Ειδησεογραφικό site

ΕΟΦ: Κάθε Έλληνας καταναλώνει 50 συσκευσίες φαρμάκων τον χρόνο

86

To ότι  στη χώρα μας καταγράφονται υψηλές πωλήσεις φαρμάκων είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο. Σύμφωνα, ωστόσο, με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), το 2016 πωλήθηκαν στην Ελλάδα 547,18 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων, δηλαδή αναλογούν περίπου 50 συσκευασίες σε κάθε Έλληνα.

Παρά την ιδιαίτερη αυτή «επίδοση» στην κατανάλωση φαρμάκων και παρά την «εξοικείωση» που έχουν με τα φάρμακα ως προϊόντα, όμως, οι Έλληνες δεν γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν τα φάρμακα μετά την ολοκλήρωση του κύκλου «ζωής» τους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας για τη διαχείριση του φαρμάκου, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στο πλαίσιο ημερίδας, σχεδόν τέσσερις στους δέκα Έλληνες θεωρούν τα φάρμακα οικιακά απορρίμματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τρόπο διαχείρισης τους σε σχέση με τους ίδιους, με το προϊόν αλλά και το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, πολύ μικρό ποσοστό γνωρίζει τις σωστές πρακτικές διαχείρισης των ληγμένων φαρμάκων, κάτι που αποτυπώνεται στη ρύπανση του περιβάλλοντος και στη δημόσια υγεία. Το 37% των Ελλήνων πετάει τα ληγμένα φάρμακα στα σκουπίδια ή στην τουαλέτα. Επίσης, το 50% δεν γνωρίζουν ποια είναι η χρήση των πράσινων κάδων των φαρμακείων. Το θετικό είναι βεβαίως πως το 83% δηλώνει πως γνωρίζει πολύ καλά τι περιέχει το οικιακό φαρμακείο.

Άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε στην ίδια ημερίδα – την οποία διοργάνωσαν ο φορέας  GIVMED σε συνεργασία με τους Φαρμακοποιούς του Kόσμου-  έδειξε πως η ελληνική κοινωνία δεν είναι αρκετά εξοικειωμένη με τη δωρεά φαρμάκων. Όπως έδειξε ποιοτική έρευνα, σε  35 κοινωφελείς φορείς που διαχειρίζονται δωρεές φαρμάκων, ποσοστό 28% δώρισε φάρμακα τους τελευταίους 12 μήνες, 4% αγοράζει φάρμακα για να τα δωρίσει και 28% δε δωρίζει επειδή δεν γνωρίζει που να τα δωρίσει.

Η ημερίδα υλοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.