Ειδησεογραφικό site

Έρχονται νέα μέτρα- Τρίτη και φαρμακερή αξιολόγηση και στο βάθος κάλπες

108

Τα καλά λόγια του Εμανουέλ Μακρόν και οι προθέσεις του για το ΔΝΤ ήχησαν ευχάριστα στα αυτιά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που βλέπει τον νέο Γάλλο πρόεδρο ως έναν καλό σύμμαχο στην προσπάθειά του να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια.

Του Γιάννη Χρηστάκου

Λίγες ώρες νωρίτερα, ένας άλλος Γάλλος, ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί που γνωρίζει ως εκπρόσωπος της πλευράς των δανειστών τις εξελίξεις, ξεκαθάριζε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε επιτροπεία μέχρι να ξεπληρώσει το 75% των δανείων της. Αυτό, σε συνδυασμό με τις προθέσεις των Ευρωπαίων να συνεχίσουν χωρίς το ΔΝΤ και τις θέσεις του Βερολίνου ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται κούρεμα των δανείων της, δημιουργούν ένα εκρηκτικό περιβάλλον για τον Αλέξη Τσίπρα.

Κοντολογίς, ο πρωθυπουργός σήμερα έχει έναν και μόνο στόχο για θετικό αφήγημα αφού ο ίδιος φρόντισε εδώ και 2,5 χρόνια να καταναλώσει και τον πολιτικό του χρόνο και τα περιθώρια ομαλής διαπραγμάτευσης με τις παλλινωδίες και τις δήθεν μάχες με Σόιμπλε και ΔΝΤ. Σήμερα ο Αλ. Τσίπρας έχει μπροστά του λιγότερο από 12 μήνες για να καταφέρει να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο, το δικό του μνημόνιο, διότι αν είχε ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις του προηγούμενου σήμερα θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση πολιτικά, αφήνοντας πολύ πίσω τους αντιπάλους του.

 

Η ΤΡΙΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

 

Η τρίτη και… φαρμακερή θα είναι για την κυβέρνηση η αξιολόγηση που ξεκινά στο τέλος του μήνα (με πιο έντονες διαδικασίες) αφού ήδη οι πρώτες συζητήσεις έχουν ξεκινήσει. Πρόθεση του Αλ.Τσίπρα είναι να την ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό. Κι αυτό διότι μέχρι τη μοναδική σανίδα σωτηρίας του, το τέλος των μνημονίων το φθινόπωρο το 2018, έχει άλλη μία αξιολόγηση, την τέταρτη που θα διεξαχθεί την ερχόμενη άνοιξη.

Τα μέτωπα όμως που έχει η ελληνική οικονομία και οι επιδόσεις της είναι πολλά και σημαντικά. Το ίδιο είναι και αυτά διαφόρων υπουργείων που δεν έχουν εκπληρώσει τους στόχους τους ώστε να μη δώσουν αφορμή στους δανειστές να βάλουν στο τραπέζι νέα μέτρα ή να αναγκάσουν την κυβέρνηση να φέρει νωρίτερα αυτά που έχει ψηφίσει για το 2019 και το 2020 και αφορούν σε περικοπές σε συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου.

Ήδη τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση και εκτιμάται ότι με τόση βαριά φορολογία θα είναι δύσκολο να υπάρξει ομαλή συνέχεια. Ακόμα, στα προαπαιτούμενα υπάρχει στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 5 δισ. ευρώ έως το 2018, στόχος που σήμερα φαίνεται ανέφικτος με τους ρυθμούς που κινείται το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και το υπερταμείο το οποίο ουσιαστικά μετά από έναν χρόνο ακόμα δεν έχει προχωρήσει το έργο του.

 

Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι τα κόκκινα δάνεια για τα οποία υπάρχει και μεγάλη σύγκρουση των Ευρωπαίων δανειστών με το ΔΝΤ. Η Ουάσινγκτον θέλει σκληρές αποφάσεις και τομές ενώ στην τελευταία έκθεσή του κάνει ευθέως λόγο για ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, κάτι που απέκλεισε επίσης ευθέως η ΕΚΤ.

 

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΔΝΤ

 

Η μάχη Βρυξελλών – Βερολίνου με το ΔΝΤ θα έχει κάποια κατάληξη αφού το πρόγραμμα τελειώνει. Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα δεν το ξέρει ο ΑΛ. Τσίπρας που θα είναι απλός θεατής. Αλλωστε, τις περισσότερες από τις νέες απαιτήσεις των δανειστών τις προκάλεσε ο ίδιος με τις κινήσεις του κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης, αφενός να την καθυστερήσει περίπου έναν χρόνο και αφετέρου να δώσει μονομερώς τη λεγόμενη «δέκατη τρίτη σύνταξη» που προκάλεσε σεισμικές δονήσεις και μέτρα πάνω από 5 δισ. ευρώ. Το αν θα μείνει ή θα φύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα, θα το διαπιστώσει τους επόμενους μήνες.

Το κορυφαίο γι’ αυτόν ζήτημα είναι: Θα κυλήσουν τα πράγματα ομαλά για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο ή θα χρειαστεί ένα νέο, όπως κι αν αυτό λέγεται, «πιστωτική γραμμή» ή κάτι άλλο; Ο Μοσκοβισί σχεδόν το είπε ότι θα υπάρχει εποπτεία.

Στελέχη που γνωρίζουν καλά τα της διαπραγμάτευσης τονίζουν ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει και νομοθετήσει με τη δεύτερη αξιολόγηση μέτρα για το 2019 και το 2020, καθώς θα μεσολαβήσουν και εκλογές, δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουν τους Έλληνες με μια «καθαρή έξοδο» χωρίς να έχουν πρόγραμμα, δηλαδή με τρίμηνες αξιολογήσεις κ.λπ. Εάν ο κ. Τσίπρας διαπιστώσει ότι η εξέλιξη θα οδηγηθεί εκεί, τότε θα δώσει προτεραιότητα στις συζητήσεις που έχει ήδη κάνει με τους στενούς του συνεργάτες για προσφυγή στις κάλπες.

 

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ

 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι στην κυβέρνηση που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει εικόνα από τις δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου και τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για να γίνει ο εκλογικός αιφνιδιασμός ακόμα και μέσα στο 2017. Αυτό συμβαίνει γιατί εάν η διαφορά από τη ΝΔ δεν είναι πολύ μεγάλη, δηλαδή η τακτική που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση με επισκέψεις σε επενδυτές, δημιουργία θετικού κλίματος και ταχεία προώθηση των προαπαιτουμένων που δεν είναι στην «κόκκινη ζώνη» αποδώσει, τότε η προσφυγή στις κάλπες τον Νοέμβριο θα κόψει στη μέση και τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, αλλά και το συνέδριο θέσεων και αρχών της ΝΔ με το οποίο ο Κ.Μητσοτάκης θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές και να τρέξει ακόμα περισσότερο.

Το σενάριο αυτό έχει συζητηθεί και δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί εάν διαπιστώσουν στο Μαξίμου ότι η αξιολόγηση είναι πιο δύσκολη και πιο βαριά απ’ ό,τι αναμένουν και κυρίως αν η μάχη των δανειστών μεταξύ τους αποβεί εις βάρος της κυβέρνησης που θα αναγκαστεί και νέα μέτρα να πάρει, αλλά και νέο μνημόνιο θα διαφαίνεται στον ορίζοντα. Οι εξελίξεις, ασφαλώς, θα επηρεαστούν και από τις γερμανικές εκλογές όπου θα φανεί η στάση του Βερολίνου με τους όποιους κυβερνητικούς συμμάχους της Άνγκελα Μέρκελ. Πέντε μέρες νωρίτερα, στις 29 Σεπτεμβρίου, θα έρθει στην Αθήνα η Κριστίν Λαγκάρντ η οποία και θα ξεκαθαρίσει τις θέσεις της στην ελληνική πλευρά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.