Ειδησεογραφικό site

Ένωση Ιατρών: Επικίνδυνες οι συνθήκες διακομιδής νεογνών στα νοσοκομεία της Αττικής

171

 

Επικίνδυνες χαρακτηρίζει τις συνθήκες διακομιδής των νεογνών στα νοσοκομεία της Αττικής, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), αναδεικνύοντας το θέμα μετά από κοινή καταγγελία γιατρών πέντε νοσοκομείων του λεκανοπεδίου (Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, «Αλεξάνδρα», «Έλενα Βενιζέλου», «Αττικόν») και ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την άμεση λύση του προβλήματος.

Οι διακομιδές των νεογνών γίνονται με τη συνοδεία γιατρών από παιδιατρικές κλινικές οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΚΑΒ. Όταν π.χ. εφημερεύει το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και πρέπει να διακομιστεί νεογνό σε άλλο νοσοκομείο, η διακομιδή γίνεται με τη συνοδεία παιδιάτρου- νεογνολόγου του νοσοκομείου, ο οποίος στη διάρκεια της εφημερίας του θα «δεσμευτεί» για τη συγκεκριμένη διαδικασία όσο χρειαστεί και στη συνέχεια θα επιστρέψει στα καθήκοντά του στην παιδιατρική κλινική.

Η πρακτική αυτή για τις διακομιδές νεογνών, αναφέρει η ΕΙΝΑΠ, δημιουργεί χαώδες πρόβλημα στη λειτουργία των μονάδων καθώς λειτουργούν με το μισό προσωπικό σε σχέση με αυτό που προβλέπουν τα οργανογράμματα. Η περίπτωση του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» αναφέρεται ενδεικτικά: οι πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις ιατρικού προσωπικού είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν στο νοσοκομείο μόλις 4 νεογνολόγοι για την κάλυψη όλων των βαρδιών και των εφημεριών.

Επιπλέον, το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ αναφέρει πως υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έχει κρίνει αυτόν τον τρόπο λειτουργίας παράνομο διότι οι γιατροί αναγκάζονται σε υπερεργασία υπερβαίνοντας το νόμιμο όριο των εφημεριών ανά μήνα.

Από την πλευρά τους, οι γιατροί επισημαίνουν πως η διακομιδή νεογνών είναι μια πάρα πολύ σημαντική και ευαίσθητη διαδικασία, η οποία πρέπει να εκτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό με καθορισμένους τους ρόλους όλων των συμμετεχόντων και θέτουν εαυτούς στη διάθεση του ΕΚΕΠΥ που έχει τη διαχείριση των εφημεριών, αλλά με προσδιορισμό των αναγκαίων επιστημονικών κριτηρίων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.