Ειδησεογραφικό site

Euroworking Group: Η Ελλάδα «πρωταγωνιστής» της συνάντησης – Πού στοχεύει η ελληνική Κυβέρνηση

36

Τα νέα δεδομένα από τον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης η οποία, όπως λένε στην κυβέρνηση, «μόλις ξεκίνησε», θα επιχειρήσουν σήμερα στο οικονομικό επιτελείο, ευθύς μόλις πατήσουν το πόδι τους ξανά στην Αθήνα ο κύριος Γιάννης Βαρουφάκης από το Βερολίνο και ο συνεργάτης του Γιώργος Χουλιαράκης από τις Βρυξέλες,  όπου εκπροσώπησε για πρώτη φορά την Ελλάδα στο Euro-Working Group ως πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομολόγων  -και πριν καν αναλάβει και επισήμως τα νέα του καθήκοντα!

Στα «κέρδη» της μίνι-περιοδείας του στην  Ευρώπη ο κύριος Βαρουφάκης «μετράει» το ότι «δεν τα έσπασαν» με τον Γερμανό ομόλογό του αλλά και οι δύο πλευρές επιφυλάχθηκαν να επανέλθουν με σκοπό μία συμφωνία σύντομα.

Στα «μείον» συγκαταλέγεται η απόφαση της ΕΚΤ να μην κάνει μετά τις 11 Φεβρουαρίου δεκτά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα για χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, παραπέμποντάς τες στον ELA. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται από όλες τις πλευρές ότι επισπεύδει την ανάγκη για να υπάρξει συμφωνία σε ένα από τα προσεχή Γιούρογκρουπ του Φεβρουαρίου (πραγματισμένα ή έκτακτα) κατά το επόμενο δεκαήμερο ή πάντως έως τέλος του μηνός το αργότερο.

Πιο δύσκολα ήταν όμως τα πράγματα για τον καθηγητή κ.Χουλιαράκη που πριν καν προλάβει να μιλήσει κατ’ιδίαν με τον υπουργό του,  βρέθηκε να εκπροσωπεί τη χώρα μας, αντιμέτωπος με τους εκπροσώπους των άλλων 18 υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης αλλά, κυρίως, τον «σκληρό» πρόεδρο του Euroworking Group  Τόμας Βίζερ (που έζησε από κοντά τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής συνοδεύοντας στην Αθήνα τον κύριο Ντάιζελμπλουμ).

Στη συνεδρίαση το Euroworking Group στις Βρυξέλες σκοπό είχε την προετοιμασία του Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, ενώ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να συγκληθεί εκτάκτως στις 11 του μηνός, χωρίς να αποκλείεται να χρειαστεί να συνεδριάσει ξανά και πριν τα τέλη Φεβρουαρίου, αν δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση στο ελληνικό ζήτημα ή δεν υπάρξει ως τότε αίτημα της Αθήνας για παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Αν και ο κύριος Χουλιαράκης προσωπικά είχε και το …«ελαφρυντικό» ότι στην «παρθενική» του εμφάνισει δεν μπορούσε να δεσμεύσει την νέα ελληνική κυβέρνηση για τις θέσεις της, πριν καν τις παρουσιάσει η ίδια στη Βουλή και λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, πέρασε ένα μάλλον δύσκολο βράδυ, καθώς υποχρεώθηκε να ακούει τις ανησυχίες και τις ενστάσεις που του ζητούσαν να μεταφέρει στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι όλων των άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων –και ιδίως εκείνων που δεν ήρθαν σε επαφή ως τώρα με την νέα ηγεσία της χώρας όπως της Φιλανδίας, της Σλοβακίας και της Αυστρίας.

Σε πολλά σημεία των συζητήσεων μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, του ετέθη επιτακτικά η σύσταση να ζητήσει η Αθήνα νέα παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, για να μην βρεθεί η Ελλάδα «στο κενό».

Χαρακτηριστικό της έκρυθμης κατάστασης που συνάντησε στις Βρυξέλες ο κύριος Χουλιαράκης ήταν ίσως και η αβεβαιότητα που επικρατούσε για το αν τελικώς η συνεδρίαση του Euroworking Group θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη ή θα χρειαζόταν να αναβληθεί για την Παρασκευή. Η αδημονία πάντως έλαβε τέλος καθώς η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε τελικά το ίδιο βράδυ, έστω και με καθυστέρηση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.