Ειδησεογραφικό site

ΕΣΗΕΑ: Βάση διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ η πρόταση της κυβέρνησης

76

Η ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει ότι η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να στηριχθεί και κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της με τυχόν διορθωτικές αλλαγές για να γίνει βιώσιμος ο Οργανισμός

Βάση διάσωσης και ανάσα ζωής για το ταμείο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και επικούρησης των εργαζομένων στην ενημέρωση, χαρακτηρίζει το κείμενο της κυβέρνησης η Ένωση Συντακτών.

Η ΕΣΗΕΑ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι το κείμενο με τις ρυθμίσεις και τις αλλαγές του ΕΔΟΕΑΠ που προτίθεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις Ενώσεις, στηρίζεται στις προτάσεις που κατέθεσε η ΕΣΗΕΑ για τις εισφορές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την επικούρηση και κατά ένα μέρος στην εισφορά επί τζίρου, με τη διατήρηση του αυτοδιοίκητου για το Ταμείο.

Επίσης, η ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει ότι η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να στηριχθεί και κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της με τυχόν διορθωτικές αλλαγές για να γίνει βιώσιμος ο ΕΔΟΕΑΠ.

Οι εκδότες πρέπει να καταλάβουν ότι η εποχή του τζάμπα τελείωσε και να συμβάλουν καθ’ όσον τους αναλογεί για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ, τονίζει η Ένωση Συντακτών.

Επίσης, η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τους εργοδότες έξι συγκροτημάτων που απείλησαν να τορπιλίσουν την προσπάθεια διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ, απειλώντας με απολύσεις τη στιγμή που ορισμένοι από αυτούς δεν καταβάλουν καν τις εισφορές των εργαζομένων που έχουν παρακρατήσει.

Η Ένωση Συντακτών στην ανακοίνωσή της, καλεί τους εργοδότες που αντιδρούν στην επιβολή εισφορών να ενταχθούν στις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου και να συμβάλλουν στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μία δεκαετία. Διαφορετικά, σημειώνει η ΕΣΗΕΑ, ας μας επιτρέψουν να θεωρήσουμε ότι τα δάκρυά τους είναι «κροκοδείλια».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:
«Το κείμενο με τις ρυθμίσεις για τις αλλαγές του ΕΔΟΕΑΠ, που δήλωσε η κυβέρνηση ότι προτίθεται να νομοθετήσει, έπειτα από την συνεργασία με τις Ενώσεις  Συντακτών και τον ΕΔΟΕΑΠ, αποτελεί βάση διάσωσης και ανάσα ζωής για το ταμείο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και επικούρησης των εργαζομένων στην Ενημέρωση. Στηρίζεται στις προτάσεις, που κατέθεσε η ΕΣΗΕΑ για τις εισφορές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την επικούρηση και κατά ένα μέρος στην εισφορά επί του τζίρου ενώ διατηρείται ο αυτοδιοίκητος χαρακτήρας του. Η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να στηριχθεί και κατά την διάρκεια της εφαρμογής της τους επόμενους μήνες να δούμε τις τυχόν αλλαγές και διορθωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου ο ΕΔΟΕΑΠ να καταστεί βιώσιμος μακροπρόθεσμα.

Οι εκδότες πρέπει να καταλάβουν ότι η εποχή του τζάμπα τελείωσε και να συμβάλουν καθόσον τους αναλογεί για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ.

Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τους εργοδότες έξι συγκροτημάτων που αποφάσισαν να τορπιλίσουν την προσπάθεια διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ, απειλώντας μάλιστα με απολύσεις ενώ ορισμένοι από αυτούς δεν καταβάλουν καν τις εισφορές των εργαζομένων, που έχουν παρακρατήσει. Την ίδια ώρα από την αρχή του 2017 κερδίζουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ από την κατάργηση του τέλους επί των πωλήσεων ενώ έχουν καρπωθεί και ένα μέρος από την κατάργηση του αγγελιοσήμου.

Η ΕΣΗΕΑ παραμένει σταθερή στην μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, για να πάρουν ξανά οι συνταξιούχοι τις επικουρικές τους συντάξεις, που κόπηκαν για δεύτερο μήνα και για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πάνω από 18.000 ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν μείνει ξεκρέμαστοι.

Καλούμε τους εργοδότες που αντιδρούν στην επιβολή εισφορών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την επικούρηση των εργαζομένων τους να ενταχθούν στις εργοδοτικές οργανώσεις του Κλάδου τους και να συμβάλουν στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία. Διαφορετικά ας μας επιτρέψουν να θεωρήσουμε ότι τα δάκρυά τους είναι «κροκοδείλια»».

Τα σχόλια είναι κλειστά.