Ειδησεογραφικό site

Έλληνας αρχιτέκτονας θέλει να αλλάξει τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης

49

«Τέλος» στους επιβλητικούς, πανύψηλους ουρανοξύστες για τους οποίους φημίζεται η Νέα Υόρκη θέλει να βάλει ο Έλληνας αρχιτέκτονας Γιάννης Οικονόμου με ένα κτίριο που δεν θα είναι μόνο το ψηλότερο στον κόσμο, αλλά και το πιο μακρόστενο.

Κι ενώ μία πόλη με 8,6 εκατ. κατοίκους φαίνεται να είχε βρει μία έξυπνη λύση για τις εκατοντάδες εταιρίες και τους επιχειρηματικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στη Ν.Υ, κάνοντας τους επιβλητικούς ουρανοξύστες το «ατού» της πόλης του φωτός , ο διευθυντής του αρχιτεκτονικού στούντιο oiio πρότεινε μία εναλλακτική λύση, αλλάζοντας τα δεδομένα και κάνοντας τους πάντες να αναρωτηθούν «Τι κι αν τα κτίρια σας δεν ήταν ψηλά, αλλά ήταν λεπτά»;

Το ερώτημα του ήρθε την κατάλληλη χρονική στιγμή, με την Νέα Υόρκη να έχει πήξει από ουρανοξύστες. Το 2014 το Μανχάταν είχε ήδη το πρώτο του πανύψηλο κτίριο, το Christian de Portzamparc’s One57, το οποίο είχε ύψος πάνω από 305 μέτρα. Το 2005 ακολούθησε το τεράστιο Park Avenue του αρχιτέκτονα Ράφαελ Βινόλι επιβεβαιώνοντας την τάση στους ουρανοξύστες, οι οποίοι είχαν το σχήμα (και την μύτη) μολυβιού.  Τα έργα μάλιστα, δεν έχουν τελειωμό καθώς από τότε έχει προγραμματιστεί η δημιουργία ακόμη 10 ουρανοξυστών με το Μανχάταν να κερδίζει δικαίως το παρατσούκλι «η γειτονιά των δισεκατομμυριούχων».

Με το σχέδιο να ονομάζεται The Big Bend (η μεγάλη στροφή)  ουσιαστικά ο Έλληνας αρχιτέκτονας προτείνει την δημιουργία ενός «πύργου» που αντί να συνεχίζεται προς τον ουρανό, να κάνει μία στροφή στο ψηλότερο σημείο και να συνεχίζει προς τα κάτω, έχοντας ουσιαστικά δύο βάσεις αντί για μία και συνολικό ύψος 1.2192 μέτρα.

Κι ενώ στην Νέα Υόρκη μέχρι στιγμής, οι δισεκατομμυριούχοι προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν το ύψος του κτίσματός τους, έτσι ώστε να φαίνεται πως έχουν κύρος και δύναμη μόνο και μόνο μέσα από έναν επιβλητικό ουρανοξύστη, η ιδέα του Έλληνα αρχιτέκτονα ακούγεται πρωτοποριακή για όσους αγαπούν το διαφορετικό και  παρακινδυνευμένη για τους πιο παραδοσιακούς.

«Αν καταφέρουμε να «λυγίσουμε» τα κτίρια χωρίς όμως να παρακάμπτουμε τους «κανόνες» της Νέας Υόρκης, θα είμαστε  σε θέση να δημιουργήσουμε ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια στο Μανχάταν και το μεγαλύτερο στον κόσμο», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το στούντιο oiio του Γιάννη Οικονόμου.

Για να γίνει, βέβαια, κατοικήσιμος ένας τέτοιος ουρανοξύστης, θα πρέπει να «εμπλουτιστεί» με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Ήδη το αρχιτεκτονικό στούντιο έχει οραματιστεί την χρήση ειδικών ασανσέρ, τα οποία θα μπορούν να πηγαίνουν από το ένα σημείο στο άλλο ανεξαρτήτως του κάθετου ή οριζόντιου σχήματος του κτίσματος.

Πάντως το Big Bend φαίνεται να είναι η πιο μοντέρνα αρχιτεκτονική λύση στους περιοριστικούς κανόνες του Μανχάταν, καθώς έτσι μπορεί πλέον ένα κτίριο να ξεχωρίσει και να στεγάσει χιλιάδες άτομα, χωρίς να εκμεταλλεύεται πρωτίστως το ύψος προς τα πάνω.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.