Ειδησεογραφικό site

Eurogroup: Περιμένουν τώρα τις ελληνικές προτάσεις για βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα

38

Στο αυριανό Eurogroup, που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη, μεταφέρεται η παρουσίαση των ελληνικών προτάσεων, καθώς στη σημερινή συνεδρίαση δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Οι πληροφορίες διίστανται για το σημερινό Eurogroup καθώς ο πρόεδρος Γέρουν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, ότι η ελληνική πλευρά δεν παρουσίασε καινούργιες προτάσεις. «Πιστέψαμε ότι θα είχαμε κάποιες νέες προτάσεις. Υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση. Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση τώρα που μιλάμε» ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ σε μια από τις πολλές του δηλώσεις.

Η απάντηση ήλθε από κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης που ανέφεραν: «Το σημερινό Eurogroup δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις, αλλά να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής. Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τη χρηματοδότηση, το επενδυτικό πρόγραμμα καθώς και τη ρύθμιση του χρέους». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθούν σήμερα και αύριο, ώστε, σύντομα, να κλείσει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με βάση και την εντολή του δημοψηφίσματος, συμφωνία που, παράλληλα, θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Αναφέρουν ακόμη οι ίδιες πηγές, ότι η ελληνική κυβέρνηση αύριο θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών. Σημειώνουν ότι στην τετραμερή -Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ- συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

Οι κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι: «Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος το μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν «ακούμε» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία»».

Νωρίτερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε ανακοινώσει ότι «αύριο το πρωί θα έχουμε τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουμε την επιστολή για ένταξη της Ελλάδας στον ESM. Αυτή θα είναι η αρχή της διαδικασίας». Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα που να εξασφαλίσει την πληρωμή των δανείων και την αποκατάσταση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. «Πρέπει να ακούσουμε πρώτα την ελληνική κυβέρνηση» σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο πρόεδρος του Eurogroup πάντως φρόντισε να πεί ότι «τα προβλήματα στην Ελλάδα ειναι βαθιά και θα μας απασχολούν για πολύ ακόμη».

Πριν από τις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ είχαν υπάρξει διαρροές ευρωπαϊκών πηγών σε διεθνή ΜΜΕ ότι η ελληνική πλευρά δεν είχε προτάσεις καθώς ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έδωσε γραπτό κείμενο. Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παρουσίασε θέσεις και προτάσεις που είναι κοντά σε αυτές των δανειστών. Αλλες πηγές, ωστόσο, έλεγαν ότι υπήρξε έντονος εκνευρισμός γιατί δεν κατατέθηκε ολοκληρωμένη, αναλυτική, επίσημη ελληνική πρόταση, και σχολίαζαν πως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνει τα ίδια με τον Γιάνη Βαρουφάκη, δηλαδή να αρκείται μόνο σε λόγια. Η απάντηση στα δημοσιεύματα δόθηκε πάλι από τους κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης που σχολίασαν με αιχμηρό τρόπο: «»Δεν έχουμε προτάσεις», υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι. Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο σήμερα. Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;». Η ελληνική πλευρά διατείνεται ότι η πρόταση είναι μια επικαιροποιημένη και βελτιωμένη εκδοχή του σχεδίου συμφωνίας που είχε προτείνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, λίγα 24ωρα πριν από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει δημοψήφισμα. «Υπήρχε ελληνική πρόταση και αντιμετωπίστηκε θετικά από τους Ευρωπαίους» λέει κυβερνητική πηγή επισημαίνοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να προεξοφληθεί η τύχη της.

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο
Πάντως ευρωπαικές πηγές ανέφεραν ότι καίτοι δεν ελήφθησαν αποφάσεις στο Eurogroup και υπήρξε πράγματι δυσαρέσκεια από ορισμένους υπουργούς κυρίως τους δορυφόρους της Γερμανίας ωστόσο υπάρχει έντονο διπλωματικό παρασκήνιο στο κορυφαίο επίπεδο με τις συναντήσεις και τις τηλεφωνικές επαφές πρωθυπουργού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Ομπάμα ο οποίος για μία ακόμη φορά τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης λύσης ενώ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντ. Τούσκ ο οποίος δήλωσε ότι “προετοίμασε με τον έλληνα πρωθυπουργό το Συμβούλιο”. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας πήγε στις Βρυξέλλες έχοντας στις αποσκευές του το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την συμφωνία του πολιτικού συστήματος -πλην ΚΚΕ. Ζήτησε την επανεκκίνηση των διαδικασιών και ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι ήδη από την Κυριακή ότι συγκαλεί έκτακτο Συμβούλιο γιατί το θέμα της Ελλάδας πρέπει να συζητηθεί σε κορυφαίο επίπεδο. Ωσότοσ ο κ. Σόιμπλε κατά την συνήθη τακτική του πέτυχε την σύγκληση του Eurogroup πριν την Σύνοδο Κορυφής. Εκτιμάται ότι ο κ. Τσίπρας επιθυμεί η πρώτη καθοριστική συζήτηση μετά τις εσωτερικές εξελίξεις να γίνει στο επίπεδο κορυφής της Συνόδου και όχι στο πεδίο των υπουργών Οικονομικών και γι αυτό έστειλε τον κ. Τσακαλώτο χωρίς νέες γραπτές προτάσεις στο Eurogroup με τον κ. Σόιμπλε.

Διαφορετικές δηλώσεις
Έντονο όμως είναι το πααρσκήνιο καθώς το ελληνικό θέμα έχει γίνει γόρδιος δεσμός για την Ευρωπαική Ένωση. Εδεικτικές είναι οι δηλώσεις των αρχηγών κρατών και των υπουργών Οικονομικών.

Η κα Μέρκελ δήλωσε ότι μετά το πέρας του δεύτερου ελληνικού προγράμματος και έπειτα από το σαφές «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα, «δεν υπάρχουν ακόμη οι βάσεις για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσει για το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ωστόσο, υπογράμμισε ότι πρέπει όλες οι πλευρές να δείξουν αλληλεγγύη και υπευθυνότητα, σημειώνοντας ότι περιμένει να ακούσει προσεχτικά όσα έχει να πει ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Χωρίς αλληλεγγύη δεν θα υπάρξει δυνατότητα να βοηθήσουμε, για να προσθέσει ότι αλληλεγγύη και υπευθυνότητα πάνε μαζί».

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στη ζώνη του ευρώ, ωστόσο, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει σοβαρές και συγκεκριμένες προτάσεις.

Στην ίδια γραμμή με τον πρόεδρο Ολάντ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματτέο Ρέντσι δήλωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η κρίση στην Ελλάδα αλλά τί Ευρώπη θέλουμε για το μέλλον για να προσθέσει ότι η οικοδόμηση της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική. Ο κ. Ρέντσι βάζει στην ατζέντα σε συνάρτηση με το ελληνικό θέμα συνολικά την αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ κ. Μοσχοβισί δήλωσε ότι: «Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία» και πρόσθεσε ότι οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα πρέπει να εργαστούν γρήγορα, ώστε να διατηρήσουν την Ευρωζώνη ενιαία.

Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, δήλωσε πως η Ελλάδα θα καταθέσει αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για βοήθεια τις ερχόμενες ώρες. Για να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα, απαιτούνται σκληρά μέτρα εκ μέρους της Ελλάδας, συμπλήρωσε.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών ζήτησε επείγουσα λύση για την ρευστότητα στην Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας δήλωσε ότι η χώρα του δεν είναι αρνητική στο αίτημα για ρύθμιση του χρέους της Ελλάδας. Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν επιτρέπεται από τις συμφωνίες την ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του Γκάμπριελ έλεγε ότι μπορεί να υπάρξει ρύθμιση του χρέους υπό προυποθέσεις και όρους για την Ελλάδα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.