Ειδησεογραφικό site

Έτοιμος για αντεπίθεση ο Κυριάκος, μόλις φύγει η τρόικα

375

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επόμενο διάστημα, με ηχηρές προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο να ολισθήσει η χώρα σε περιόδους κρίσης όπως το καλοκαίρι του 2015. Η Πειραιώς επιμένει να ζητά την πτώση της κυβέρνησης, αν και οι τόνοι είναι σαφώς πιο χαμηλοί λόγω της διαπραγμάτευσης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Μετά την αποχώρηση των θεσμών που αναμένεται στα μέσα της εβδομάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαπολύσει μετωπική κατά της κυβέρνησης με παρεμβάσεις στο κοινοβούλιο, εκδηλώσεις και πλήθος στοχευμένων επισκέψεων σε όλη τη χώρα.

Του Γιάννη Χρηστάκου

Στην Πειραιώς παρακολουθούν τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και ανησυχούν ότι θα χαθεί και πάλι χρόνος με τον κίνδυνο να μην υπάρχει συμφωνία ούτε μέσα στο επόμενο δίμηνο όπου λόγω εκλογών σε άλλες χώρες θα υπάρχουν και τυπικά κωλύματα για την ομαλή ολοκλήρωσή της. Παράλληλα, τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς εμφανίζεται μία σημαντική κόπωση στους βασικούς δείκτες αλλά και νέο κύμα φυγής κεφαλαίων από τις τράπεζες, που αν συνεχιστεί θα καταστεί επικίνδυνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει οδηγίες σε όλους τους τομείς να παρακολουθούν στενά όσα γίνονται και να ετοιμάσουν τις σχετικές καταγραφές για να υπάρχουν τεκμηριωμένες απαντήσεις στην προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι η οικονομία πάει καλά και ότι διανύουμε μία χρονιά ανάπτυξης.

 

ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Στις συζητήσεις που γίνονται στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχει πάντα και η εκτίμηση, και ας μην το βγάζουν προς τα έξω, ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι αυτή η αξιολόγηση θα κλείσει σίγουρα. Αυτό γίνεται διότι από τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν φαίνεται πως το «επιτυχές» κατά το Μαξίμου σενάριο των «αντιμέτρων» που θα αντικαταστήσουν κάθε ευρώ νέων μέτρων δεν είναι τίποτα άλλο παρά κάποιες διευκολύνσεις ρύθμισης χρεών αλλά και προγράμματα για την ανάσχεση της ανεργίας και την αντιμετώπιση της φτώχειας. Από την άλλη, το ύψος των μέτρων που καλείται να ψηφίσει η κυβέρνηση είναι μεγάλο και ο λογαριασμός, όπως τον υπολογίζει η Πειραιώς, έχει διογκωθεί από το περασμένο φθινόπωρο που στο τραπέζι δεν υπήρχαν τόσες απαιτήσεις.

Οι τομείς οικονομίας και εργασίας της ΝΔ παίρνουν τα πρώτα στοιχεία για το 2017 και η εικόνα είναι απογοητευτική σε σημείο που να επισημαίνονται σοβαροί κίνδυνοι για εκτροχιασμό ακόμα και του προϋπολογισμού του υπάρχοντος έτους, που θα χρειαστεί αναθεώρηση εάν κλείσει με τέτοιους ρυθμούς το πρώτο τρίμηνο. Σε ό,τι αφορά την κεντρική στρατηγική, το αίτημα για εκλογές δεν έχει αποσυρθεί και παραμένει επίκαιρο. Τα στελέχη της ΝΔ τονίζουν ότι σύντομα η κυβέρνηση θα αρχίσει να αναζητά άλλες λαϊκίστικες θεωρίες για να προπαγανδίσει την επιτυχία της σε έναν κόσμο που έχει ζαλιστεί από την πρόσθετη και αχρείαστη, όπως λένε, βαριά φορολόγηση και τις νέες περικοπές. Εκεί ακριβώς θα δοθεί το βάρος από την επόμενη εβδομάδα και το κεντρικό νόημα που θα επικοινωνηθεί είναι ότι όλα αυτά τα βάρη που έπεσαν στις πλάτες των πολιτών τα τελευταία δύο χρόνια δεν είναι τίποτα άλλο από τον «λογαριασμό Τσίπρα» με ένα μνημόνιο δικής του εμπνεύσεως που απλώς εφαρμόζεται χωρίς σχέδιο.

 

ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι στη ΝΔ έχουν «έλλειμμα στρατηγικής» επειδή δεν ξέρουν τι να πουν όταν κλείσει η αξιολόγηση, στη ΝΔ απαντούν ότι όπως κάθε φορά τα non papers της κυβέρνησης που ασχολούνται με τη ΝΔ αντί για τη χώρα θα σβήσουν σε λίγες μόλις ώρες, όπως έγινε και με τα πρηγούμενα. Για το τι ακριβώς λέει σε αυτή τη φάση η ΝΔ, εξηγείται ότι αφενός ζητείται από την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, από την άλλη παραμένει το αίτημα για εκλογές, διότι όλη αυτή η τακτική των δύο ετών οδηγεί συνεχώς σε νέα μέτρα και κανένα φως στο τούνελ.

Κορυφαίο στέλεχος της Πειραιώς εξηγεί στο «ΚΑΡΦΙ» ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει, επειδή το πιστεύει βαθιά, ότι θα πρέπει να εμφανιστεί με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια στους Έλληνες και να εξηγήσει ότι υπάρχει το δικό του σχέδιο για να βγουν επιτέλους από την κρίση. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Σχέδιο η κυβέρνηση ούτε είχε, ούτε έχει. Ο κόσμος το πρώτο που ρωτάει είναι πού θα σταματήσει όλο αυτό και αν ποτέ θα προλάβει να δει μία άσπρη μέρα, μία ανάκαμψη, δουλειές και εισόδημα να ζήσει αξιοπρεπώς. Εμείς αυτά θα λέμε και δεν θα παίξουμε τα παιχνίδια λάσπης και ταξικού διαχωρισμού».

Σε όλα αυτά υπάρχει ένας τίτλος που θα επικοινωνηθεί τις επόμενες μέρες μαζί με κάποια στοιχεία από το πρόγραμμα και το σχέδιο ανάκαμψης της ΝΔ. Αυτός είναι το «4ο μνημόνιο Τσίπρα» αφού όλη η διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή γίνεται για τη συμφωνία σε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2018-2021 που θα έχει αρκετά δισ. ευρώ νέα μέτρα και κάποιες «ασπιρίνες» που βαφτίζονται αντίμετρα. Το βασικό για τη ΝΔ είναι και πάλι ότι όλο αυτό στερείται σχεδίου εξόδου της χώρας στην κανονικότητα, με ομαλή λειτουργία των τραπεζών, νέες θέσεις εργασίας, στήριξη της επιχειρηματικότητας, μείωση φόρων και δημοσίων δαπανών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.