Ειδησεογραφικό site

Εθνικό: Τρεις παραστάσεις πάνε Επίδαυρο -Πούλμαν με θεατρολόγο

52

ο Εθνικό θέατρο παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι τρεις παραστάσεις.

Πρόκειται για παραγωγές που κατεβαίνουν Επίδαυρο, συμπαραγωγές με μεγάλα θέατρα, παραστάσεις που θα παρουσιαστούν και σε μεγάλα φεστιβάλ.

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή (15 και 16 Ιουλίου) , «Οιδίπους τύραννος» του Σοφοκλή (29 και 30 Ιουλίου) και «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη (5 και 6 Αυγούστου).

Για αυτό το καλοκαίρι το Εθνικό συνεργάζεται με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, το Κρατικό Θεατρο Βορείου Ελλάδος και το θέατρο Βαχτάνγκοφ της Μόσχας.

Ειδικά πακέτα προσφορών για το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Αφορούν στις τρεις καλοκαιρινές του παραγωγές που θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.
Διατίθενται 1000 εισιτήρια ανά ημέρα στην τιμή των 16€ για το άνω διάζωμα και 500 εισιτήρια ανά ημέρα των 26€ στο κάτω διάζωμα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς προς και από το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Στα πούλμαν θα υπάρχουν θεατρολόγοι οι οποίοι θα κάνουν παρουσίαση και ανάλυση των έργων στο κοινό.
Εισιτήρια για τις παραστάσεις ξεκινούν απο 8 ευρώ.
Η διάθεση των εισιτηρίων θα πραγματοποιείται έως 30 Ιουλίου, στα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου στο κτίριο Τσίλλερ, από Τρίτη έως Σάββατο 9:00 – 16:30.

Αντιγόνη σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού
Μία παράσταση απο τον καλιτεχνικό διευθυντή του οργανισμου. Η σύγκρουση μεταξύ των δύο γιων του Οιδίποδα, Πολυνείκη και Ετεοκλή, για τον θρόνο της Θήβας έχει τελειώσει. Τα δύο αδέλφια βρίσκονται νεκρά στο πεδίο της μάχης. Ο Κρέων, ο νέος βασιλιάς της Θήβας, έχει δώσει διαταγή να παραμείνει άταφος ο Πολυνείκης, που πολέμησε ενάντια στην πατρίδα του. Όμως η αδελφή του νεκρού, Αντιγόνη, αποφασίζει να τον τιμήσει με την πρέπουσα ταφή. Συλλαμβάνεται και οδηγείται στον Κρέοντα, που, τηρώντας τους νόμους της πολιτείας, την καταδικάζει σε θάνατο. Ο βασιλιάς παραμένει αμετάπειστος ακόμη και μετά την παρέμβαση του γιου του, Αίμονα, και διατάζει να θαφτεί η Αντιγόνη ζωντανή σε μια σπηλιά. Ωστόσο, τα δεινά που έχει προβλέψει ο μάντης Τειρεσίας δεν θα αργήσουν να γίνουν πραγματικότητα. Η καθυστερημένη υπαναχώρηση του βασιλιά δεν θα προλάβει την καταστροφή. Η Αντιγόνη έχει απαγχονιστεί μέσα στη φυλακή της, ο Αίμονας έχει αυτοκτονήσει και η Ευρυδίκη, γυναίκα του Κρέοντα, ακολουθεί τον γιο της στο θάνατο.

Ένας πολυπληθής θίασος επί σκηνής:  Μπέτυ Αρβανίτη, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Κώστας Καστανάς, Αντώνης Κατσαρής (Θ.Ο.Κ), Αναστασία – Ραφαέλα Κονίδη, Μαρία Κωνσταντά, Δημήτρης Λιγνάδης, Βασίλης Μαγουλιώτης, Νίκος Μπουσδούκος, Αστέρης Πελτέκης (Κ.Θ.Β.Ε), Μαρία Σκούντζου, Ευτυχία Σπυριδάκη, Λυδία Τζανουδάκη, Στέλα Φυρογένη (Θ.Ο.Κ.), Αντωνία Χαραλάμπους (Θ.Ο.Κ.), Γιάννης Χαρίσης (Κ.Θ.Β.Ε).
Μουσικοί επί σκηνής:  Κλαρινέτο: Αλέξανδρος Μιχαηλίδης/ Κώστας Τζέκος, Κόρνο: Γιάννης Γούναρης / Μάνος Βεντούρας, Τρομπόνι: Γιάννης Καΐκης / Σπύρος Βέργης.

Οιδίπους Τύραννος σε σκηνοθεσία Ρίμας Τούμινας
Το μεγάλο στοίχημα του Εθνικού. Ένα πρότζεκτ-συμπαραγωγή με ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου υπό τις οδηγίες ενός σημαντικού Λιθουανού σκηνοθέτη. Το φημισμένο θέατρο Βαχτάνγκοφ παρουσιάζει τον «Οιδίποδα τύραννο» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Τούμινας που το ελληνικό κοινό γνωρίζει από τις δουλειές του «Μασκαράτα» και «Θείος Βάνιας».

Μία δίγλωσση παράσταση που θα έχει Ρώσους ηθοποιούς με τον Βίκτωρ Ντομπρονράβοφ στον κεντρικό ρόλο και Έλληνες στο χορό.
Τα ανάκτορα της Θήβας έχουν γεμίσει από ικέτες που ζητούν από τον βασιλιά Οιδίποδα να βοηθήσει το λαό. Ο λοιμός, που αποδεκατίζει την πόλη, έχει ανησυχήσει και τον ίδιο το βασιλιά, που έχει ζητήσει χρησμό από το μαντείο των Δελφών. Ο χρησμός του Απόλλωνα προβλέπει πως η πόλη θα σωθεί μόλις βρεθεί ο υπαίτιος για το θάνατο του βασιλιά Λάιου και αποβληθεί από την πόλη. Ο Οιδίποδας ξεκινά την έρευνα, που όσο πιο βαθιά πηγαίνει τόσο πιο κοντά τον φέρνει στην αλήθεια. Ο ίδιος που έσωσε τη Θήβα από τη μάστιγα της Σφίγγας, ο ίδιος τώρα την μολύνει με τις πράξεις του. Ένας παλιός χρησμός επαληθεύτηκε. Όσο κι αν προσπάθησε να αποφύγει το πεπρωμένο του, κάθε πράξη του τον οδήγησε προς αυτό. Τώρα, ο μόνος δρόμος που μένει είναι αυτός της εξορίας.

Ο Οιδίποδας Τύραννος του Σοφοκλή, το εμβληματικότερο, ίσως, δράμα της αρχαίας γραμματείας, ανήκει στο Θηβαϊκό κύκλο. Σύμφωνα με τις πηγές διδάχθηκε  για πρώτη φορά το 425 π.Χ. , εν μέσω του Πελοποννησιακού πολέμου και του λοιμού που είχε αποδεκατίσει το λαό της Αθήνας. Στο επίκεντρο της προβληματικής του έργου τίθεται το άτομο σε σχέση με την προσωπική του ελευθερία, την εξουσία, την κοινωνία και τη θεϊκή βούληση.

Λυσιστράτη σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού
Έχουμε δει πολλές εκδοχές της Αριστοφανικής πρωταγωνίστριας, όμως το όνομα του Μαρμαρινού, υπόσχεται απο μόνο του, κάτι διαφορετικό.
Ενώ ο Πελοποννησιακός Πόλεμος μαίνεται κρατώντας τους άντρες μακριά από τα σπίτια τους, η Λυσιστράτη πείθει τις γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης να κάνουν αποχή από τα «συζυγικά τους καθήκοντα», με στόχο την κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο πόλεων. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες προχωρούν σε κατάληψη του ταμείου δημοσίων πόρων, από τους οποίους χρηματοδοτούνται οι πολεμικές επιχειρήσεις. Η δράση των γυναικών έχει άμεσα αποτελέσματα και το στρατόπεδο των αντρών αντιδρά με όλους τους δυνατούς τρόπους. Μετά από υπαναχωρήσεις, διαπληκτισμούς και διαπραγματεύσεις, η ειρήνη επιτυγχάνεται και το γεγονός γιορτάζεται με ένα βακχικό γλέντι.

Η Λυσιστράτη διδάχθηκε το 411 π.Χ., ενάμιση περίπου χρόνο μετά την καταστροφική ήττα που υπέστη η Αθήνα και η σύμμαχοί της κατά την εκστρατεία της Σικελίας. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ο Αριστοφάνης απευθύνει μια ύστατη -εν μέρει φαρσική, εν μέρει τραγική- έκκληση για ειρήνη, γράφοντας το πιο αντιπολεμικό του έργο και ταυτόχρονα παραδίδει στην παγκόσμια λογοτεχνία ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα γυναικείας επαναστατικότητας.

Παίζουν: Αιμίλιος Χειλάκης, Γιώργος Μπινιάρης, Γιάννης Βογιατζής, Χάρης Τσιτσάκης, Θέμης Πάνου, Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου, Λένα Παπαληγούρα, Ηλέκτρα Νικολούζου, Λένα Δροσάκη, Αγλαΐα Παππά, Αθηνά Μαξίμου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Σοφία Κόκκαλη, Gemma Carbone, Άννα Κλάδη, Αθηνά Δημητρακοπούλου, Ελένη Μπούκλη, Ειρήνη Μακρή, Λενιώ Λιάτσου, Λένα Κιτσοπούλου.

Πηγή: Εθνικό: Τρεις παραστάσεις πάνε Επίδαυρο -Πούλμαν με θεατρολόγο θα κάνει το δρομολόγιο για το κοινό | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/273971/ethniko-treis-parastaseis-pane-epidayro-poylman-me-theatrologo-tha-kanei-dromologio-gia#ixzz4Cn8MC9a0

Τα σχόλια είναι κλειστά.