Ειδησεογραφικό site

Eurogroup: Τρεις όροι για μείωση του χρέους

53

Η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να ξεκινήσει υπό τρεις προϋποθέσεις: την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων, την ύπαρξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και την εκτίμηση ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία. Αυτό δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη λήξη των εργασιών του συμβουλίου, όπου το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Όπως εξήγησε ο κ. Ντάισελμπλουμ, δεν είναι ακόμα σαφές αν είναι αναγκαία η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν τόνισε ότι σημαντικός συντελεστής για να εκτιμηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι ο δείκτης ανάπτυξης.

Εξάλλου, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γκίκας Χαρδούβελης ενημέρωσε το Eurogroup ότι οι ελληνικές αρχές θα ικανοποιήσουν τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα, ως το τέλος του μήνα, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι ο κ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι η διαδικασία για το διορισμό του νέου γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων της Ελλάδας θα γίνει με ανοιχτή και διαφανή διαδικασία.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τη φορολογική διοίκηση της Ελλάδας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, καταδεικνύοντας έτσι την ιδιαίτερη σημασία που δίνουν οι εταίροι στο ζήτημα που προέκυψε, μετά την αποχώρηση του Χάρη Θεοχάρη.

Aπό την πλευρά του, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ESM, Κλάους Ρένγκλινγκ επανέλαβε ότι τα 2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν προς την Ελλάδα μόλις ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ακόμα.

Ανέφερε ότι συνολικά ο EFSF έχει εκταμιεύσει 139,9 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, και απομένουν προς εκταμίευση συνολικά 3,8 δισ. ευρώ.

H διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι θα πρέπει να προσδιοριστεί το ποσό που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Οπως εξήγησε, το ΔΝΤ πρέπει να γνωρίζει ποιό ποσοστό των 10 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα χρειαστεί, ώστε «να ολοκληρώσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας».

Για το ίδιο θέμα ο κ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί στο πλαίσιο της τρέχουσας, τέταρτης, αξιολόγησης του προγράμματος από την Τρόικα, ώστε να ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι η Πέμπτη αξιολόγηση. «Έχουμε δουλειά ακόμη», σημείωσε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.