Ειδησεογραφικό site

Έρευνα: Το 72% των Τούρκων θεωρεί τις ΗΠΑ απειλή για την εθνική ασφάλεια

36

Μεγαλύτερη απειλή για την εθνική τους ασφάλεια θεωρούν οι Τούρκοι τις ΗΠΑ, παρά την Ρωσία ή την Κίνα. Ένα χρόνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα το 75% των πολιτών «βλέπει» τις ΗΠΑ ως απειλή, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα που πραγματοποίησε το κέντρο Pew Research Center, το οποίο έχει την έδρα του στην Ουάσινγκτον.

Η έρευνα διεξήχθη από 16 Φεβρουαρίου μέχρι 8 Μαΐου με την συμμετοχή  41.953 ατόμων από 38 χώρες και είχε ως στόχο να καταγραφούν οι μεγαλύτερες απειλές σε όλο τον κόσμο.

«Παγκοσμίως, περίπου το ένα τρίτο, θεωρεί πως η δύναμη και η επιρροή των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας, είναι η μεγαλύτερη απειλή. Η επιρροή των ΗΠΑ είναι η κύρια ανησυχία για την Τουρκία», αναφέρει η έρευνα.

Οι συγγραφείς της έρευνας Jacob Poushter και Dorothy Manevich, έγραψαν στη ιστοσελίδα του Pew Research Center πως ένα χρόνο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, οι ΗΠΑ, κατηγορήθηκαν γι’ αυτό, τουλάχιστον εν μέρει, προφανώς επειδή αρνήθηκαν να εκδώσουν τον αυτοεξόριστο στην χώρα ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορεί ως «ιθύνοντα νου» του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Το 2013 σε ανάλογη έρευνα, μόνο το 44% των Τούρκων θεωρούσε την δύναμη και την επιρροή των ΗΠΑ ως μέγιστη απειλή για την εθνική του ασφάλεια. Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στο «τιμόνι» του Λευκού Οίκου η έρευνα κατέδειξε ότι οι θετικές εντυπώσεις για τις ΗΠΑ έχουν μειωθεί. Πολλές χώρες θεωρούν τις ΗΠΑ απειλή μεγαλύτερη από την Ρωσία και την Κίνα και μεταξύ αυτών για τον Καναδά και την Τουρκία οι ΗΠΑ είναι μέγιστη απειλή, αλλά η τρομοκρατία και η κλιματική αλλαγή παραμένουν διεθνώς ως οι δύο μεγαλύτερες απειλές για τον κόσμο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.