Ειδησεογραφικό site

Επανέρχονται τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

78

Οι αποφάσεις  πίσω από την… πλάτη της κυβέρνησης  μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για την παραμονή του ταμείου στο πρόγραμμα φέρνουν πρόσθετα μέτρα ως το… 2020 και το σενάριο εκλογών τον ερχόμενο Μάρτιο να παίρνει… σάρκα και οστά

 

Από την Αβάνα και την κηδεία του Κομαντάντε , μέχρι τον τόπο των ελαφιών ,το Αμπουντάμπι, όπου θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι βέβαιο πως μελετά όλα τα ενδεχόμενα με κυρίαρχο αυτό των εκλογών τον Μάρτιο.

Επισήμως το Μαξίμου ανοιγοκλείνει το θέμα κατά το δοκούν , ενώ και το  κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά άλλοτε εκλογές, και άλλοτε αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Έτσι η κυβέρνηση προσδοκά και επιμένει για μια πολιτική συμφωνία, ξορκίζοντας το 4ο μνημόνιο, ενώ η Νέα Δημοκρατία φοβάται ότι αυτό έρχεται από τα λάθη της κυβέρνησης και γι’ αυτό επιμένει να θέτει το θέμα των πρόωρων εκλογών. Η  ηγεσία της Ν.Δ. εκτιμά ότι η κυβέρνηση, θέλοντας να περιορίσει τις πολιτικές και εκλογικές απώλειες θα προσφύγει σε εκλογές και θεωρούν «γελοίο» το επιχείρημα των κυβερνώντων ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα συμφωνήσει χωρίς αντιστάσεις με τους πιστωτές και φέρνει 4ο μνημόνιο». Αγκάθι για τα κυβερνητικά σχέδια είναι οι συζητήσεις όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν  πίσω από την… πλάτη της ελληνικής κυβέρνησης  μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για την παραμονή του ταμείου στο πρόγραμμα (το Μέγαρο Μαξίμου το ήθελε ως παρατηρητή και όχι με ενεργή συμμετοχή), είναι τα πρόσθετα μέτρα όχι ως το 2018, αλλά αυτά που φθάνουν έως το 2020.

Το βέβαιο πάντως είναι πως τα κομματικά γραφεία  τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Δημοκρατίας  ζουν σε ρυθμούς εκλογικής διαδικασίας για παν ενδεχόμενο. Σε αντίστοιχη ετοιμότητα και βρίσκεται και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και το Ποτάμι (που μετρά συνεχής απώλειες…), ενώ κατά καιρούς εκλογές ζητάει και η Ένωση Κεντρώων.

Σε ότι αφορά μάλιστα το κυβερνών κόμμα να θυμίσουμε πως η αρχή για την εκλογολογία  άρχισε δια στόματος του Αλέξη Τσίπρα όταν μιλώντας για την αξιολόγηση  πριν από δύο περίπου εβδομάδες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ  εμφανίστηκε ναι μεν αισιόδοξος αλλά υπογράμμισε χαρακτηριστικά : «Αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα σήμαινε εκλογές και τέταρτο μνημόνιο».

Και μπορεί  στην Ηρώδου Αττικού κατά καιρούς να έχουν διαψεύσει το σενάριο των πρόωρων εκλογών το βέβαιο είναι πως κορυφαία κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις του αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό.

Τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και ο Πάνος Σκουρλέτης άφησαν να εννοηθεί  ότι οι εκλογές είναι έξω από.. την πόρτα του Μαξίμου. Ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών για την β΄ αξιολόγηση και την διευθέτηση του χρέους. Σημείωσε δε ότι ο φετινός Δεκέμβριος θα είναι εξίσου κρίσιμος με το καλοκαίρι του 2015 αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο των εκλογών κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για  πως οι εταίροι έχουν παράλογες απαιτήσεις και ζητούν μέτρα ακόμα και μετά το 2018 στα οποία περιλαμβάνονται περικοπές μισθών στο δημόσιο, μειώσεις συντάξεων καθώς και μείωση του αφορολόγητου.

Από την πλευρά του και ο Πάνος Σκουρλέτης μπήκε στον χορό της εκλογολογίας. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Εσωτερικών αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να ασκηθούν πιέσεις στην κυβέρνηση για την υπογραφή 4ου μνημονίου είπε χαρακτηριστικά ότι «Αν υπάρξει τέτοιου είδους πίεση, φοβάμαι πολύ ότι τότε ενσυνείδητα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τουλάχιστον από την άλλη πλευρά, αποφασίζουν ότι μπαίνουμε πια σε νέο περίοδο αστάθειας πολιτικής αλλά και οικονομικής».

Από την άλλη, το Μαξίμου  δια στόματος Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών επιχείρησε να κλείσει τα όποια εκλογικά σενάρια επαναλαμβάνοντας  πεισματικά σχεδόν σε κάθε ερώτηση που αφορούσε πολιτικές εξελίξεις πως η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για συμφωνία το αργότερο έως το τέλος του τρέχοντος έτους και plan b ( συμπεριλαμβανομένων των εκλογών), δεν υπάρχει στα συρτάρια της. 

Είναι όμως γεγονός πως η  κυβέρνηση ενόψει των νέων δεδομένων της διαπραγμάτευσης και υπό την πίεση του χρόνου,  χρησιμοποιεί την προσφυγή στις  κάλπη είτε ως  απειλή προς τους εταίρους ή ως επιδίωξη της ΝΔ και τους αρχηγού της  Κυριάκου Μητσοτάκη με σκοπό αναλόγως των συνθηκών να πάρει τις τελικές αποφάσεις της.

Από την άλλη αν η κυβέρνηση- κατόπιν εντολών των δανειστών και των  μνημονίων  – κληθεί να ψηφίσει μέτρα για το 2018 χωρίς να υπάρξει μία δέσμευση για το χρέος από την Κομισιόν, τότε δεν αποκλείεται  ο πρωθυπουργός να προκηρύξει εκλογές χρησιμοποιώντας ως άλλοθι ότι  η  ΝΔ και ο  Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων πίεσαν τους εταίρους να μην κλείσει η αξιολόγηση προκειμένου να συνεχιστεί στο μέλλον με ευνοϊκότερες συνθήκες για τους δανειστές και άλλη κυβερνητική πλειοψηφία.

Την ίδια ώρα και για λόγους εσωκομματικής ηρεμίας το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει   σε όλα τα αρμόδια κυβερνητικά και κομματικά όργανα πως  αυτή είναι η τελευταία δύσκολη αξιολόγηση και να προετοιμάζονται για θετικές εξελίξεις- έστω και μικρές είναι τα χαρακτηριστικά τους λόγια-  στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Πάντως, τα αυτιά και τα μάτια της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι ορθάνοιχτα περιμένοντας να δουν τι μέλει γενέσθαι. Δεν είναι πάντως λίγοι εκείνοι που και λόγω την εορτών των Χριστουγέννων νιώθουν μια δυσφορία για την επιστροφή τις εκλογικής τους βάση

 

Της Κατερίνας Καραδήμα

Τα σχόλια είναι κλειστά.