Ειδησεογραφικό site

Ευάγγελος Βενιζέλος: Η κυβέρνηση ναρκοθετεί επιμελέστατα την επόμενη 4ετία

157

Σε διπλή αιχμαλωσία έχει περιέλθει η χώρα, με την κυβέρνηση όχι μόνο να ναρκοθετεί επιμελέστατα την επόμενη τετραετία, με υπερπλεονάσματα, αλλά και να αιχμαλωτίζει το λαό με δεσμεύσεις έως και το 2060, όπως ανέφερε από το βήμα εκδήλωσης του «Κύκλου Ιδεών» ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η χώρα αναλαμβάνει δεσμεύσεις που υπερβαίνουν τον ορίζοντα του 2022, και φτάνουν έως και το 2060, ενώ αιχμαλωτίζουν τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας και μιζέριας.

«Έχουμε αποδεχθεί τα πλεονάσματα πριν την οριστική συμφωνία για τα χρεολύσια, πριν την ολοκλήρωση των συμφωνιών για το μέσο επιτόκιο. Και όλα αυτά για να κουμπώσει μια μελέτη του ΔΝΤ που θα το καθιστά βιώσιμο», είπε και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην απαίτηση του ESM να ενεργοποιηθεί η ρήτρα της συμφωνίας μετά το 2015, και να παρασχεθεί η εγγύηση του υπερ-Ταμείου, ύψους 25 δισ. ευρώ.

«Αναρωτιέμαι που είναι τώρα, όλοι εκείνοι, ειδικοί και μη, ερασιτέχνες, που επί χρόνια μιλούσαν για την ισχύ του αγγλικού δικαίου στις δανειακές συμβάσεις; Τώρα που συμβατικά παρέχεται η εγγύηση επί της περιουσίας του Δημοσίου, που είναι όλοι εκείνοι οι κήρυκες της δημαγωγίας και της αποβλάκωσης«, αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο περίφημο μαξιλάρι ασφαλείας. «Περιμένω από τον κ. Τσακαλώτο μήνες τώρα να μου απαντήσει πως θα δημιουργηθεί αυτό το μαξιλάρι ασφαλείας, πως θα σχηματισθεί, με τι κόστος, τι διάρκεια θα καλύψει. Ανέμενα ότι στο μεσοπρόθεσμο θα υπήρχαν περαιτέρω πληροφορίες για το πως θα δημιουργηθεί αυτό το μαξιλάρι. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα, παρά μόνο η θεωρία ότι το υπερπλεόνασμα δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο».

Συμπλήρωσε ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας δεν είναι η οικονομία, αλλά η κοινωνία, η οποία έχει υποστεί πολλαπλά σοκ από την προσπάθεια διάσωσης της χώρας και από τη διάψευση της δημαγωγίας, ενώ επανέλαβε το αίτημα των εκλογών.

«Η επόμενη κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει αυτή την ατελή και εσφαλμένη ιστορικά και στρατηγικά διαπραγμάτευση. Αλλά θα είναι δύσκολο αυτό και εξαιρετικά κοστοβόρο έργο να συμβεί αν δεν υπάρξει δημοσιονομική αλληλοκατανόηση με τους εταίρους. Αλλά νωρίτερα θα πρέπει εμείς να συμφωνήσουμε σε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, μια επενδυτική πανστρατιά, την αποκατάσταση κύρους των θεσμών και του κράτους-δικαίου (προέχει ο σεβασμός του Συντάγματος, και μετά η αναθεώρησή του), απεγκλωβισμός των δικαστικών λειτουργών από εκβιασμούς, απεγκλωβισμός της εκπαίδευσης από καταστροφικές εμμονές», σημείωσε.

Όσον αφορά το Σκοπιανό, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως χρειάζεται συμβιβασμός, αλλά θα πρέπει το όνομα να είναι erga omnes.

«Τον Ιούνιο του 2018, το ζήτημα δεν είναι η τεχνητή σύγκρουση γύρω από την καθαρή σύγκρουση, που προκάλεσε ο οίστρους της κυβέρνησης. Το αφήγημα της καθαρής εξόδου κατέρρευσε πολύ πριν τις εξελίξεις στην Ιταλία, και στις δύο εκδοχές του: Τόσο την αναπτυξιακή εκδοχή, αλλά και την πελατειακή εκδοχή. Το ζήτημα δεν είναι η καθαρή ή μη καθαρή έξοδος, αλλά αυτό που γίνεται τώρα, δηλαδή η επιμελέστατα ναρκοθέτηση της επόμενης 4ετίας», κατέληξε ο Ευ. Βενιζέλος.

πηγή: www.liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.