Ειδησεογραφικό site

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ, ραβασάκια εναντίον Παππά στο Μαξίμου

100

Φωτιά μοιάζει να έχει πάρει το Μέγαρο Μαξίμου με τις συνεχείς διαβουλεύσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και των στενών συνεργατών του με κύριο στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης,  αλλά και τη λύση που θα καθησυχάσει το εσωτερικό του κόμματος, την ίδια ώρα που η Κουμουνδούρου ταλανίζεται από τον υπόγειο πόλεμο μεταξύ των παλιών – ιστορικών στελεχών  και αυτών της νεότερης γενιάς.

Μάλιστα η δυσφορία που νιώθουν ακόμη και για τον πιο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, τον κ. Νίκο Παππά, είναι τόσο έντονη που κάποιοι υποστηρίζουν πως τα σημειώματα και οι παραινέσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα είναι σχεδόν καθημερινές.

Με αφορμή και το φιάσκο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, της αδειοδότησης των καναλιών  κάποια από τα ιστορικά στελέχη αναφέρονται σε εκείνον χρησιμοποιώντας το προσωνύμιο… «ο Λαλιώτης του ΣΥΡΙΖΑ…», δηλαδή ότι είναι ο άνθρωπος του προέδρου.

Ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που μιλούν για τη φιλία του με τον υπουργό Άμυνας κ. Καμμένο, υποστηρίζοντας πως ο στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα αν και αριστερόχειρας αποκτά όλο και πιο δεξιά σκέψη.

Μάλιστα τα τελευταία 24ωρα -εν όψει και της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο-  οι συναντήσεις και οι διαβουλεύσεις τόσο στην Ηρώδου Αττικού όσο και στην Κουμουνδούρου καλά κρατούν με στόχο να ξεδιαλύνουν… το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και τις διαφορές τους.

 

«ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ» ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Από την πλευρά του Μαξίμου είναι ξεκάθαρο πως περιθώρια για υποχωρήσεις υπάρχουν αρκεί «να μη γίνουν βήματα πίσω σε ζητήματα αρχών». Είναι σχεδόν βέβαιο πως ο πρωθυπουργός δεν θέλει να έρθει σε σύγκρουση με τους δανειστές γεγονός που θα οδηγούσε σε ατελείωτες ώρες διαπραγματεύσεων και συμπερασματικά σε εκλογές…

Την ίδια ώρα –αν και το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν ανοίγει τα χαρτιά του-  πολλά από τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν… πρόθυμοι να αποδεχτούν τη νομοθέτηση της μείωσης του αφορολόγητου ως ένδειξη καλής θέλησης για το σύντομο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Μεγάλο ρόλο για τις τελικές αποφάσεις θα παίξει το «παζάρι» που θα γίνει με τους θεσμούς σε ζητήματα, όπως η μείωση των συντάξεων, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά και τα εργασιακά.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές πάντως υποστηρίζουν πως η πολιτική διαχείριση της μείωσης του αφορολόγητου είναι πιο εύκολη σε σχέση με αυτή της μείωσης των συντάξεων.

Στο μεταξύ, το Μαξίμου έχει διαμορφώσει τη γραμμή που θα ακολουθηθεί τις ημέρες που απομένουν μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, με στόχο πάντα την όσο δυνατόν συντομότερο κλείσιμο της αξιολόγησης.

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΚΑΙ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από την πλευρά  του  -παρά τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου- σε κάθε ευκαιρία φροντίζει να θυμίζει τη συλλογική ευθύνη έναντι της κυβερνητικής πολιτικήςυπογραμμίζοντας πως μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρχουν «δεξιοί» που θα εφαρμόζουν μέτρα και «αριστεροί» που διαμαρτύρονται.

«Τα συμφωνηθέντα, όλοι μαζί τα συμφωνούμε και όλοι μαζί τα εφαρμόζουμε. Δεν τα εφαρμόζουν οι δεξιοί του κόμματος και οι αριστεροί λένε κάτι άλλο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο άτυπος επικεφαλής της ομάδας των +53.

Και αν το κλείσιμο της αξιολόγησης αποτελεί το μέγιστο πρόβλημα για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ο Αλέξης Τσίπρας  –και λόγω της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ- μοιάζει εγκλωβισμένος τόσο από την εσωκομματική αντιπολίτευση όσο και από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που τον φέρνουν σε δύσκολη θέση.

Πρόσφατο παράδειγμα οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη: «Η ποσοτική χαλάρωση αυτή τη στιγμή είναι ένα δευτερεύον ζήτημα. Δεν σημαίνει ότι αν δεν μπούμε τον Μάρτιο, δεν υπάρχει ζωή μετά από αυτό», υπογράμμισε ο κ. Βερναδάκης με αποτέλεσμα λίγες ώρες αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να… τον αδειάσει κυριολεκτικά…

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα τόσο προς κυβερνητικά στελέχη όσο και προς τους βουλευτές να μη βρίσκονται καθημερινά στα κανάλια, αλλά να κάνουν τη δουλειά τους γρήγορα και αποτελεσματικά, και κυρίως απαίτησε να μην ενισχύουν την εκλογολογία…

Την ίδια ώρα κομματικός μηχανισμός και Κοινοβουλευτική Ομάδα διαφωνούν για το ποιος είναι αντιμνημονικός και ποιος όχι, με το κόμμα να τάσσεται κατά των μνημονιακών πολιτικών που ψηφίζουν οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Να σημειωθεί πως κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η τάση των 53+ έκανε αισθητή την παρουσία της υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να επιδιώκει την πάση θυσία παραμονή στην εξουσία, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο εκλογών εάν η κυβέρνηση πιεστεί από τους εταίρους.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.