Ειδησεογραφικό site

Ένα βήμα πριν τον «εμφύλιο» στον ΣΥΡΙΖΑ

79

Ένα δύσκολο φθινόπωρο περιμένει τον Αλέξη Τσίπρα που θα προσπαθήσει να πείσει σήμερα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας πως οι διαφορές που υπάρχουν δεν είναι προσωπικές, αλλά μόνο πολιτικές. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βάλει στο τραπέζι το χρονοδιάγραμμα, αλλά και τους όρους με τους οποίους το κόμμα θα πορευτεί προς το Συνέδριο.

Αυτή η συζήτηση δεν έγινε έως τώρα και σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο η καλοκαιρινή ραστώνη, αλλά και οι εκ διαμέτρου διαφορετικές οπτικές για τις αλλαγές στο κόμμα, που από τη στιγμή της εκλογικής ήττας φάνηκαν πως υπήρχαν στην Κουμδουνδούρου. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν πως λίγα 24ωρα μετά την εκλογική ήττα της 7ης Ιουλίου είχαν φτάσει στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα εισηγήσεις για την απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη από τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.

Στελέχη είχαν προδικάσει τη σκληρή κομματική γραμμή που θα ακολουθήσει ο γραμματέας για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι είχε πέσει ως πρόταση από ορισμένους «προεδρικούς» το όνομα της Όλγας Γεροβασίλη με τον Αλέξη Τσίπρα, όμως, να “παγώνει” κάθε τέτοιου είδους συζήτηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε τον Ιούλιο που πέρασε να μην μπει το κόμμα σε έναν κύκλο εσωστρέφειας, αλλά αυτό δεν απεφεύχθη, αφού τον Αύγουστο ο Πάνος Σκουρλέτης έγινε αντικείμενο στοχοποίησης από συντρόφους του και για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ακολούθησε μέσα στις διακοπές ένα τηλέφωνημα του Πάνου Σκουρλέτη στον Αλέξη Τσίπρα με τα πνεύματα να ηρεμούν μέτα τη σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης στην Κουμουνδούρου.

Τα “στρατόπεδα”, ωστόσο, μέσα στο κόμμα έχουν σχηματιστεί με τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Νίκο Βούτση και τον Νίκο Φίλη, που βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης και πολύ σύντομα θα επιστρέψει στα καθήκοντά του, να υπερασπίζονται το αριστερό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ που τον έφερε στην εξουσία το 2015. Στο πλευρό τους βρίσκονται και οι “53+” με τον Θεόδωρο Δρίτσα, την Τασία Χριστοδουλοπούλου και τον Πάνο Λάμπρου να τους εκπροσωπούν στο όργανο, ενώ και ο Αριστείδης Μπαλτάς σε πρόσφατη αρθρογραφία του είχε σταθεί απέναντι στην εκλογή του προέδρου από τη βάση.

Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα στην Κουμουνδούρου η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που έχει επιλέξει να παραμείνει σιωπηλός και η στάση του θυμίζει τον Αύγουστο του 2015, όταν απέφευγε τις δηλώσεις προκαλώντας ένα μεγάλο ερωτηματικό για το αν θα είναι υποψήφιος με το κόμμα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η πτέρυγα των “προεδρικών” με τους Νίκο Παππά, Όλγα Γεροβασίλη, Ρένα Δούρου και Αντώνη Κοτσακά επιχειρεί να αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον βασικό πόλο του προοδευτικού φάσματος στη χώρα και βρίσκεται στην απέναντι πτέρυγα από τους “κομματικούς”.

Δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών” δήλωνε πως “το ζήτημα σήμερα δεν είναι να δώσουμε τη μάχη της ταυτότητας και της πίστης στην παράδοση, αλλά ούτε και να μετατρέψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα σε μια περίοδο που η σοσιαλδημοκρατία έχει χρεοκοπήσει ιστορικά”.

Πιο συναινετικός εμφανίζεται ο εκπρόσωπος Τύπου Αλέξης Χαρίτσης που σε συνέντευξή του στον “Real FM”, παρέχοντας απόλυτη στήριξη στον Πάνο Σκουρλέτη και στις επιθέσεις που δέχεται, δήλωσε πως “όλοι μαζί – και σε αυτό δεν υπάρχει καμία αντίρρηση και καμία διαφωνία – θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα, ώστε το κόμμα μας να το κάνουμε πιο ανοιχτό και ταυτόχρονα ένα κόμμα με σύγχρονη αριστερή προοδευτική ταυτότητα, στίγμα και στρατηγική”.

Ενόψει της ΔΕΘ και της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη οι οδηγίες που αναμένεται να δοθούν σήμερα είναι πως πρέπει να πέσουν οι τόνοι και το κόμμα να μην αποπροσανατολίζεται από τον βασικό του στόχο που είναι η παρακολούθηση του έργου της κυβέρνησης και η άσκηση άμεσης, στοχευμένης, τεκμηριωμένης και σκληρής αντιπολίτευσης, όπου χρειάζεται

Τα σχόλια είναι κλειστά.