη γάτα σου» που εκπληρώθηκε μόλις πριν από λίγες μέρες.

image

Προς εξέτασιν κείμενο
Ήρθαν τα μαντάτα σου/ επάτησες τη γάτα σου/ Επήγες κι έπεσες μες στους ατσίδες/ και σου τα τρώγανε οι παπατζήδες./ Σαν κορόιδο πιάστηκες /να τα χάσεις βιάστηκες./ Φυλάγαν στη γωνιά οι τσιλιαδόροι/ και σου τα τρώγανε οι αβανταδόροι./ Κι έτσι αυτό το πάθημα/ να σου γίνει μάθημα/ αυτό που έπαθες μην το ξεχάσεις/ κι απ’ την οδό Αθηνάς να μην ξαναπεράσεις./ Όπου κι αν πας όπου – κι αν πας / εδώ παππάς, εκεί παππάς.

Ερωτήσεις
1. Σε ποιο υψόμετρο των Ιμαλαΐων επιβιώνει το συγκεκριμένο είδος γαλής; (ένας βαθμός)
2. «Ατσίδες», «παπατζήδες», «τσιλιαδόροι», «αβανταδόροι», επαγγέλματα που αναβιώνουν εν μέσω κρίσης. Δώσατε την ακριβή Job description. (τέσσερις βαθμοί)
3. Σε ποιον απευθύνεται ο προφήτης; (μηδέν βαθμοί)
4. «Εδώ παππάς, εκεί παππάς», διαλέξτε μια από τις παρακάτω ερμηνείες.
α) ο ιερωμένος
β) ο υπουργός Επικρατείας
γ) το εσωτερικό (ζουμερό) μέρος του καρπουζιού
(πέντε βαθμοί)
5. «Να τα χάσεις βιάστηκες». Να γίνει υφολογική αντιπαραβολή με το υπό Ιερεμίου του προφήτου εδάφιον: Αι οδοί σου και τα επιτηδεύματά σου εποίησαν ταύτα σοι (δέκα βαθμοί)
6. (προαιρετική) «Επάτησες τη γάτα σου». Εντοπίσατε και αναφέρατε συμπεριφορικές ιδιαιτερότητες της γαλής καθώς και περιπτώσεις που η συλλαβική αύξηση στην οριστική του ιστορικού χρόνου επιβιώνει στη σύγχρονη ελληνική γλώσσα.

Περιττή διευκρίνιση
Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, γεγονότα ή καταστάσεις είναι εντελώς τυχαία και συμπτωματική.

  • Αναδημοσίευση από το Athensvoice.gr.

Τα σχόλια είναι κλειστά.