Ειδησεογραφικό site

ESM: Σε πορεία σταδιακής ανάκαμψης η Ελλάδα

59

Αισθητή βελτίωση της θέσης της Ελλάδας σε σχέση με το 2010, όταν απώλεσε την πρόσβαση στις αγορές, διαπιστώνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) στην ετήσια έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση του ESM υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική οικονομία έχει πλέον εισέλθει σε πορεία σταδιακής ανάκαμψης με τη στήριξη της καλής τουριστικής περιόδου, των προσπαθειών της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση της οικονομίας και της βελτίωσης του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η πρόοδος που σημειώθηκε σε δημοσιονομικό επίπεδο αλλά και όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα οδήγησε στην εξάλειψη των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών και των πρωτογενών ελλειμμάτων, ενώ η απόδοση των ελληνικών ομολόγων και η ιδιαίτερα επιτυχής έκδοση ομολόγων στις αρχές του 2014 αποδεικνύει ότι η αγορά αναγνωρίζει την προσαρμογή που συντελέστηκε.

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη η ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση στην εφαρμογή του προγράμματος, διασφαλίζοντας τον υψηλό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και διατηρώντας επαρκή δημοσιονομική πειθαρχία ώστε να παγιωθεί η προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας.

Στις θετικές επιδόσεις περιλαμβάνεται και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που έφτασε το 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ, που οφείλεται κυρίως στη μείωση των δαπανών και στα αυξημένα έσοδα.

Σύμφωνα με την έκθεση, και η εξωτερική προσαρμογή προχωρά με γοργούς ρυθμούς, εφόσον για πρώτη φορά το 2013 επιτεύχθηκε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών 0,7% του ΑΕΠ με μείωση 12% στο εμπορικό έλλειμμα, ενώ τα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό συνέβαλαν στην αύξηση κατά 11% στο πλεόνασμα στις υπηρεσίες.

Ο ESM σημειώνει ότι ως ανταμοιβή για την προσαρμογή που υπήρξε, οι ξένοι επενδυτές επέδειξαν ανανεωμένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, πίσω από αυτές τις θετικές τάσεις βρίσκεται η σημαντική βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, καθώς άρχισαν να αποδίδουν καρπούς οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που οδήγησαν σε μειώσεις των μισθών και είχαν ως αποτέλεσμα να ανακτήσει η χώρα τις απώλειες ανταγωνιστικότητας που είχε συσσωρεύσει την περίοδο 2000- 2009.

Η εφαρμογή μιας ευρείας δέσμης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων συνέβαλαν επίσης στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και από το 2011 η Ελλάδα έχει ανέβει 29 θέσεις στη σχετική κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.