Ειδησεογραφικό site

Έρευνα: Σχεδόν ολόκληρος ο παγκόσμιος πληθυσμός εισπνέει μολυσμένο αέρα

164

Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου για τις Επιπτώσεις στην Υγεία, οι φτωχότερες χώρες είναι εκείνες που επιβαρύνονται περισσότερο από την μόλυνση της ατμόσφαιρας

Σχεδόν όλος ο πλανήτης εισπνέει μολυσμένο αέρα. Σύμφωνα με διεθνή έρευνα, το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού εισπνέει αέρα που βλάπτει σοβαρά την υγεία. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», έκθεση του Ινστιτούτου για τις Επιπτώσεις στην Υγεία δείχνει ότι, οι φτωχότερες χώρες είναι εκείνες που επιβαρύνονται περισσότερο από την μόλυνση της ατμόσφαιρας. Οι χώρες αυτές προσπαθούν να αναπτύξουν τη βιομηχανία τους χωρίς όμως να λύσουν το πρόβλημά τους αποτελεσματικά.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι σε καθημερινή βάση σε επικίνδυνους ατμοσφαιρικούς ρύπους όχι μόνο στις μεγαλουπόλεις αλλά και στις αγροτικές περιοχές όπου ο κίνδυνος είναι επίσης αυξημένος από την εκτεταμένη καύση στερεών καυσίμων.

Υπενθυμίζεται ότι,η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως,μετά την υπέρταση,την κακή διατροφή και το κάπνισμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2017, τουλάχιστον έξι εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται στην έκθεση σε μολυσμένο αέρα. Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους καταγράφηκαν στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη,την Κίνα και τη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου, την Ινδία. Οι δύο αυτές χώρες έχουν επικίνδυνα επίπεδα υψηλών ρύπων.

Εκτός από την ανάπτυξη, και η φτώχεια ρυπαίνει την ατμόσφαιρα αν σκεφθεί κανείς πως, τουλάχιστον 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αναγκάζονται να καίνε κάρβουνα και μορφές βιομάζας μετά στα ίδια τους τα σπίτια για να ικανοποιήσουν βασικές τους ανάγκες όπως η θέρμανση και το μαγείρεμα της τροφής τους.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το Ινστιτούτο για τις Επιπτώσεις στην Υγεία, Μπομπ Ο’ Κιφ, το κενό μεταξύ των μολυσμένων και των πιο καθαρών χωρών μεγαλώνει διαρκώς.

«Οι αναπτυγμένες χώρες στρέφονται συντονισμένα σε φιλικότερες προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας την ώρα που οι αναπτυσσόμενες χώρες βασίζονται σε παλιές, ρυπογόνες τακτικές που επιδεινώνουν συνεχώς την κατάστασή τους», προσθέτει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.