Ειδησεογραφικό site

Elliott Erwitt: O φωτογράφος της σύγχρονης ιστορίας

156

Γνωστός για τις «στεγνές» και απλές φωτογραφίες του από παγκόσμια γεγονότα και διάσημα πρόσωπα ο φωτογράφος ενός ολόκληρου κομματιού της σύγχρονης ιστορίας εκθέτει στο Λονδίνο τη δουλειά του

Είναι μια από τις φωτογραφίες της Τζάκι Κένεντι που μένουν ανεξίτηλες στο μυαλό όλων. Η μόλις χήρα Τζάκι, φορώντας πλερέζα κοιτάει στο κενό βυθισμένη στη θλίψη, κρατώντας σφιχτά στην αγκαλιά της μια αμερικανική σημαία στην κηδεία του άνδρα της.
Ανήκει σε έναν από τους φωτογράφους που κατέγραψαν μέσα από τον φακό τους όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν τον πλανήτη από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και μετά.

Ο διάσημος φωτογράφος Elliott Erwitt παρουσιάζει εκτενώς την δουλειά του στο Λονδίνο στο Somerset House, σε μια αναδρομική έκθεση-μάθημα ιστορίας. Marilyn Monroe, Jack Kerouac, η κηδεία του John F Kennedy διάφορα κινηματογραφικά σετ του Hollywood όπως αυτά των ταινιών On the Waterfront και The Misfits, απλοί άνθρωποι και φυσικά σκυλιά τα οποία λατρεύει.

Ο ίδιος δηλώνει πως είναι τυχερός καθώς τυχαίνει να πιάνει τους ανθρώπους στην καλύτερη τους στιγμή όταν πατάει το κουμπί της φωτογραφικής του μηχανής. Αλλά όσοι θαυμάζουν το έργο του καθώς και πολλοί κριτικοί τέχνης ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται για τύχη.

Elliott_Erwitt_USA_New_York_Us_actress_Marilyn_Monroe_1956_01

Με τεράστιο πλούσιο έργο, οι εικόνες του διαφέρουν πάρα πολύ μεταξύ τους αλλά ο ίδιος εξηγεί ότι «εστιάζω στα πολύ μικρά πράγματα που όμως είναι σημαντικά και μοιάζουν με φωτογραφίες.
Ο Erwitt πέρασε μια εβδομάδα με τον Τσε Γκεβάρα και τον Φιντέλ Κάστρο το 1964, μετά την επίσημη ρήξη ΗΠΑ/Κούβας. «Ο Κάστρο ήταν σαν καουμπόης, φιλούσε μωρά, έπαιζε μπάλα και ήταν ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Νόμιζα πως απλά έκανε αστειάκια στον φακό, αλλά ήταν έτσι ανοιχτός.
Ο Τσε ήταν σοβαρός, απόμακρος και δεν του άρεσε καθόλου να τον φωτογραφίζουν. Μου έδωσε ένα κουτί πούρα» θυμάται.

«Οι άνθρωποι με εμπιστεύονται για αυτό με βάζουν στις ζωές τους και με αφήνουν να τους φωτογραφίζω» εξηγεί.

Η Μονρό ποζάρει εντελώς φυσικά και απόλυτα ήρεμη για τον Erwitt. Ο ίδιος την θυμάται «να ξέρει ποιοι άνθρωποι την εκμεταλλεύονται, λειτουργούσε με ένστικτο, αλλά για μένα ήταν πιο όμορφη στις φωτογραφίες από ότι στην πραγματικότητα».

Elliot_Erwitt_06

Ο Erwitt γεννήθηκε στο Παρίσι το 1928 από Ρώσους εβραϊκής καταγωγής. Ξεκίνησε να φωτογραφίζει με μια Rolleiflex και το 1949 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη.
Συνεργάστηκε με πολλούς μεγάλους φωτογράφους όπως οι: Edward Steichen, Robert Capa και Roy Stryker. Το 1953, έγινε μέλος του πρακτορείου Magnum photo agency του μεγάλου φωτογράφου Robert Capa. Ζει στη Νέα Υόρκη.

Elliott-Erwitt-Che-Guevara

ERWITT-4-popup

US actress Marilyn MONROE during the filming of "The Misfits" by John HUSTON. 1960.

ElliotErwitt_19_Marylin Monroe

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.