Ειδησεογραφικό site

Eurobank: «Χάθηκαν» 250 χιλ. θέσεις εργασίας στις κατασκευές

33

 Σήμερα, ύστερα από έξι χρόνια βαθιάς και απότομης πτώσης της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας, είναι ευρέως γνωστό πως ο κλάδος στον οποίο σημειώθηκε ίσως και η μεγαλύτερη συρρίκνωση ήταν αυτός των κατασκευών, επισημαίνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας επισημαίνουν στο δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία» πως κατά τη διάρκεια της μεγάλης ελληνικής ύφεσης υπήρξε σημαντική συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στον κλάδο των  κατασκευών. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στην πτώση του αριθμού των οικοδομικών αδειών, στη συρρίκνωση του μεριδίου των κατασκευών επί του συνόλου των επενδύσεων, στη μείωση της απασχόλησης και στην πτώση των τιμών των διαμερισμάτων.

Επικαλούμενη στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η Eurobank αναφέρει πως η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα σημείωσε βουτιά 19% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, ενώ για τα 12μηνα Νοεμβρίου – Οκτωβρίου, μεταξύ των ετών 2011-2014, η σωρευτική οικοδομική δραστηριότητα (αριθμός αδειών) στο σύνολο της χώρας μειώθηκε κατά 63,47%, από 38.192 στις 13.951.

Επισημαίνεται επίσης πως, σε ετησιοποιημένη βάση, από το πρώτο τρίμηνο του 2008 μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2014, η μείωση των πραγματικών επενδύσεων (πραγματικός ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου) ήταν της τάξης των 42,55 δισ. ευρώ. Το 60,96% της εν λόγω πτώσης προήλθε από τον τομέα των κατασκευών.

Άλλο ένα στοιχείο το οποίο σηματοδοτεί την συρρίκνωση του κλάδου των κατασκευών στη χώρα μας είναι, σύμφωνα με τη Eurobank, η μείωση της απασχόλησης στον συγκεκριμένο κλάδο και η πτώση των τιμών των διαμερισμάτων.

Τα τελευταία έξι χρόνια η μείωση της δαπάνης για κατασκευές (μειωμένη ζήτηση) στην ελληνική οικονομία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η απασχόληση στον συγκεκριμένο κλάδο και να μειωθούν οι τιμές των διαμερισμάτων. Στο πεδίο της απασχόλησης η πραγματοποιηθείσα πτώση προσεγγίζει τα 250 χιλιάδες άτομα, ενώ στο πεδίο των τιμών η συσσωρευμένη μείωση είναι της τάξης του 36%.

Τα σχόλια είναι κλειστά.