Ειδησεογραφικό site

Eurogroup: Πού τα βρίσκουν και πού όχι Αθήνα και ευρωπαίοι εταίροι

31

Ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup προσέρχεται με «μετριοπαθείς», όπως θεωρεί η ελληνική πλευρά, προτάσεις, οι οποίες συνοψίζονται σε μία νέα συμφωνία-«γέφυρα» (ή όπως αλλιώς ονομαστεί) σε κοινή βάση, που δεν θα είναι επέκταση των υφιστάμενων δεσμεύσεων και εκκρεμοτήτων, σε μία κοινή βάση, με τα εξής σημεία-«κλειδιά»:

1. Επέκταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης και χρηματοδότησης όσο διαρκεί 4 ως 6 μήνες ή όσο συμφωνηθεί.

2. Σχέδιο μεταρρυθμίσεων «ελληνικής επιλογής» αλλά με προστιθέμενη αξία στην οικονομία και την κοινωνία, όπως πχ την αποδοτικότητα του δημοσίου, την διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς κλπ.
3. Διαπραγμάτευση του ύψους του ελληνικού χρέους,  σε πολυμερή ή και διμερή βάση, με στόχο την χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων και ιδίως της δέσμευσης για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

4. Πληρωμές του χρέους με «ρήτρα ανάπτυξης», ανάλογα με την αύξηση του ΑΕΠ και του εθνικού εισοδήματος.

5. Διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη μετάβασης από το Μνημόνιο στην μετα-μνημονιακή εποχή, για να επανέλθει η ομαλότητα στη χώρα, να ηρεμήσουν οι αγορές και να αποκατασταθεί η ρευστότητα.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, υπό τον κύριο Βαρουφάκη και τον νέο πρόεδρο του ΣΟΕ Γιώργο Χουλιαράκη (που έχει …εγκατασταθεί μόνιμα στις Βρυξέλες για επαφές και συνεννοήσεις από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα εκπροσώπου της χώρας στο Euroworking group της περασμένης Πέμπτης) αναζητεί συμμάχους για να βγει από την απομόνωση και, ει δυνατόν, να απομονώσει αυτή τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που τηρεί αρνητική γραμμή λέγοντας ότι «αν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα… τότε «τέλος» (then that’s it)» και περιμένει να ακούσει κάτι «δεσμευτικό από την Αθήνα», ενώ χαρακτήρισε «ψευδή» και τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σχέδιο νέου 6μηνου προγράμματος από την Κομισιόν.

Πού τα βρίσκουν…

Ωστόσο, όπως φαίνεται και από το τηλεφώνημα Τσίπρα-Γιούνκερ την Τρίτη, η Κομισιόν καταγράφει τα πεδία των διαπραγματεύσεων, όπου μπορεί να βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ όλων των πλευρών.

Αν ξεπεραστεί το πρόβλημα «τι εστί παράταση» και αν συνυπογράφει ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ «μνημονιακές δεσμεύσεις», η κυβέρνηση και οι εταίροι φαίνεται να βρίσκουν πεδίο συμφωνίας στα «μη τοξικά» εδάφια του παλαιού ελληνικού προγράμματος, αλλά και σε ένα νέο  ελληνικό «πακέτο» μεταρρυθμίσεων, σε τομείς που «αρέσουν» εντός και εκτός συνόρων, όπως:

1. Φορολογικό

– Κατάργηση φοροαπαλλαγών
– Διεύρυνση ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής.
– Αλλαγές στη ρύθμιση των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για αύξηση των εισπράξεων
– Αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης. Περαιτέρω ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
– Θέσπιση φορολογίας για τα συλλογικά επενδυτικά οχήματα

2. Δημόσια Διοίκηση

– Νέο σύστημα αμοιβών με νέο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο
– Αξιολόγηση δομών και νέα οργανογράμματα υπουργείων
– Θέσπιση Στόχων και αξιολόγηση των υπαλλήλων
– Αξιολόγηση δαπανών σε όλο το δημόσιο
– Σχέδια αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ.
– Βελτίωση «δημοσιονομικών κανόνων» που θα προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και δημοσιονομική ευελιξία στους δημόσιους φορείς. Θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή το 2015.

3. Ασφαλιστικό

–  Ενοποιήσεις Ταμείων

4. Κόκκινα δάνεια»

– Δέσμευση ότι δεν θα είναι οριζόντια η ρύθμιση δανείων για τα νοικοκυριά (δηλαδή στεγαστικών και καταναλωτικών).
– Σχέδια εξυγίανσης τραπεζών από προβληματικά χαρτοφυλάκια

5. Πτωχευτικό Δίκαιο

–  Αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο ώστε πρώτον να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στις προηγούμενες αξιολογήσεις και δεύτερον να συνάδει με τους εξωδικαστικούς μηχανισμούς.

6. Ανταγωνισμός- αγορά

–  Νομοθεσία για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που έχουν προσδιορισθεί σε έκθεση του ΟΟΣΑ για τα νομοθετικά εμπόδια στον ανταγωνισμό στο χονδρικό εμπόριο, τις κατασκευές, τις τηλεπικοινωνίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο.
–  Νέος νόμος για αδειοδότηση επενδύσεων.

Τι τους χωρίζει…

Αντιθέτως η κυβέρνηση δεν δέχεται να προωθηθούν μέτρα ή στόχοι που ζητούσε η Τρόικα όπως:

1. Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3%-5% τα επόμενα χρόνια

2. Κάλυψη δημοσιονομικού κενού που η τρόικα το υπολογίζει στα 2,6 δισ. για το 2015.

3. Ασφαλιστικό:

–  Παραμετρικές αλλαγές με αυξήσεις σε όρια ηλικίας, ποσοστά αναπλήρωσης, απαιτούμενα έτη ασφάλισης κλπ
–  Περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και εξορθολογισμός του συστήματος της ελάχιστης σύνταξης (δεν αποκλείονται όμως κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις προς  εξορθολογισμό).
–  Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ως όρους για την καταβολή συντάξεων

4. Εργασιακά:

– Θέσπιση νομοθεσίας για την ευθυγράμμιση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.
– Θέσπιση νομοθετικών αλλαγών για την εναρμόνιση του πλαισίου για τη συνδικαλιστική δράση στην Ελλάδα σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.
– «Πάγωμα» τριετιών, κατώτατο μισθό, συλλογικές διαπραγματεύσεις

5. Φορολογία:

– Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ για τον εξορθολογισμό των συντελεστών και την απλούστευση της διοίκησης, δηλαδή κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά κλπ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.