Ειδησεογραφικό site

Eurogroup: Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί

41

Στις 4 το απόγευμα ολοκληρώθηκε το Eurogroup στις Βρυξέλλες, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να τονίζουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί -και μάλιστα να τις υλοποιήσουν γρήγορα, ώστε να χαθεί ο ελάχιστος δυνατός χρόνος από τις εκλογές.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαβεβαίωση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση συνεχίζει την προετοιμασία, αλλά και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που δεν χρειάζονται κοινοβουλευτική εγκριση, ώστε να χαθεί όσο το δυνατόν λιγότερος χρόνος.

Παράλληλα, τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση, ότι δεν θα γίνει πολιτική διαπραγμάτευση του προγράμματος, αφού έτσι κι αλλιώς το Μνημόνιο έχει τη στήριξη του ελληνικού Κοινοβουλίου. Τόνισε όμως ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, ειδικά στην αγορά εργασίας, και γι’ αυτό θα υπάρξουν επαφές με την τρόικα.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε: «Συνεχίζουμε με βάση τη συμφωνία που έγινε με την προηγούμενη κυβέρνηση. Υπάρχουν πολλά που περιμένουμε τους επόμενους μήνες, στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στις τράπεζες, είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, αλλά και ο χρόνος υλοποίησης είναι φιλόδοξος. Θα συνεχίσουμε να δουλευουμε με τις ελληνικές αρχές και τώρα, αλλά και κυρίως μετα τις εκλογές, όταν και θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται κανονικά με την υπηρεσιακή κυβέρνηση, «οι εκλογές δεν έχουν παρέμβει στο πρόγραμμα, οπότε είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα των εκλογών».

Το μέλος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, τόνισε ότι το σημαντικό η νέα κυβέρνηση να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις γρήγορα, ώστε να γίνει η αξιολόγηση στα τέλη Οκτωβρίου και να γίνει άμεσα η εκταμίευση των κεφαλαίων μέσα στο Νοέμβριο.

Πιο αυστηρός ήταν ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος τόνισε ότι η εκταμίευση των τριών δισ. ευρώ θα γίνει μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου, αν και όποτε τηρηθούν τα συμφωνημένα.

Μάλιστα, προειδοποίησε ότι, αν και τα πράγματα κινούνται μέχρι στιγμής ομαλά, η κατάσταση δεν χρειάζεται πολύ για να ανατραπεί, αν υπάρξουν προβλήματα με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Γρίφος» η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί υπογράμμισε πως, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται ακόμα και με τη μεταβατική κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο, την οποία χαρακτήρισε ως «πολύ πιθανή», είναι σημαντική τόσο για τα κράτη-μέλη όσο και για την Ελλάδα.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επανέλαβε πως το ΔΝΤ θα συζητήσει στο διοικητικό του συμβούλιο την πιθανότητα συμμετοχής του στο τρίτο Μνημόνιο, αλλά έπειτα από την πρώτη αξιολόγηση και αφού έχουν προχωρήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις, όπως στα εργασιακά.

ΥΠΟΙΚ: Επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι στο Eurogroup επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα για την Ελλάδα καθώς και ότι ο Γιώργος Χουλιαράκης έθεσε εκ νέου επί τάπητος το θέμα του χρέους.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Στο άτυπο Eurogroup του Λουξεμβούργου επιβεβαιώθηκε το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα μετά τη συμφωνία του Αυγούστου. Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κανονικά το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας στο πλαίσιο των υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων της και έθεσε εκ νέου την ανάγκη προετοιμασίας της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, που αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.