Ειδησεογραφικό site

Ερώτηση Λοβέρδου στη Βουλή για την αδειοδότηση των κέντρων διασκέδασης στη Βαρυμπόμπη

94

Στη Βουλή έφθασε πριν από λίγες ημέρες ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κάτοικοι της Βαρυμπόμπης με τη λειτουργία κέντρων διασκέδασης και χώρων δεξιώσεων, με την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος προς τον υπουργό Εσωτερικών και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Αχαρνών και η αρμόδια υγειονομική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, έχουν εκδώσει άδειες λειτουργίας και έχουν κάνει δεκτές γνωστοποιήσεις για υπαίθριους και στεγασμένους χώρους εκδηλώσεων δυναμικότητας μεγάλου αριθμού ατόμων (καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος) για διοργάνωση γάμων, βαπτίσεων, πάρτυ με συνοδεία χορού, ποτού, φαγητού και δυνατής μουσικής που βρίσκονται στην ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους πυκνόφυτη περιοχή της Βαρυμπόμπης στις Αχαρνές, η οποία εντάσσεται στην προστατευμένη από το νομοθέτη Ζώνη Β΄ Προστασίας του Κηφισού και των παραχειμάρων.

Όπως προκύπτει από απαντήσεις της Πολεοδομίας Αχαρνών αλλά και άλλων υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Περιφέρειας, Αποκεντρωμένης Διοίκησης), οι παραπάνω δραστηριότητες των κέντρων εκδηλώσεων απαγορεύονται στην Ζώνη Β΄ βάσει των θεσπισμένων για την περιοχή χρήσεων γης που ορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα και επομένως, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, «η αδειοδότηση και λειτουργία των καταστημάτων αυτών είναι παράνομη λόγω παραβίασης των χρήσεων γης και των διατάξεων για την προστασία του περιβάλλοντος».

Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι παραβιάζονται επίσης και άλλες διατάξεις που καθορίζουν τις προϋποθέσεις για την νόμιμη αδειοδότηση και νόμιμη λειτουργία των καταστημάτων αυτών που έχουν θεσπιστεί για την ασφάλεια – καταλληλότητα των εγκαταστάσεων και την οδική ασφάλεια και την αποφυγή ατυχημάτων, αφού τα καταστήματα αυτά δεν διαθέτουν, όπως ο νόμος ορίζει, οικοδομική άδεια ή νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων χρήσεων και κατασκευών για την συγκεκριμένη χρήση που πραγματοποιούν (χώρων εκδηλώσεων), ούτε κυκλοφοριακή σύνδεση ή νόμιμα εγκεκριμένους χώρους στάθμευσης.

Σύμφωνα με όσα μετέφεραν και στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Λοβέρδο κάτοικοι, «ο Δήμος Αχαρνών και η αρμόδια υγειονομική υπηρεσία της Π.Ε. Ανατ. Αττικής κατά παράβαση του καθήκοντός τους, πέραν της παράνομης αδειοδότησης που πραγματοποίησαν, επιδεικνύουν μέχρι και σήμερα απαξίωση και αδιαφορία για την εφαρμογή του νόμου, αφού με πράξεις και παραλείψεις αναγνωρίζουν με κάθε ευκαιρία ως νόμιμες τις επιχειρήσεις αυτές, δεν πραγματοποιούν σε αυτές ελέγχους, δεν επιβάλουν εις βάρος τους κυρώσεις και δεν ανακαλούν τις παράνομες άδειες λειτουργίας τους ή δεν διακόπτουν την παράνομη λειτουργία τους». Και σύμφωνα με αρκετούς που μένουν στην περιοχή αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς ανομίας «μια άγρια δύση» όπως λένε χαρακτηριστικά, χωρίς προστασία του πολίτη, αφού συστηματικά υποβαθμίζεται βάναυσα το περιβάλλον και η ποιότητα της ζωής των κατοίκων, οι οποίοι, είτε μη έχοντες την οικονομική δυνατότητα είτε φοβούμενοι να αντιδράσουν, αντιμετωπίζουν την αδιαφορία και συγκάλυψη των παράνομων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.