Ειδησεογραφικό site

Ένα είν’ το κόμμα και δεν μοιράζεται σε «τιμάρια»

462

Με φυγή προς τα εμπρός και καθαρές λύσεις, η Φώφη Γεννηματά βάζει τέλος στην πανσπερμία απόψεων και αποκλίσεων που εμφανίστηκαν εσχάτως με αφορμή τη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Η πρώτη κίνηση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ήταν να διαγράψει από την Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος πέρασε την «κόκκινη» γραμμή και αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Τη διαγραφή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ είχαν «δείξει» αρκετοί βουλευτές και στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας στο παρασκήνιο ότι «δεν μπορεί το 0,4% να θέλει να καθορίσει την πολιτική ατζέντα και να προκαλεί εσωστρέφεια και διχασμό».
Στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείου υπογραμμίζουν την απόφαση που είχε λάβει το καλοκαίρι η ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με την οποία θα υπερψήφιζε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τη Συμφωνία των Πρεσπών μόνο αν ο κ. Τσίπρας προκήρυττε εκλογές. «Τώρα δεν θέτει αυτόν τον όρο», σημειώνουν με νόημα.
Επίσης, με αφορμή τους ισχυρισμούς του Θανάση Θεοχαρόπουλου πως του έγινε πρόταση να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας εάν αποφάσιζε να καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, κύκλοι του κόμματος σχολίαζαν ότι «στον χώρο της Κεντροαριστεράς κάναμε πάντοτε συνεργασίες με πολιτικό πλαίσιο και διαφάνεια κι όχι παζάρια μ’ άλλα κόμματα».
Κατά πληροφορίες, πάντως, στο παρασκήνιο ο κ. Θεοχαρόπουλος ήταν αυτός που φέρεται να είχε ζητήσει από την κυρία Γεννηματά τη συμπερίληψή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ ώστε να διασφαλιστεί η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της ΔΗΜΑΡ στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Για το ίδιο θέμα κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι αποκαλυπτικοί για το τι στην πραγματικότητα έκανε ή θέλει να κάνει ο οποιοσδήποτε». Ερωτηθείσα μάλιστα η Φώφη Γεννηματά αν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχει κάνει συμφωνία με τον πρωθυπουργό, δεν το απέκλεισε. «Το αν έχει υπάρξει συμφωνία, θα φανεί. Έρχονται εκλογές», είπε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ σε πρόσφατη συνέντευξή της.
Με σκληρή γλώσσα απέναντι στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ μιλούν αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για αχαριστία εκ μέρους του, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι στις εκλογές του 2015 τού έκαναν δώρο τη θέση του επικεφαλής στο Επικρατείας. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η δήλωση της Εύας Καϊλή, με την οποία κάλεσε τον Θανάση Θεοχαρόπουλο να παραδώσει άμεσα την έδρα του.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Μετά την αποχώρηση του Ποταμιού, τη διαγραφή Θεοχαρόπουλου και τη διαφοροποίηση του Γιώργου Παπανδρέου για το «Μακεδονικό», η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να προχωρήσει και στο επόμενο βήμα. Στη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου του κόμματος για το τέλος Μαρτίου μετά την εκλογή συνέδρων από τη βάση. Το συνέδριο θα εκλέξει τα νέα συλλογικά όργανα του κόμματος -Κεντρική Επιτροπή και Εκτελεστική Γραμματεία- θα επαναπροσδιορίσει το Καταστατικό του, θα επικυρώσει την αυτόνομη πορεία της Παράταξης αλλά θα πάρει και πολιτικές αποφάσεις που θα δεσμεύουν άπαντες ώστε να αποκτήσει σταθερή και πεντακάθαρη θέση σε όλα τα μεγάλα θέματα.
Με την απόφασή της για συνέδριο η Φώφη Γεννηματά βάζει τέλος στον πολυκομματικό χαρακτήρα του ΚΙΝΑΛ και προχωρά στον μετασχηματισμό του σε ενιαίο πολιτικό φορέα χωρίς ποσοστώσεις και συνιστώσες. Σύμφωνα με τους παροικούντες στην «πράσινη Ιερουσαλήμ», η απόφασή της δεν είχε ως αποδέκτη του μηνύματός της μόνο τον Θανάση Θεοχαρόπουλο αλλά απευθύνεται και στον Γιώργο Παπανδρέου. Χρησιμοποιώντας, μάλιστα, και την ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου περί «τιμαρίων», κατέστησε σαφές πως θέλει να θέσει τέρμα στη «Βαβυλωνία» του πολυκομματικού εγχειρήματος.
Ο ενιαίος φορέας αποτελούσε θέση πολλών στελεχών, όπως του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος από τις εκλογές για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς είχε ταχθεί υπέρ της ίδρυσής του με την αυτοκατάργηση των συνεργαζόμενων κομμάτων προκειμένου να μην επικρατήσουν φαινόμενα εσωκομματικής «Βαβέλ».
Μάλιστα, η Φώφη Γεννηματά κατανοώντας το αδιέξοδο με τις συμμαχίες είπε ότι «ο πολυκομματικός φορέας αντί να ενισχύσει τον πλουραλισμό, οδήγησε σε σύγχυση» γι’ αυτό εξήγησε ότι επέλεξε την επίσπευση των βημάτων για την ολοκλήρωση των λειτουργιών του Κινήματος Αλλαγής ως ενιαίου φορέα της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Όπως υπενθύμισε, «στο ιδρυτικό συνέδριο, τα κόμματα που μετείχαν στο Κίνημα Αλλαγής ζήτησαν να υπάρξει εκπροσώπηση όλων των κομμάτων σε ένα μεταβατικό στάδιο που θα τελείωνε μετά τις εκλογές».

ΕΝΑ ΕΙΝ’ ΤΟ ΚΟΜΜΑ
Μετά και τα νέα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται, όσοι επιθυμούν να παραμείνουν εντός του νέου φορέα θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους σε αυτόν ως μέλη του απευθείας και όχι μέσω των υφιστάμενων κομμάτων ή των κινήσεων, τα οποία θα πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία τους και να μην δραστηριοποιούνται παράλληλα με το Κίνημα Αλλαγής. Ερωτηματικό, πάντως, παραμένει αν θα ανταποκριθεί ο πρώην πρωθυπουργός στο κάλεσμα να διαλύσει το κόμμα που ίδρυσε ο ίδιος, με δεδομένο ότι εντάχθηκε στο ΚΙΝΑΛ υπό τον όρο της διατήρησης της κομματικής οντότητας του ΚΙΔΗΣΟ.
Εξάλλου, οι καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η εκλογή συνέδρων από τη βάση θα φέρει σε δύσκολη θέση τόσο το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού όσο και το στρατόπεδο του Γιώργου Καμίνη, αφού ο κύριος όγκος των αντιπροσώπων θα προέρχεται από τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκλογή των οργάνων και τις νέες εσωκομματικές ισορροπίες.
Στο μεταξύ, επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζουν ότι το κόμμα θα κατέβει στις εκλογές ως Κίνημα Αλλαγής και δεν υφίσταται ζήτημα αναβίωσης και «επιστροφής» στο ΠΑΣΟΚ.
Εν όψει μάλιστα του συνεδρίου, απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση και προς τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ για συμμετοχή στο συνέδριο του Μαρτίου, παρόλο που η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος -έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση- αποφάσισε κατά πλειοψηφία το «διαζύγιο» με το ΚΙΝΑΛ.
«Επιθυμούμε να είναι εδώ για να συνδιαμορφώσουμε την πορεία της παράταξης. Η Ανανεωτική Αριστερά συνέβαλε και συμβάλλει στην ενιαία έκφρασή της», τονίζουν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι με κείμενο-παρέμβαση που έδωσαν στη δημοσιότητα 19 από τα 35 στελέχη της ΔΗΜΑΡ -εκλεγμένα από τους συνέδρους της στην Κ.Π.Ε του ΚΙΝΑΛ, στο πλαίσιο του συνεδρίου του περασμένου Μαρτίου- τάσσονται υπέρ της ενότητας και παραμονής τους στο Κίνημα Αλλαγής. Παράλληλα, ζητούν άμεση σύγκλιση της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ καθώς, όπως εκτιμούν αρκετά εξ αυτών, η απόφαση για έξοδο από το Κίνημα Αλλαγής είναι μειοψηφική στο όργανο.

ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ
Όσον αφορά τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που είχαν ανακοινωθεί ως υποψήφιοι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ξεκίνησαν σειρά επαφών μαζί τους προκειμένου να δουν αν παραμένουν στα ψηφοδέλτια ώστε σε διαφορετική περίπτωση να αντικατασταθούν από άλλα στελέχη του χώρου.
Την ίδια ώρα έμπειρα στελέχη κρούουν τον κώδωνα για τον κίνδυνο να μετατραπεί το συνέδριο, στο παραπέντε των εκλογικών αναμετρήσεων, σε μάχη των μηχανισμών που θα προκαλούσε εκφυλισμό της διαδικασίας και αρνητική εικόνα έναντι της κοινής γνώμης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξουν φωνές που θα ζητούν σοβαρή πολιτική προετοιμασία και σχεδιασμό αλλά και «συμφωνία κυρίων» μεταξύ των κυριότερων πτερύγων του ΠΑΣΟΚ. Τα βήματα και ο οδικός χάρτης για το συνέδριο αναμένεται να συζητηθούν στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος (Κεντρική Επιτροπή – Εκτελεστική Γραμματεία), όπου θα αξιολογηθούν όλα τα νέα δεδομένα και θα συζητηθεί η εγκύκλιος για τις εσωκομματικές εκλογές.
Πάντως, παρά τις πιέσεις που δέχεται το Κίνημα Αλλαγής, στη Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα πορευτούν προς τις εκλογές χωρίς άλλες απώλειες και θα αποκρούσουν αποτελεσματικά την προσπάθεια διεμβολισμού του χώρου από τον Αλέξη Τσίπρα. Ερωτηθείς μάλιστα ο Παύλος Χρηστίδης για το αν το ΚΙΝΑΛ έχει υποστεί πολιτική φθορά από τις τελευταίες εξελίξεις, απάντησε αρνητικά υπενθυμίζοντας πως η Φώφη Γεννηματά έχει μιλήσει για το σχέδιο του κ. Τσίπρα να πληγεί το Κίνημα Αλλαγής που εξυπηρετεί και τον κ. Μητσοτάκη. «Απάντηση θα δώσει το Συνέδριο και η αυτόνομη πορεία της παράταξης», υπογράμμισε σημειώνοντας ότι ο κόσμος της Κεντροαριστεράς βλέπει ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να την εκπροσωπήσει με την Έλενα Κουντουρά, τον Θ. Παπαχριστόπουλο, την Κατερίνα Παπακώστα και άλλους».

Ο ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ
Στο μεταξύ, η Συμφωνία των Πρεσπών έφερε τα πάνω-κάτω στην «τράπουλα» των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, με το μεγάλο θύμα να είναι το Ποτάμι που έμεινε χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα ενώ, αντίθετα, το Κίνημα Αλλαγής άντεξε στην πίεση και εμφανίστηκε «μπετόν» στην ψηφοφορία.
Άλλωστε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να αριθμεί σύντομα 20 βουλευτές, καθώς τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν έντονα πληροφορίες για προσχώρηση του ανεξάρτητου βουλευτή Στάθη Παναγούλη, ο οποίος εδώ και καιρό έχει εκφράσει την πρόθεσή του να ενταχθεί στο Κίνημα Αλλαγής.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο είχε κάνει την εμφάνισή του στο κλειστό του Σπόρτινγκ στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Κινήματος Αλλαγής για τον έναν χρόνο από την εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του κόμματος. Η παρουσία του είχε προκαλέσει τότε αντιδράσεις και δυσαρέσκεια σε στελέχη του κόμματος με αφορμή τα όσα είχε πει στο παρελθόν κατά του ΠΑΣΟΚ. Η προσχώρηση Παναγούλη, εάν επιβεβαιωθεί, θα αντισταθμίσει τη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Μετά τη διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και την ανεξαρτητοποίηση των Γιώργου Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανού που στηρίζουν τη προσέγγιση με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, το Ποτάμι «στέρεψε» και από βουλευτές. Έμεινε με τρεις, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υφίσταται στη Βουλή ως Κοινοβουλευτική Ομάδα αφού έχασε τον «μαγικό αριθμό» των πέντε βουλευτών. Από τη στιγμή δε που διαλύθηκε, για να επανασυσταθεί απαιτούνται δέκα βουλευτές, πράγμα που φαντάζει μακρινό όνειρο.

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης χάνει όλα τα προνόμια τα οποία έχουν οι Κ.Ο. βάσει του Κανονισμού της Βουλής, δηλαδή δεν δικαιούται να τοποθετείται στη Βουλή ως πολιτικός αρχηγός αλλά μόνο ως απλός βουλευτής. Παράλληλα, το κόμμα χάνει το δικαίωμα να ορίζει εισηγητή στα νομοσχέδια και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας ενώ, επίσης, δεν θα δικαιούται να διαθέτει γραφεία στη Βουλή, με τους μετακλητούς υπαλλήλους οι οποίοι υπηρετούν σήμερα στην Κ.Ο. να πρέπει να απολυθούν.
Το Ποτάμι πλέον μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά όσον αφορά τα επόμενα βήματα και ο Σταύρος Θεοδωράκης βλέπει βουλευτές και στελέχη του να μετακινούνται από την μια κοίτη στην άλλη. Ο ίδιος επιμένει ότι το κόμμα του θα κατέβει αυτόνομο στις εκλογές, ωστόσο λόγω της ακραίας πόλωσης όλοι ξέρουν ότι δεν θα πετύχει ξανά κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Θα επιδιώξει να συμπράξει προεκλογικά με κάποιο κόμμα; Είναι κάτι που μένει να φανεί.

Τα σχόλια είναι κλειστά.