Ειδησεογραφικό site

Επωάζονται δραματικές εξελίξεις. Η Γερμανία κατά ΔΝΤ και ελληνικού κουρέματος

26

Του Γιάννη Σιδέρη 

Με τα αλάρμ αναμμένα εισήλθε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο ευρωπαίος επίτροπος Pierre Moscovici, προσπαθώντας να μεταδώσει στο ελληνικό επιτελείο την επείγουσα ατμόσφαιρα επικινδυνότητας που πλέον προσλαμβάνουν οι καταστάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ουσιαστικά ζήτησε από τον πρωθυπουργό να σπεύσει να συναινέσει σε όλα, στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, προκειμένου να πάρει την αξιολόγηση, καθώς θα είναι δύσκολο αυτή να κλείσει το Μάρτιο, Απρίλιο ή Μάιο.

Αρκετά αποκαλυπτικός αργότερα, στο δελτίο του Σκάι, αλλά και με τη δέουσα διπλωματικότητα, έλεγε ότι κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει το επόμενο βήμα εντός των επόμενων 24ωρων, προκειμένου να αρθεί το διέξοδο. «Τώρα εξαρτάται από εκείνον», είπε χαρακτηριστικά.

Φυσικά το κυβερνητικό επιτελείο δεν διακατέχεται από την ίδια αίσθηση του επείγοντος. Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, και κατά πολύ γνώστης των κυβερνητικών σχεδιασμών, μιλώντας στον Αντ1 και σχολιάζοντας την εκτίμηση ότι μπορεί να μην υπάρξει ευκαιρία για την αξιολόγηση τον Μάρτιο, απάντησε, με χαλαρότητα «Ή Μάιο, ή Ιούνιο, Ιούλιο...» (ε ναι, ο ένας μήνας πίσω από τον άλλον είναι!). Παράλληλα, χωρίς ο λόγος του να εκπέμπει αυτοσαρκαστικό χιούμορ, όπως θα έπρεπε, δήλωσε: «κάναμε κάθε προσπάθεια, όπως κάνουμε κιόλας, έτσι ώστε να βγούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από τη δεύτερη αξιολόγηση» (ποιος αμφιβάλει;).

Από την πλευρά του ο υπουργός ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παπάς, από την Καλαμάτα, δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει περαιτέρω λιτότητα» (που φύτεψε το λεφτόδεντρο δεν το είπε).

Γενικώς φέρονται έτσι σαν να επιδιώκουν τη ρήξη, όπως ανέφερε και το πολύκροτο σενάριο του Βήματος, (ρήξης και δραχμής), και για το οποίο γίνονται, πλέον της μιας, αναφορές στο Liberal σήμερα. Ωστόσο, η στήλη διατηρεί επιφυλάξεις, επειδή δεν τους έχει τόσο ικανούς: Τέτοια σχέδια ιστορικών διαστάσεων, είναι υπερβολικά μεγαλόπνοα, βαριά και μακιαβελικά, για τους αδύναμους ώμους του κ. Τσίπρα, του κ. Φλαμπουράρη ή έστω του κ. Παππά (τον οποίο η πολιτική παραφιλολογία θέλει δεξιοτέχνη της υπόγειας δράσης). Φυσικά υπήρξε το προηγούμενο της αποκάλυψης του Ρώσου προέδρου Putin, σχετικά με το αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού για τύπωμα δραχμών. Αλλά το άδειασμα και η μετέπειτα αποκάλυψη, δείχνει ότι δεν κινούνται μέσα σε ένα ευρύ και εύρωστο πλαίσιο ισχυρών συμμαχιών. Η αίσθηση που έχει η στήλη – η οποία δεν διεκδικεί το αλάθητο βέβαια – συμπεριλαμβάνεται στον πρόσφατο τίτλο άρθρου της :«Τα παιδία παίζει…». Φυσικά τα παιχνίδια δεν αποκλείουν ενίοτε και τα ατυχήματα.

Επωάζεται σκλήρυνση της γερμανικής πολιτικής;

Δραματική αλλαγή της γερμανικής πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα, με απομάκρυνση του ΔΝΤ, προαναγγέλλει  πρωτοσέλιδο άρθρο της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή και αντιπροέδρου τoυ CSU, Manfred Weber, ο οποίος τονίζει πως «η Ευρώπη μπορεί να σταθεί μόνη στα πόδια της».

Χαρμόσυνο ακούγεται, θα μπορούσε να είναι μια ιδεατή εξέλιξη για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς μια απομάκρυνση του Ταμείου είναι ο μόνιμος στόχος της. Ωστόσο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Ελλάδα χάνει το μοναδικό της σύμμαχο για το οιονεί αίτημά της, περί κουρέματος του χρέους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την SZ, η οποία επικαλείται τον κ. Weber, στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης, αυξάνεται ολοφάνερα η διάθεση για μια σημαντική αλλαγή πορείες αναφορικά με την πολιτική διάσωσης της Ελλάδας». Ο Γερμανός Πολιτικός σημειώνει: «Από τη στιγμή που το ΔΝΤ εμμένει στο ενδεχόμενο κουρέματος, τότε θα πρέπει να το αφήσουμε να αποχωρήσει».

Ο κ. Weber που ως γνωστόν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κας Merkel, χαρακτηρίζει την παρουσία του Ταμείου έως τώρα, ως χρήσιμη, λόγω της τεχνογνωσίας του. Ωστόσο, αφού επιμένει να θέτει ως όρο της συμμετοχής του το κούρεμα του ελληνικού χρέους, θεωρεί ένα τέτοιο αίτημα ως εξαιρετικά άδικο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες υλοποίησαν τα δικά τους προγράμματα χωρίς ελάφρυνση του δικού τους χρέους.

Μάλλον πρόκειται για δυσοίωνη εξέλιξη, καθώς η Ελλάδα θα μείνει μόνη της, ενώπια ενωπίω, όχι με τον Schaeuble ως πρόσωπο, αλλά με την στροφή της γερμανικής πολιτικής.

Εδώ πλέον αποκτούν δυναμική άλλα σχέδια, ευρύτερης εμβέλειας από τις ελληνικές φαντασιοπληξίες. Σχέδια που αυτοί που τα οργανώνουν έχουν και τη δύναμη να τα επιβάλουν. Ίσως έχουν σχέση και με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Παρίσι, καθώς η Rothschild συμβουλεύει πλέον τη χώρα για το χρέος της, αλλά και για τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

Καλοδιάθετος φίλος ο κ. Moscovici, αλλά ανεχέγγυος (δήλωνε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 90% των προαπαιτούμενων και λίγο μετά ο Τσακαλώτος παραδεχόταν ότι μόνο το 1/3 αυτών έχει υλοποιηθεί). Ως εκ τούτου η δήλωσή του, ότι «δεν υπάρχει πλέον απειλή για Grexit», και ότι το ΔΝΤ είναι «δικλείδα ασφαλείας» για τη Ελλάδα, ενδεχομένως σε λίγο καιρό να μην έχει αντίκρισμα. Από την πλευρά του ο Jeroen Dijsselbloem δήλωσε ότι «Η Ελλάδα χρεοκοπεί χωρίς το ΔΝΤ».

Όμως και οι δυο τους μάλλον τελούν άνευ γνώσης των γερμανικών σχεδίων.

Αναδημοσίευση από το liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.